Welke landen gaan naar EURO 2020?

© UEFA

De kwalificaties zitten er op en dus kennen we nu 20 van de 24 teams die volgend jaar zullen aantreden op het EK. De vier laatste plaatsen worden bepaald in de play-offs van de Nations League.

De Rode Duivels waren al langer zeker van kwalificatie, sinds gisteren zijn ook alle andere deelnemers bekend. Sport/Voetbalmagazine leidt u even door de verschillende potten.

Verrassend Oekraïne

In de eerste pot zitten 6 van de 10 groepswinnaars. Dat wil zeggen onze Rode Duivels, Italië, Engeland, Duitsland, Spanje en verrassend genoeg Oekraïne. Het Oost-Europese land wist een groep met Europees kampioen Portugal en Servië te winnen en behaalde met 20 punten een plaatsje bij de zes beste groepswinnaars.

Voor de rest zit deze pot vol kanshebbers op de Europese titel. Het verjongde Italië haalde net zoals België een perfecte 30/30. Duitsland wist Oranje af te houden en is bezig aan de heropbouw met enkele grote talenten zoals Kai Havertz en Serge Gnabry. Beide landen mogen aantreden in eigen land. Italië opent het EK op 12 juni in Rome en Duitsland speelt zijn drie groepswedstrijden in München.

Engeland is misschien wel de topfavoriet voor de Europese titel met hun aanvallende geweld (kijk maar naar hun voorhoede met Sterling, Kane en youngster Sancho) en door het thuisvoordeel, want ze spelen hun groepswedstrijden in Wembley en ook de halve finale en finale worden daar gespeeld.

Tot slot is er nog Spanje dat net zoals Duitsland aan een verjongingskuur bezig is en net uit een bondscoachsoap komt met Luis Enrique die de staf terug overnam van Roberto Moreno. Ook zij spelen hun drie poulewedstrijden in eigen land, in het San Mamés-stadion in Bilbao.

Pot 1: Italië, België, Engeland, Duitsland, Spanje, Oekraïne

Wereldkampioen Frankrijk en Oranje

De grootste verrassing van de loting zit in pot 2, de pot met de vier slechtste groepswinnaars en de twee beste tweedes, want daar zit ook wereldkampioen Frankrijk in. De Fransen wonnen hun groep met onder meer Turkije en behaalden 25 punten. Maar aangezien haar groep uit 6 in plaats van 5 landen bestond, verloor de wereldkampioen de punten die het behaalde tegen de laatste in de groep en eindigt het op 19 punten. Dat is er eentje minder dan Oekraïne.

Daardoor is de loting niet al te gunstig zijn voor de Fransen, want ze kunnen enkel uitkomen tegen toplanden Duitsland, Engeland, Spanje en Italië. Dat wordt genieten. Frankrijk is geen gastland op dit EK, aangezien het nog maar net de vorige had georganiseerd.

En ook de verliezende finalist van het WK 2018, Kroatië, zit in pot 2. De Kroaten hadden een lastige campagne achter de rug met 17 punten, dat waren er maar drie beter dan Wales. Zij hebben geen thuisvoordeel en kunnen net zoals Frankrijk enkel een topland trekken in de groepsfase.

Verder zit er in pot 2 ook nog Oranje die er voor het eerst in zes jaar terug bij zijn. Zij zijn samen met Rusland de twee beste tweedes en zullen net als de Russen hun groepswedstrijden thuis mogen spelen. Ook Polen en Zwitserland zitten in pot 2. Zij hebben beide geen thuisvoordeel en zullen ook een topland uit pot 1 trekken.

Pot 2: Frankrijk, Zwitserland, Kroatië, Polen, Nederland, Rusland

Europees kampioen Portugal

In de derde pot zit er nog zo een verrassing van formaat: Europees kampioen Portugal. Cristiano Ronaldo en co. zaten verwikkeld in een spannende strijd om plaats twee, achter leider Oekraïne, met Servië. Ondanks een overwinning van Servië op Portugal, werd het team van ex-Anderlecht-speler Aleksandar Mitrovic toch derde.

Ook de Portugezen zijn geen gastland en kunnen ook enkel tegen een van de toplanden Duitsland, Spanje, Engeland en Italië uitkomen. Als daar ook nog Frankrijk bij zit uit pot 2, kan dat zomaar de Groep des Doods opleveren. De Duivels zullen het graag zien gebeuren.

Voor de rest zitten nog Turkije, Denemarken (die bij de Belgen zijn ingedeeld), Oostenrijk, Zweden en Tsjechië in deze pot. Zweden doet al voor de zesde keer op rij mee aan het EK, Tsjechië doet nog beter met zeven opeenvolgende deelnames.

Pot 3: Portugal, Turkije, Denemarken, Oostenrijk, Zweden, Tsjechië

Finland, Wales en de play-offs

In de laatste pot zitten de zwakke broertjes Finland (dat voor de eerste keer deelneemt aan een groot toernooi) en Wales (die voor hun tweede deelname aan een EK staan). Voor de rest bestaat deze pot uit de vier winnaars van de play-offs van de Nations League (hoe die exact in zijn werk gaat en wie daar aan deelneemt, leest u hier).

Pot 4: Finland, Wales, 4 winnaars play-offs (A, B, C en D)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content