Het magistrale doelpunt dat de Braziliaan Roberto Carlos in 1997 scoorde tegen Frankrijk, een van de mooiste vrije trappen uit de geschiedenis van het voetbal, was geen gelukstreffer.

Dat zeggen Franse wetenschappers in het New Journal of Physics, meldt de BBC.

Curve

Roberto Carlos, bekend om zijn traptechniek, scoorde in 1997 tegen Frankrijk met een vrije trap vanop 35 meter.

De bal leek de verkeerde richting uit te gaan, maar belandde door een scherpe curve alsnog via de paal onhoudbaar in doel. De Franse keeper Fabian Barthez stond perplex.

Al lang wordt aangenomen dat het doelpunt een gelukstreffer was, of dat een windstoot de bal zo sterk had doen afwijken.

Maar Franse wetenschappers hebben nu ontdekt dat dit niet het geval hoeft te zijn. Volgens hen kan de vrije trap perfect herhaald worden.

De wrijving door de lucht vertraagt een bal zo hard, zeggen ze, dat op een gegeven moment de draaiing een grotere inpact krijgt op het traject van de bal. Die verandert daardoor helemaal van richting.

Cruciaal is daarbij dat het traject van de bal lang genoeg is, wat bij de vrije trap van Roberto Carlos dus het geval was.

Kijk vooral naar de vertraagde herhaling:

Het magistrale doelpunt dat de Braziliaan Roberto Carlos in 1997 scoorde tegen Frankrijk, een van de mooiste vrije trappen uit de geschiedenis van het voetbal, was geen gelukstreffer. Dat zeggen Franse wetenschappers in het New Journal of Physics, meldt de BBC. Curve Roberto Carlos, bekend om zijn traptechniek, scoorde in 1997 tegen Frankrijk met een vrije trap vanop 35 meter. De bal leek de verkeerde richting uit te gaan, maar belandde door een scherpe curve alsnog via de paal onhoudbaar in doel. De Franse keeper Fabian Barthez stond perplex. Al lang wordt aangenomen dat het doelpunt een gelukstreffer was, of dat een windstoot de bal zo sterk had doen afwijken. Maar Franse wetenschappers hebben nu ontdekt dat dit niet het geval hoeft te zijn. Volgens hen kan de vrije trap perfect herhaald worden. De wrijving door de lucht vertraagt een bal zo hard, zeggen ze, dat op een gegeven moment de draaiing een grotere inpact krijgt op het traject van de bal. Die verandert daardoor helemaal van richting. Cruciaal is daarbij dat het traject van de bal lang genoeg is, wat bij de vrije trap van Roberto Carlos dus het geval was. Kijk vooral naar de vertraagde herhaling: