WK 2018: FIFA dreigt met uitsluiting Spanje

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Angel María Villar, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is de spilfiguur in een zaak die steeds grotere proporties aanneemt.

Bij de Spaanse voetbalbond viel er onlangs een envelop van de FIFA in de brievenbus. Daar zat geen kerstkaartje in maar een ernstige brief.

Daarin waarschuwde het hoogste voetbalorgaan dat de Spaanse regering zich niet mag moeien met de werking van de voetbalbond. Gebeurt dat wél, dan dreigt de FIFA ermee Spanje uit te sluiten van alle competities, dus ook van het WK.

Controversiële voorzitter

Aanleiding van de brief is dat de Spaanse Hoge Raad van de Sport, een overheidsinstantie, de geldigheid betwist van de laatste voorzittersverkiezingen bij de Spaanse voetbalbond. Ze diende daarvoor zelfs een zaak in bij het TAS, het Hof van Arbitrage voor de Sport.

De laatste voorzittersverkiezingen vonden in mei van dit jaar plaats en daar werd Angel María Villar voor de zevende (!) keer herverkozen. De nu 67-jarige oud-speler van Athletic Club zwaait al sinds 1988 de plak bij de Spaanse voetbalbond.

Onder zijn bewind kende La Roja zijn grootste successen, met winst van de EK’s 2008 en 2012 en van het WK 2010. Ook de nationale jeugdploegen stapelden de trofeeën op.

Maar de laatste jaren kwam Villar steeds meer in het oog van de storm terecht. Hij zou al jaren bevriend zijn met hooggeplaatste figuren bij de FIFA, die hem in het zadel houden. De bondsvoorzitter en zijn zoon Gorka, een advocaat gespecialiseerd in sportrecht, zouden bovendien de spilfiguren zijn in een netwerk van corruptie, valsheid in geschrifte, onrechtmatige toe-eigening van goederen, en andere onfrisse praktijken.

Op basis van een belastend dossier van de Spaanse Hoge Raad van de Sport werden vader en zoon Villar in juli van dit jaar aangehouden en brachten ze allebei een tijdje in de cel door. Villar werd ook ontzet uit zijn functie als bondsvoorzitter. Ondertussen is hij vrij op borg en zint hij duidelijk op wraak.

Italië op de loer

Wat de Spaanse Hoge Raad van de Sport gedaan heeft met Villar, interpreteert de FIFA als ‘inmenging van de regering in het functioneren van de Spaanse voetbalbond’. Elke nationale voetbalbond moet op een onafhankelijke manier bestuurd kunnen worden, zonder inmenging van derden, zo vinden ze bij de FIFA.

Of Villar schuldig is aan de hem aangewreven praktijken, vinden ze bij de wereldvoetbalbond blijkbaar geen issue.

Angel María Villar toonde zich onlangs op een anderhalf uur durende persconferentie strijdvaardig en waste zijn handen in onschuld. ‘Wij zijn onschuldig, we hebben niks gedaan. Een aantal personen willen mijn hoofd op het kapblok.’

Hij haalde uit: ‘Als Spanje van het WK moet wegblijven, is de regering de enige verantwoordelijke.’ En waarschuwde: ‘Landen als Italië liggen op de loer om de plaats die vrijkomt in te nemen.’

Reacties

Ondertussen kwamen er uit tal van hoeken al reacties. Toen hem gevraagd werd wat hij vond van het dreigement van de FIFA, was premier Mariano Rajoy zeker van zijn stuk: ‘Het is een scenario dat ik niet voor mogelijk houd. Spanje zal naar het WK gaan en zal het ook winnen.’

Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse profliga, ging nog een stapje verder: ‘Spanje zal erbij zijn op het WK. Wat Villar verkondigt, zijn dwaasheden. Hij vertegenwoordigt de oude FIFA, die dreigt en angst creëert over iets dat niet bestaat. Hij leeft in een luchtbel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content