Peter t'Kint

‘Wat we deze week gaan leren over het peil van de Rode Duivels: niets’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tijdverlies, deze tiendaagse, vindt Peter T’Kint. ‘Jammer. Een beetje stress mocht. Met Saudi-Arabië koop je alleen rust. Op voorwaarde dat dinsdag alles goed gaat, tenminste.’

Vanaf 15.30 kan u vanmiddag terecht op het training center van de Rode Duivels in Tubeke/Tubize. De open training start dan wel maar om 17.30, maar om een en ander in goeie banen te leiden, veiligheid is prioritair, komt u best wat vroeger. Zonder (rug)zakken. Ook het aantal toeschouwers is beperkt, 1600 slechts.

Heel happig zijn ze bij de KBVB nietop het toelaten van fans op de training. Organisatorisch niet zo eenvoudig. Een van de voorbije keren liep het ook fout. Spelers bedankten achteraf wel alle fans met handgeklap, maar iedereen een handtekening uitdelen of een uur lang ter beschikking staan voor allerhande selfies is onbegonnen werk.

Waarop een paar fans het op een fluiten zetten. Uitgejouwd worden, terwijl je voor de derde keer op rij en met indrukwekkende statistieken geplaatst bent voor een toernooi. De bondscoach snapte er niks van. In zijn land, dat politiek én economisch door moeilijke tijden gaat, was/is het toch anders.

Zijn Spanje speelt vanavond tegen Duitsland. Zijn Engeland (Martinez zit toch een beetje tussen de twee na ongeveer even veel tijd te hebben doorgebracht in beide landen) oefent in Nederland. Zijn België, zijn nieuwe thuis, zit vanavond voor de buis. Chill. No stress.

De Rode Duivels hebben een whatsappgroepje, waarin ze met mekaar overleggen. Maandag vroeg iedereen aan de ander of die wist wat het plan voor de week was. Niemand had het antwoord.

Kevin De Bruyne postte een mooie familiefoto vanuit Dubai, Mousa Dembélé was bezig met de opening van zijn hotel in Antwerpen, nog een andere duivel wipte snel even over naar het buitenland om er ter plaatse de bouw van zijn vakantiehuis te checken. Zelfs een van de trainers was er begin deze week niet. Kortom: de Duivels hadden – tot gisteren – een beetje vakantie in plaats van bijsturen van wat nog beter kan.

Het naar voor schuiven van Vincent Kompany op de persconferentie gisteren was de officiële start van de voorbereiding, die dinsdagavond wordt afgesloten met een oefengalop tegen Saudi-Arabië, het nummer ergens diep in de zestig op de rankings. Wel een tegenstander die betaalt voor dit duel, dat speelt mee straks in de boekhouding op het einde van het seizoen.

Gaan we dinsdagavond iets hebben geleerd? Haast zeker niet. Zijn de Duivels blij met dit programma? Zéér. No stress, Kompany bevestigde het gisteren nog een keer. Individueel leer je toch niks uit dit soort wedstrijden, zelfs niet als het tegen Brazilië zou zijn. Of Duitsland. In tijden van titelstress – nou ja, voor Mertens zeker, maar het City van Kompany en De Bruyne ligt 16 punten voor op de tweede, het PSG van Meunier 17, het Barça van Vermaelen 11 en het Celtic van Boyata 10 – meegenomen. Europees is er wel nog hoogspanning straks, voor Nainggolan, de City-boys en Mignolet. Maar zijn de bondscoaches van Duitsland (dat dinsdag ook oefent tegen Brazilië) of Spanje (dat dinsdag Argentinië ontvangt), of Engeland dat Italië ontmoet dan zo verkeerd in hun aanpak? Had deze periode ons niet heel veel kunnen leren?

Hebben de Duivels dan niet veel geleerd uit het duel tegen Mexico in het najaar?

We hebben nog Portugal, is het argument. Klopt. Maar een en ander nu uittesten tegen een sterke tegenstander, daar was niks verkeerd mee. Een beetje stress mocht, zonder een en ander te dramatiseren. Met Saudi-Arabië koop je alleen rust – op voorwaarde dat dinsdag alles goed gaat, tenminste. Maar iets bijleren.. Mmm. Jammer.

Om af te sluiten dit mooi statistiekje. 96: dat zijn het aantal eindpasses die Kevin De Bruyne dit seizoen al gaf, waarna een schot op doel volgde van een medemaat. Dat is het hoogste cijfer uit de grote vijf Europese competities samen. Het geeft maar aan hoe belangrijk hij al is geweest voor City. Eens zien of er dinsdag ook uit zijn passes richting doel wordt geschoten.

Hebben we toch iets geleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content