Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera
Redacteur Knack.be en Sportmagazine.be
Opinie

02/07/14 om 12:45 - Bijgewerkt om 14:05

Waarom we nu echt wel mogen dromen van een WK-finale

De Rode Duivels hebben tegen de Verenigde Staten voor het eerst getoond dat ze hun status van schaduwfavoriet voor de wereldtitel waard zijn. Ze groeien duidelijk in het toernooi en op de weg naar de finale liggen er geen onoverkomelijke hindernissen.

Waarom we nu echt wel mogen dromen van een WK-finale

Al na drie minuten deed Messi de netten trillen. © Reuters

Eindelijk zijn de Rode Duivels wakker geschoten. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost om de bal voorbij de sterk keepende Tim Howard te krijgen, maar de zege was oververdiend. De Belgen speelden een dijk van een wedstrijd en creëerden massa's kansen. Dat de Amerikaanse doelman van Everton plots bovenaan de FIFA-rangschikking van meeste reddingen op deze Wereldbeker staat, zegt genoeg. Maar liefst 38 doelpogingen van de Belgen alleen, waarvan 27 binnen het kader. Veelzeggend is het ook dat de FIFA Howard, iemand uit het verliezende kamp dus, uitroept tot Man of the Match. De 8-0 die Jan Mulder had voorspeld in het Sporza-programma Diabo, bleek achteraf nog niet eens zo hard uit de lucht gegrepen.

Het werd uiteindelijk 2-1 na bloedstollende verlengingen, maar het is duidelijk dat de Rode Duivels aan het groeien zijn in het toernooi. Nu de vele kansen beter afwerken en er is op dit toernooi nog veel mogelijk als u het ons vraagt.

Lionel Messi

Eerst en vooral omdat de tegenstander in de kwartfinales, Argentinië, nog niet veel indruk heeft gemaakt op dit WK. Het vlekkeloze parcours dat de Zuid-Amerikanen tot dusver aflegden, danken ze in grote mate aan een paar klasseflitsen van vedette Lionel Messi. Ze overleefden groep F (met Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria, nvdr.) met het maximum van 9 op 9, maar het spel was zeer matig. Toegegeven: dat gold ook voor België in groep H. Tegen Zwitserland in de achtste finales was het echter weer met de hakken over de sloot. Net als de Rode Duivels tegen de VS hadden de 'Albicelestes' verlengingen nodig, waarin Angel Di Maria voor de bevrijdende 1-0 zorgde.

Het zwakke punt van de Argentijnen is volgens Diego Torres, een van oorsprong Argentijnse journalist die voor de Spaanse krant El País werkt, de verdediging. Die moest in de poulefase drie doelpunten toestaan tegen een al bij al niet zo zware tegenstand. Bovendien staat dé zwakste schakel wellicht in doel: Sergio Romero.

Ook legende Diego Maradona ziet het somber in voor zijn landgenoten. 'Ik zie spelers voor wie het WK nog niet gestart lijkt,' zei hij in zijn analyse voor de Venezolaanse tv-zender Telesur. 'Dat kan ons zuur opbreken in de kwartfinale tegen België. Als Argentinië dan niet wakker wordt, hebben we een probleem.'

Op voorwaarde dat Kompany en co erin slagen om Messi zoveel mogelijk uit de wedstrijd te houden, is er geen enkele reden om aan te nemen dat we de Argentijnen zaterdag niet zouden kunnen kloppen en doorstoten naar de halve finales.

Nederland of Costa Rica?

Daarin zou België dan dinsdag Nederland of Costa Rica treffen. Onze noorderburen kropen in hun achtste finale tegen Mexico (2-1) door het oog van de naald met de gelijkmaker van Wesley Sneijder vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd en een gevleide penalty in blessuretijd, omgezet door Klaas-Jan Huntelaar. In de groepsfase maakte de aanval van Oranje veel indruk, vooral met de snelle Arjen Robben, tegen Mexico liep het al een pak stroever. Swingend voetbal spelen de Nederlanders lang niet, wel veredeld countervoetbal, terend op flitsen van Robin van Persie en Robben.

Costa Rica had nog meer geluk nodig in zijn achtste finale en versloeg Griekenland pas na strafschoppen. De kans lijkt klein dat het sprookje van de Centraal-Amerikanen nog lang duurt. Zoals ook onze redacteur Peter T'Kint, die in Brazilië de wedstrijd bijwoonde, opmerkte: 'Hun krachten nemen duidelijk af. Ze toonden na hun voorsprong, via Bryan Ruiz, steeds minder en minder. Waren minder georganiseerd dan tegen Italië of Engeland of Uruguay, en moesten rekenen op een sterke doelman.'

Conclusie: waar het voor het WK voorzichtig hopen was op de tweede ronde, mogen de Rode Duivels en al hun supporters intussen echt wel beginnen dromen van veel meer. Op de weg naar de finale in Maracaña liggen geen onoverkomelijke hindernissen. Daar wacht Brazilië, Colombia, Duitsland of Frankrijk. En in een finale kan alles.

Lees meer over:

Onze partners