Wie wint de ‘ontslagrace’ in de Premier League: Solskjaer, Emery of toch iemand anders?

© Belga Image

Wie gaat er al eerste de laan uitgestuurd worden? Dat is de vraag die de Engelse media bezig houdt. Unai Emery (Arsenal) en Ole Gunnar Solksjaer (Man United) zijn de grootste kanshebbers. Pochettino zit lachend te wachten.

Een echte ‘sack race’ (ontslagrace) is er aan de gang in de Premier League. Na 13 speeldagen zijn er nog maar 2 trainers ontslagen: Javi Gracia van Watford en vorige week nog Mauricio Pochettino van Tottenham. Maar volgens de Engelse media is het niet lang wachten op de volgende naam. Maar hoe lang?

Vooral Arsenal en Manchester United zitten in grote problemen. Maar ook Everton en West Ham United zouden hun coach deze week willen ontslaan. En bij Arsenal en Man United wordt nu al gedacht aan de pas ontslagen Mauricio Pochettino om de coach op te volgen.

Geen hoop meer

Bij Arsenal raakt het geduld van de supporters op. De club uit Noord-Londen speelt nu al drie seizoenen op rij geen Champions League en ook dit jaar ziet het er niet bepaald goed uit met een 8ste plaats en 8 punten achterstand op een Champions Leagueplek.

Coach Unai Emery is de zondebok, zoals gewoonlijk, want dit weekend werd nog maar eens niet gewonnen (2-2 tegen Southampton met de gelijkmaker in de laatste minuut). In de laatste acht wedstrijden konden de Gunners maar één keer winnen. Dat is dramatisch voor een traditionele topclub als Arsenal.

De enige reden waarom de Spanjaard nog altijd aan boord is bij de de Gunners, is de Spaanse technisch directeur Raul Sanllehi. Hij is namelijk een groot voorstander van Emery en hij bracht de coach zelf nog naar Arsenal.

Of Sanllehi ook effectief Emery gaat kunnen houden, is nog maar de vraag. Zeker nu ook de spelers de hoop in de coach verloren hebben na het gelijkspel van dit weekend. De spelers zouden niet meer geloven dat de coach deze situatie nog kan ombuigen. Ze lieten al weten dat ze vaak verward zijn door de tactieken van Emery en de Spanjaard zou ook allesbehalve een leider zijn in de kleedkamer.

Volgens de laatste berichten heeft het Arsenal-bestuur de ontslagprocedure dan ook in een stroomversnelling gezet. Coaches die Emery zouden kunnen opvolgen, zijn Massimiliano Allegri en Mauricio Pochettino. Als de Argentijn ook echt naar Arsenal gaat, dan zou dat een schok van jewelste opleveren want Arsenal is de aartsrivaal van Pochettino’s ex-club Tottenham.

Veel krediet (?)

Bij Manchester United, die op een 9e plek staan en ook acht punten achter staat op een Champions Leagueplaats, is er ook een crisis te bemerken, maar heeft coach Ole Gunnar Solksjaer veel meer krediet dan zijn collega Emery. De Noor is namelijk een legende bij de Reds en het bestuur wilt hem dan ook niet zomaar op straat gooien.

Vice-voorzitter Ed Woodward liet namelijk al weten dat ze nog altijd toekomst zien in de Noor en dat hij het team op termijn terug naar de top kan leiden. Te beginnen met een grote transferperiode in januari.

Ook Manchester United speelde dit weekend teleurstellend gelijk tegen seizoensrevelatie Sheffield United. Na een 2-0 achterstand kwamen de Reds wel nog in 7 minuten erop en erover, maar in de 90ste minuut legde Sheffield nog de 3-3 eindstand vast. In de 13 speeldagen kon United nog maar vier keer winnen en dus ligt er een enorme druk op de Noorse coach.

Maar volgens Solksjaer kan hij de spelers nog motiveren, getuige de sterke comeback, en is er niet veel aan de hand. Hij deelde zelfs nog een sneer uit aan zijn voorganger, José Mourinho. ‘Als Mourinho hier nog zat, was het team nooit teruggekomen van een 2-0 achterstand. Wij kunnen dat nu wel.’

Maar het spel is niet om aan te zien en de kloof met de top vier wordt per week groter. En Champions League moet behaald worden, zeker nadat het dit jaar moet verkommeren in de Europa League. Volgens de Britse tabloids is United nu aan het wachten op, jawel, Mauricio Pochettino vooraleer het Solksjaer ontslaat.

Wie van de twee de ‘sack race’ gaat winnen, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Maar er zijn nog andere gegadigden. Bij Everton zit Marco Silva namelijk al langer in de problemen. De ex-club van onder meer Marouane Fellaini en Romelu Lukaku staat namelijk maar enkele punten boven degradatie en heeft het ontslag van Silva al klaarstaan.

En dan is er ook nog West Ham United, die nog een plaats lager staat dan Everton. Ook daar ligt de coach, Manuel Pellegrini, onder vuur. Hij heeft wel nog tijd gekregen van het bestuur. De kansen dat hij de race wint, zijn alweer wat kleiner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content