Qatar heeft zich woensdag zelfverzekerd getoond in het hele verhaal rond het aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en het lopende onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond. Dat onderzoek zou ook zijn weerslag hebben op de toewijzingen van het WK 2018 in Rusland en dat van 2022 in Qatar. Maar de Qatari maken zich sterk dat ze "geen gevolgen zullen ondervinden van het afscheid van Blatter".

"De recente ontwikkelingen zullen onze organisatie van het WK niet in de weg staan", zegt het land.

Momenteel is nog niet duidelijk wat de impact van het vertrek van Blatter zal zijn, maar rond de toekenning van het WK aan Qatar hangt een geur van corruptie. Als er onregelmatigheden aan het licht komen, dan kan er nog altijd een nieuw gastland aangeduid worden.

Ook in Duitsland maakt voetbalbond zich geen zorgen

Ook in Duitsland maken ze zich overigens geen zorgen. Eerder was in de pers de berichtgeving verschenen dat ook de Duitse WK-organisatie van 2006 voorwerp zou uitmaken van het FIFA-onderzoek van de Amerikaanse FBI.

Toch is Duits minister van Sport Thomas de Maizière niet ongerust. "Ik heb gesproken met mijn Amerikaanse collega, die het onderzoek naar de FIFA voert", zegt hij. "Zij heeft me gerustgesteld en gezegd dat er niets verdachts is aan onze WK-organisatie. Ook zal zij me waarschuwen indien dit toch nog het geval zou zijn."

Sepp Blatter, AFP
Sepp Blatter © AFP

Applaus voor Blatter

Woensdagochtend nam Blatter definitief afscheid van zijn burelen in de FIFA-gebouwen in Zürich. Hij kreeg minutenlang applaus van de ongeveer 400 personeelsleden op de hoofdzetel en haalde in een speech nogmaals de redenen van zijn vertrek aan. Tussen december 2015 en maart 2016 zal er in Zürich een nieuw verkiezingscongres plaatsvinden, waarop de volgende voorzitter zal worden verkozen.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke is intussen niet van plan om een stap opzij te zetten. Nochtans kwam hij in opspraak nadat de FBI een verdachte transactie van tien miljoen dollar aan het licht bracht. "Ik kan na wat er de afgelopen dagen is gebeurd geen enkele reden bedenken waarom ik niet door zou gaan als secretaris-generaal. Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig", vertelde hij aan France Info.

'Nog geen enkele arbeider omgekomen bij bouw van de stadions'

In een persbericht ontkende Qatar vandaag de berichten van de afgelopen weken in de Washington Post. De krant had de arbeidsomstandigheden aangeklaagd van de werknemers die in Qatar de stadions van het WK aan het bouwen zijn.

Volgens verschillende berichten zouden daar al meer dan 1.200 gastarbeiders om het leven gekomen zijn, en kan de dodentol nog oplopen.

'Na bijna vijf miljoen arbeidsuren op WK-constructiesites is er geen enkele arbeider overleden. Geen enkele', klinkt het ferm.

De Qatarese overheid verwijt de Amerikaanse krant gegoochel met cijfers, en wil dat het artikel ingetrokken wordt. De krant heef dat geweigerd.

(Belga/JH)

Qatar heeft zich woensdag zelfverzekerd getoond in het hele verhaal rond het aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en het lopende onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond. Dat onderzoek zou ook zijn weerslag hebben op de toewijzingen van het WK 2018 in Rusland en dat van 2022 in Qatar. Maar de Qatari maken zich sterk dat ze "geen gevolgen zullen ondervinden van het afscheid van Blatter". "De recente ontwikkelingen zullen onze organisatie van het WK niet in de weg staan", zegt het land.Momenteel is nog niet duidelijk wat de impact van het vertrek van Blatter zal zijn, maar rond de toekenning van het WK aan Qatar hangt een geur van corruptie. Als er onregelmatigheden aan het licht komen, dan kan er nog altijd een nieuw gastland aangeduid worden. Ook in Duitsland maken ze zich overigens geen zorgen. Eerder was in de pers de berichtgeving verschenen dat ook de Duitse WK-organisatie van 2006 voorwerp zou uitmaken van het FIFA-onderzoek van de Amerikaanse FBI. Toch is Duits minister van Sport Thomas de Maizière niet ongerust. "Ik heb gesproken met mijn Amerikaanse collega, die het onderzoek naar de FIFA voert", zegt hij. "Zij heeft me gerustgesteld en gezegd dat er niets verdachts is aan onze WK-organisatie. Ook zal zij me waarschuwen indien dit toch nog het geval zou zijn." Woensdagochtend nam Blatter definitief afscheid van zijn burelen in de FIFA-gebouwen in Zürich. Hij kreeg minutenlang applaus van de ongeveer 400 personeelsleden op de hoofdzetel en haalde in een speech nogmaals de redenen van zijn vertrek aan. Tussen december 2015 en maart 2016 zal er in Zürich een nieuw verkiezingscongres plaatsvinden, waarop de volgende voorzitter zal worden verkozen. Secretaris-generaal Jérôme Valcke is intussen niet van plan om een stap opzij te zetten. Nochtans kwam hij in opspraak nadat de FBI een verdachte transactie van tien miljoen dollar aan het licht bracht. "Ik kan na wat er de afgelopen dagen is gebeurd geen enkele reden bedenken waarom ik niet door zou gaan als secretaris-generaal. Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig", vertelde hij aan France Info. In een persbericht ontkende Qatar vandaag de berichten van de afgelopen weken in de Washington Post. De krant had de arbeidsomstandigheden aangeklaagd van de werknemers die in Qatar de stadions van het WK aan het bouwen zijn. Volgens verschillende berichten zouden daar al meer dan 1.200 gastarbeiders om het leven gekomen zijn, en kan de dodentol nog oplopen.'Na bijna vijf miljoen arbeidsuren op WK-constructiesites is er geen enkele arbeider overleden. Geen enkele', klinkt het ferm.De Qatarese overheid verwijt de Amerikaanse krant gegoochel met cijfers, en wil dat het artikel ingetrokken wordt. De krant heef dat geweigerd. (Belga/JH)