'Wilmots heeft nog veel huiswerk'

03/06/14 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

Bron: Sportmagazine

In de aanloop naar het WK peilt Sport/Voetbalmagazine bij acht analisten naar hun verwachtingen. Jacques Sys bijt te spits af.

'Wilmots heeft nog veel huiswerk'

© Belga

1. Wie wordt wereldkampioen?

Jacques Sys: Ik verwacht een finale tussen Duitsland en Brazilië, waarbij laatstgenoemde aan het langste eind trekt. Brazilië beschikt over twee voordelen. Enerzijds heeft het, naast de individuele klasse van Neymar, een heel sterke ploeg opgebouwd, die ook tactisch heeft leren voetballen. Anderzijds heeft het gastland een klimatologisch voordeel. Ik vrees dat enkele Europese ploegen zich zullen laten verrassen.

2. Hoe gaan de Rode Duivels het doen?

Iedereen zegt dat we de eerste ronde moeten overleven. Maar de vriendschappelijke interlands brachten nog enkele obstakels aan het daglicht. Wilmots heeft nog veel huiswerk. De oefenwedstrijden waren niet goed en verscheidene spelers waren te wisselvallig. Concentratieverlies en nonchalance bij spelers als Eden Hazard moeten straks achterwege blijven. Bovendien is er ook nog geen typeploeg. De bondscoach zal nog enkele knopen moeten doorhakken.

De eerste wedstrijd is alvast een goede waardemeter. Iedereen denkt dat we over Algerije heen zullen walsen, maar onderschat ze niet. De openingsmatch zal cruciaal zijn en indien we de volgende ronde halen, valt niets te voorspellen en is alles mogelijk.

3. Wie gaat verrassen?

Colombia is ook zonder Radamel Falcao een ploeg die over heel veel kracht, loopvermogen, techniek en creativiteit beschikt. De weersomstandigheden spelen ook in hun voordeel, dus ik beschouw hen als een volwaardige outsider. Voor het voetbal in zijn geheel hoop ik dat een Afrikaans land straks hoge ogen gooit en zich plaatst bij de beste vier. Veel Afrikanen schitteren bij hun club, laat dat nu ook eens op een WK zo zijn.

Jacques Sys is hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Lees meer over:

Onze partners