WK-camping Devillage: Brussels parket eist ‘passende’ geldboetes voor organisatoren

© Belga

In het strafproces over de Devillage, de camping met Belgische supporters in Brazilië tijdens het WK voetbal 2014, vordert het Brusselse parket passende geldboetes tegen de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB), Sun Reizen en de vennootschap Oranjecamping. Zij moeten zich verantwoorden voor de gebrekkige organisatie van de camping.

Het parket had daarover in september 2014 een klacht gekregen van een supporter en vervolgt de drie voor inbreuken op de artikelen 5 en 33 van de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft zich burgerlijke partij gesteld voor 205 supporters die tijdens het WK 2014 in Brazilië verbleven in de supporterscamping ‘Devillage’, en een schadevergoeding vragen die in de honderdduizenden euro’s loopt. Volgens de supporters en de consumentenorganisatie was de accommodatie op die camping een pak minder luxueus dan de supporters was beloofd. De camping zou bovendien illegaal geweest zijn.

‘We beschikken over een document waaruit blijkt dat er geen vergunning was om op het betrokken terrein campingactiviteiten te ontwikkelen’, klinkt het bij de advocaten van de consumentenorganisatie. ‘Als de KBVB een dergelijk reispakket aanbiedt, schept dat zekere verwachtingen omdat verondersteld wordt dat het om een professionele organisatie gaat’, sprak de procureur. ‘Tenslotte organiseert zij wel voetbalwedstrijden op professionele wijze. De KBVB, Sun Reizen en Oranjecamping kunnen hun verantwoordelijkheid nu niet van zich afschuiven.’

‘Luxehotel kostte minder’

Ook enkele supporters kwamen aan het woord. Die vinden tot op vandaag dat de KBVB hen volledig in de kou heeft laten staan en hebben het over een volslagen amateuristisch optreden. ‘Wij hadden 660 euro per nacht betaald voor vier personen, in een zogenaamde luxe-tent met echte bedden’, zegt supporter Raf Criel. ‘Er was ons wifi beloofd, een luxe-strand, beveiliging, ontbijt en avondmaal van topkwaliteit. Ter plekke bleek er één router voor het hele terrein, waren er twee wc’s en drie douches voor 400 supporters, in slechte staat en zonder warm water. De elektriciteit was zo onveilig als het maar kon en de zogenaamde luxe-tenten stonden onder een metalen dak dat door vier volledig doorgeroeste palen ondersteund werd. De zogenaamde beveiliging hebben we betrapt terwijl ze uit tenten van supporters aan het stelen was.’

Het argument dat er niet zoveel misliep als beweerd werd en dat de KBVB alles in het werk stelde om de problemen op te lossen, wordt door de supporters weggelachen. ‘De voetbalbond heeft ons volledig in de kou laten staan’, gaat Raf Criel verder. ‘Alleen toen de televisiecamera’s er waren, hebben de mensen van de KBVB gezien. Voor- en nadien waren er enkel vrijwilligers, studenten, die alle problemen moesten oplossen. Excuses hebben we nooit gehad.’ Criel en zijn vrienden verlieten uiteindelijk de camping en boekten een luxe-hotel in Ipanema. ‘Dat kostte ons nog minder dan die camping’, klinkt het nog.

Het parket vorderde passende geldboetes, zonder daar een concreet bedrag op te plakken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content