Jacques Sys

Wilmots moet vooral psycholoog zijn

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

De Rode Duivels willen op het WK vooral laten zien dat ze goed kunnen voetballen en horen qua talent bij de absolute top. Maar er is meer nodig dan dat om op het hoogste toneel te presteren.

Eén week voor de opening van het WK haalde de voormalige Braziliaanse goalgetter Ronaldo uit naar het organisatiecomité. Ofschoon hij daar deel van uitmaakt, distantieerde Ronaldo zich openlijk van de manier waarop er wordt gewerkt. Slechts 30 procent van alle projecten die door de regering werden beloofd, zijn op tijd afgewerkt. En de levende legende Pelé zei op een pijnlijke manier getroffen te zijn door het beeld dat zijn land op dit moment aflevert. Dat stadions, luchthavens en verkeerswegen verre van klaar zijn, is iets waarover hij zich diep schaamt.

De wrange sfeer waarin er in Brazilië naar het WK is toegeleefd, staat haaks op de vrolijkheid die deze bevolking uitstraalt. Het sambavoetbal van de vijfvoudige wereldkampioen draagt bij tot die blijheid. Maar daarover is er de afgelopen maanden amper gesproken.

Veel meer waren er demonstraties en protesten tegen geldverspilling en corrupte politici. Uit een recente rondvraag blijkt dat 55 procent van de bevolking vindt dat het WK het land meer slecht dan goed zal doen. Vijf jaar geleden stonden 79 procent van de Brazilianen nog achter het toernooi.

Als de Braziliaanse ploeg zou falen, dan dreigt dit WK in een chaos te vervallen. Maar aan een voortijdige eliminatie denkt niemand. Het rond supervedette Neymar gemetseld elftal koppelt kracht aan gratie, loopvermogen aan subtiliteit. Braziliaanse voetballers, gevormd in een meedogenloos klimaat, kunnen bovendien met druk omgaan. Ze zijn ook bevoordeeld door de klimatologische omstandigheden.

Net zoals de andere Zuid-Amerikaanse landen. Argentinië, met een geprikkelde Messi, Colombia en zelfs Uruguay. En zeker ook Chili, een hard team met veel voetballend vermogen.

Dat hebben ook de Afrikaanse deelnemers maar ze zijn op een WK nooit verder geraakt dan de kwartfinale. Interne problemen en discussies over premies – zoals nu bij Kameroen – blijken telkens weer een even grote rem op de prestaties als het onvermogen om de ego’s opzij te zetten en als ploeg te voetballen.

Wat kunnen de Europese landen hier tegenover zetten? Titelverdediger Spanje zit met het einde van een gouden generatie, maar er is nog altijd een indrukwekkende vloot aan talent. Bij Nederland – verliezend finalist in 2010 – staat er een relatief onervaren ploeg op het veld, Duitsland tobt met blessures en beschikt met Miroslav Klose over slechts één diepe spits, maar van oudsher pleegt het in een toernooi te groeien. Frankrijk zag smaakmaker Franck Ribéry uitvallen, maar dat blijkt het rendement niet aan te tasten, Italië steekt in volle ontwikkeling en datzelfde geldt eigenlijk ook voor Engeland, met jonge en snelle flankspelers die voor nieuwe impulsen moeten zorgen. Een knap team presenteert ook Zwitserland met veel creativiteit en aanvallende opties.

‘Wilmots moet in Brazilië vooral psycholoog zijn’

Waar hoort België in dit rijtje? De Rode Duivels willen vooral laten zien dat ze goed kunnen voetballen en horen qua talent bij de absolute top. Maar er is meer nodig dan dat om op het hoogste toneel te presteren. De hype rond de ploeg is nooit groter geweest dan op dit moment. Een interview met de piloot, het eten aan boord, een foto met de crew van de Airbus A330, reacties van supporters die naar het vertrek gingen kijken, je wordt omvergekegeld met dat soort informatie. En toen de Rode Duivels dinsdag uiteindelijk het vliegtuig bestegen, ver weg van de media, leken het wel van de buitenwereld afgeschermde supersterren.

Het is uiteraard op het veld dat het moet gebeuren. Met de collectiviteit die bij de Belgische nationale ploeg hoort. En met het omzeilen van valkuilen, inherent aan een WK. Blijft de sfeer zo rustig en sereen? Hoe gaat Marc Wilmots om met conflicten die altijd in zo’n toernooi de kop opsteken? Tijdens zijn trainersopleiding in Keulen zei de bondscoach dat hij veel heeft opgestoken van de manier waarop er psychologisch met spelers moet worden omgegaan. Hij zal die kennis zeker kunnen gebruiken. De Rode Duivels zijn de voorbije maanden zo opgehemeld dat je sterk moet zijn om de voeten op de grond te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content