Peter t'Kint

Wilmots: ‘Ik vind het top dat spelers ambitieus zijn en naar mooie clubs gaan’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Meester in het beheersen van de communicatie, dat is Marc Wilmots. Als het vrijdagavond goed gaat, zal dat de conclusie moeten zijn.

Als u had gedacht dat het de bondscoach een doorn in het oog zou zijn dat twee van zijn voetballers van een vrije middag op dit EK gebruik zouden maken om hun transfer verder af te handelen, dan kent u Marc Wilmots nog niet. Een meester communicator, een meester in het ontmijnen van explosieve situaties.

“Ik vind het top”, maaide Wilmots meteen het gras weg van zij die er een thema wilden van maken. Slecht voor de concentratie, bezig met andere dingen dan met de match tegen Wales. Gevaar voor onderlinge jaloezie.. U weet wel: Romelu Lukaku wíl naar Chelsea, Michy Batshuayi gáát…

Vergeet het, Wilmots zei “het allemaal toe te juichen.” Dus mocht Thomas Meunier “un petit voyage” maken, waarheen wilde Wilmots niet zeggen, maar Napels was het niet… Dries Mertens: “Ik denk niet dat hij naar ons komt, neen.” En dus mocht Michy Batshuayi zijn medische tests afleggen om een deal naar Chelsea rond te maken. Wilmots: “We hebben zelfs de taxi naar het ziekenhuis geregeld.”

Het hoort er blijkbaar bij. Het zijn dossiers waarin “veel vooruitgang is geboekt”, vond Wilmots. Pragmatisch: “Anders hangen ze toch maar aan de lijn, en duurt het veel langer. Nu zijn ze vrij in het hoofd.” Dat vond hij van zichzelf ook. China, dat was/is misschien iets voor later, misschien na 2018. Nu blijft hij bij zijn ploeg.

Kan zoiets, dat afhandelen van transfers, geen tien dagen meer wachten, denkt een mens dan. Neen blijkbaar. Soms zit er een deadline op waar wij niks van afweten. Soms is de kans ook te mooi om te laten voorbij gaan.. Chances of a lifetime, u weet het wel, die je toekomst en die van je kinderen vrij kan stellen. In het geval van een transfer naar Engeland zelfs stilaan ook die van je kleinkinderen..

Meester in het beheersen van de communicatie, dat is Marc Wilmots. Als het vrijdagavond goed gaat, zal dat de conclusie moeten zijn. Meunier zal straks wel een metertje harder lopen voor zijn coach. Hij mag die ook dankbaar zijn. Als Wilmots hem in de tweede wedstrijd van het tornooi niet in de ploeg zet, is nu allicht van PSG geen sprake, hoe goed de scouting van de Parijzenaars misschien ook wel is. Dat is de realiteit van een EK, beseft Jordan Lukaku, die in een gelijkaardige competitie op eenzelfde niveau speelde, maar hier op een kans moet wachten. Lukaku droomt ook van een transfer, maar als je niet speelt, is dat toch lastig. Soms schuilt geluk in een klein hoekje. Zonder de blessure van Lombaerts of Engels blijft Alderweireld misschien op rechts staan en start Meunier zijn nieuwe competitie weer bij Club… Mertens: “Maar we zijn wel zo’n goeie groep vrienden dat we het mekaar wel gunnen.”

Dromen van een finale

Wilmots zegt van ambitieuze spelers te houden. Jongens die niet ergens in een hoekje gaan zitten en tevreden zijn met wat ze hebben. De lat mag van hem altijd hoger.

Dat zijn ze niet, deze Duivels, zittenblijvers. Allerminst. Meer en meer beginnen ze hier ook te spreken over winnen. Niet alleen de wedstrijd van vrijdag. Ook al de finale. Wilmots heeft zelfs al een droomtegenstander: niet Duitsland (dat overigens nog nooit op een tornooi won van Italië, pas zaterdag dus maar op Mannschaft), maar Frankrijk.

Laat ze maar beginnen met Bale en co. Een Bale, die Jordan Lukaku, heerlijk eerlijk, nog wat hoger inschat dan Eden Hazard. Na de halve vrije dag van gisteren was de training vandaag gericht op weer scherpte in de groep krijgen. Zes tegen zes, een tot twee keer raken, kort werk. Niks tactiek. Vreemd, op twee dagen voor de wedstrijd? Wie zal het zeggen. Wellicht is na vier jaar en vijf weken EK (voorbereiding inclusief) alles al zo duidelijk als wat. Toch maar opletten, ook al wordt het straks een thuiswedstrijd in Lille…

In elk geval is Wales-België zo’n beetje een kantelmoment. Als we de redenering van Wilmots doortrekken, is na een kwartfinale op een WK, een kwartfinale op een EK “zitten blijven.” De lat mag hoger, zeker nu het pad mooier is. Geen lepe Argentijnen dit keer. Een garantie is het allemaal niet, maar of we straks terugkijken op dit EK als “geslaagd” zal toch van het uitschakelen van Wales afhangen. In het andere geval zal zeer goede communicatie nodig zijn om wat recht had moeten zijn, ook recht te praten. De rechte weg naar succes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content