De autoriteiten in Lille en Lens vrezen voor een nieuwe 'Hel van het Noorden'. Vandaag speelt Rusland in Rijsel tegen Slowakije en morgen neemt Engeland het in Lens op tegen Wales. Lens - op 40 km van Rijsel - is de kleinste EK-stad en verboden gebied voor Britten zonder toegangskaartje. Die kregen het advies om naar de grotere fanzone in Rijsel te trekken.

De Engelsen hebben dan ook heel wat kritiek op UEFA, dat zich krampachtig vastklampte aan het spelschema dat vooraf vast lag en bij de loting automatisch werd ingevuld. De Britten vinden dat Engeland nooit zijn openingsmatch in Marseille had mogen spelen, vanwege de voorgeschiedenis ( de rellen die daar in 1998 tijdens het WK plaats hadden). En zeker niet tegen Rusland, met zijn ultra's die getraind zijn in gevechtssporten.

De Engelse pers begrijpt ook niet dat de Briste derby tussen Engeland en Wales in het kleine stadion in Lens wordt afgewerkt. Terwijl in de betonnen kolos van Lyon ( 59.000 zitjes) Roemenië en Albanië elkaar partij geven. Vooral omdat de Russen 24 uur voordien in het naburige Rijsel spelen en elke hooligandeskundige weet dat een clash tussen de twee hardste supporterskernen tot de mogelijkheden behoort.

De UEFA heeft Rusland intussen gedreigd te diskwalificeren bij nieuwe rellen met supporters. Een sanctie die het land in 2012 ook al opliep en pas na de EK-voorronde verstreek.

Een belangrijkere vraag is wat het voetbal over twee jaar in Rusland te wachten staat bij het WK. Hooliganisme en racisme zijn schering en inslag in het rijk van Vladimir Poetin. Iets wat de voorbije dagen nog eens werd onderstreept door de reacties uit het Russische kamp.

Aleksandr Shprigin, het hoofd van de Russische supportersfederatie, had niets abnormaals gezien in de Vélodrôme van Marseille. 'De Engelsen liepen gewoon weg', sneerde hij.

Igor Lebedev, Russisch parlementslid en bestuurslid van de Russische voetbalbond, ging nog een stapje verder. 'Doe zo verder, jongens', riep hij.

Veiligheidsverantwoordelijke Vladimir Markin zat op dezelfde lijn. 'Onze fans zijn echte mannen. Europa is te veel in de ban geraakt van die homoparades.' Minister van Sport Vitaly Mutko, lid van het hoofdbestuur van FIFA en het IOC-lid dat bij de Olympische Winterspelen in Vancouver 57 ontbijten in 20 dagen declareerde, werd gefilmd toen hij stond te applaudisseren terwijl het Russisch tuig de tribunes 'schoonveegde'.

Na de sancties van UEFA nam de woordvoerder van Vladimir Poetin gelukkig afstand van al die verklaringen. Maar de Confederations Cup van volgend jaar wordt een belangrijke test voor het WK. De bekende BBC-radiocommentator Alan Green, een man die al meer dan dertig jaar alle grote voetbaltornooien covert, kondigde alvast aan beide evenementen te boycotten. 'Ik weiger te werken in een land met een dergelijke mentaliteit', zei hij.

De autoriteiten in Lille en Lens vrezen voor een nieuwe 'Hel van het Noorden'. Vandaag speelt Rusland in Rijsel tegen Slowakije en morgen neemt Engeland het in Lens op tegen Wales. Lens - op 40 km van Rijsel - is de kleinste EK-stad en verboden gebied voor Britten zonder toegangskaartje. Die kregen het advies om naar de grotere fanzone in Rijsel te trekken.De Engelsen hebben dan ook heel wat kritiek op UEFA, dat zich krampachtig vastklampte aan het spelschema dat vooraf vast lag en bij de loting automatisch werd ingevuld. De Britten vinden dat Engeland nooit zijn openingsmatch in Marseille had mogen spelen, vanwege de voorgeschiedenis ( de rellen die daar in 1998 tijdens het WK plaats hadden). En zeker niet tegen Rusland, met zijn ultra's die getraind zijn in gevechtssporten.De Engelse pers begrijpt ook niet dat de Briste derby tussen Engeland en Wales in het kleine stadion in Lens wordt afgewerkt. Terwijl in de betonnen kolos van Lyon ( 59.000 zitjes) Roemenië en Albanië elkaar partij geven. Vooral omdat de Russen 24 uur voordien in het naburige Rijsel spelen en elke hooligandeskundige weet dat een clash tussen de twee hardste supporterskernen tot de mogelijkheden behoort.De UEFA heeft Rusland intussen gedreigd te diskwalificeren bij nieuwe rellen met supporters. Een sanctie die het land in 2012 ook al opliep en pas na de EK-voorronde verstreek.Een belangrijkere vraag is wat het voetbal over twee jaar in Rusland te wachten staat bij het WK. Hooliganisme en racisme zijn schering en inslag in het rijk van Vladimir Poetin. Iets wat de voorbije dagen nog eens werd onderstreept door de reacties uit het Russische kamp.Aleksandr Shprigin, het hoofd van de Russische supportersfederatie, had niets abnormaals gezien in de Vélodrôme van Marseille. 'De Engelsen liepen gewoon weg', sneerde hij.Igor Lebedev, Russisch parlementslid en bestuurslid van de Russische voetbalbond, ging nog een stapje verder. 'Doe zo verder, jongens', riep hij.Veiligheidsverantwoordelijke Vladimir Markin zat op dezelfde lijn. 'Onze fans zijn echte mannen. Europa is te veel in de ban geraakt van die homoparades.' Minister van Sport Vitaly Mutko, lid van het hoofdbestuur van FIFA en het IOC-lid dat bij de Olympische Winterspelen in Vancouver 57 ontbijten in 20 dagen declareerde, werd gefilmd toen hij stond te applaudisseren terwijl het Russisch tuig de tribunes 'schoonveegde'.Na de sancties van UEFA nam de woordvoerder van Vladimir Poetin gelukkig afstand van al die verklaringen. Maar de Confederations Cup van volgend jaar wordt een belangrijke test voor het WK. De bekende BBC-radiocommentator Alan Green, een man die al meer dan dertig jaar alle grote voetbaltornooien covert, kondigde alvast aan beide evenementen te boycotten. 'Ik weiger te werken in een land met een dergelijke mentaliteit', zei hij.