- Wie krijgt het WK 2018 toegewezen? Doe de poll! - Bekijk ook: "WK in België zou mooi zijn" (Jacques Sys)

Het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA beslist donderdag in Zürich waar het WK voetbal in 2018 en 2022 neerstrijkt. Wij zetten nog even alles op een rijtje.

Kandidaten

De vier kandidaten voor het WK 2018 zijn België/Nederland, Spanje/Portugal, Rusland en Engeland. Om het WK 2022 strijden de Verenigde Staten, Australië, Qatar, Japan en Zuid-Korea.

Stemgerechtigden

Van de 24 leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA nemen er donderdag 22 deel aan de stemming. De Tahitiaan Reynald Temarii en de Nigeriaan Amos Adamu zijn geschorst wegens corruptie.

Die 22 zijn Joseph Blatter (Zwi), Julio Grondona (Arg), Issa Hayatou (Kam), Mong Joon Chung (ZKo), Jack Warner (Tri), Angel Maria Villar Llona (Spa), Michel Platini (Fra), Geoff Thompson (GBr), Michel D'Hooghe (Bel), Ricardo Terra Teixeira (Bra), Mohamed Bin Hammam (Qat), Senes Erzik (Tur), Chuck Blazer (VSt), Worawi Makudi (Tha), Nicolas Leoz (Par), Junji Ogura (Jap), Marios Lefkaritis (Cyp), Jacques Anouma (Ivo), Franz Beckenbauer (Dui), Rafael Salguero (Gua), Hany Abo Rida (Egy), Vitaliy Moetko (Rus).

Procedure

Eerst vindt de stemming voor 2018 plaats, daarna die voor 2022. De stemming is geheim.

Om een WK binnen te halen moet een kandidaat een absolute meerderheid behalen (50 procent +1) van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden. België en Nederland hebben dus 12 stemmen nodig om het WK 2018 naar de Lage Landen te halen. In principe is het HollandBelgium Bid zeker van één stem, nl. die van Michel D'Hooghe.

De stemming gebeurt in meerdere rondes. De kandidaat met de minste stemmen valt af als niemand in de eerste stemmingsronde een meerderheid heeft bereikt. Alle 22 leden stemmen dan opnieuw. Deze procedure wordt eventueel na een tweede en derde stemmingsronde herhaald.

Bij een gelijke stand bij slechts twee overblijvende kandidaten heeft FIFA-president Joseph Blatter de beslissende stem. Bij een gelijke stand van het laagste aantal stemmen in eender welke ronde volgt er een tussenstemronde om te bepalen wie van de kandidaten niet doorgaat.

Rond 16u donderdagnamiddag worden de WK-organisatoren bekendgemaakt.

België en Nederland underdog

Engeland en Rusland gelden als de grote favorieten om het WK 2018 binnen te halen.

Volgens de gespecialiseerde Amerikaanse voetbalsite worldfootballinsider.com is de kandidatuur van België en Nederland op papier de derde beste van de vier kandidaten voor 2018. Engeland steekt er bovenuit, voor Rusland. Spanje/Portugal wordt als de zwakste kandidatuur beschouwd, maar ook het HollandBelgium Bid zal volgens de website veel geluk nodig hebben om door de eerste stemronde te geraken.

Ook bij de bookmakers wordt de Belgisch-Nederlandse kandidatuur weinig kansen toegedicht. Volgens de Franse goksite Betclic bijvoorbeeld is Rusland favoriet (1,8 tegen 1), voor Engeland (2,5/1), Spanje/Portugal (5/1) en België/Nederland (25/1).

Drie van de vier kandidaten voor het WK 2018 kwamen de voorbije weken onder vuur te liggen. Alleen de Belgische kandidatuur bleef onbesproken.

Engeland

Gold als de favoriet, tot The Sunday Times na een undercoveroperatie onthulde dat twee FIFA-leden bereid waren hun stem te verkopen voor veel geld. De FIFA schorste de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti voor respectievelijk drie en één jaar, maar volgens het Engelse bidcomité deed de onthulling zijn kandidatuur geen goed. De FIFA houdt er niet van als iemand zijn neus te diep in haar zaken steek.

Rusland

Kwam in botsing met Engeland nadat het hoofd van het Russische bid had verklaard dat Londen een criminele stad is. Het is kandidaten verboden elkaar in het openbaar te bekritiseren. De FIFA liet de zaak blauwblauw.

Rusland behoort als opkomende economie tot de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië-Rusland-India-China). Die willen zich tonen aan de wereld en zien in het aantrekken van grote sportevenementen een manier om dat te bereiken. Zij gaan daarbij erg ver (zie ook de Olympische Spelen in China). Premier Poetin verklaarde al aan alle wensen van de FIFA tegemoet te zullen komen.

Bij de UEFA ligt de Russische kandidatuur minder goed. De Europese landen beseffen het toenemende belang van een goede samenwerking met de Europese Unie en zien het WK daarom liever plaatsvinden in een EU-land. Het stoort de UEFA ook dat Rusland de corruptie in zijn kampioenschap niet aanpakt.

Spanje/PortugalBeide landen zouden stemafspraken hebben gemaakt met Qatar, dat kandidaat is om het WK 2022 te organiseren. De FIFA voerde een onderzoek, maar sloot de zaak bij gebrek aan bewijs.

België/NederlandGeen schandalen. De Lage Landen zetten eervol in op een groen en duurzaam toernooi en willen het WK aangrijpen om de maatschappelijke betekenis van het voetbal te versterken.

Het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA beslist donderdag in Zürich waar het WK voetbal in 2018 en 2022 neerstrijkt. Wij zetten nog even alles op een rijtje.Kandidaten De vier kandidaten voor het WK 2018 zijn België/Nederland, Spanje/Portugal, Rusland en Engeland. Om het WK 2022 strijden de Verenigde Staten, Australië, Qatar, Japan en Zuid-Korea. Stemgerechtigden Van de 24 leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA nemen er donderdag 22 deel aan de stemming. De Tahitiaan Reynald Temarii en de Nigeriaan Amos Adamu zijn geschorst wegens corruptie. Die 22 zijn Joseph Blatter (Zwi), Julio Grondona (Arg), Issa Hayatou (Kam), Mong Joon Chung (ZKo), Jack Warner (Tri), Angel Maria Villar Llona (Spa), Michel Platini (Fra), Geoff Thompson (GBr), Michel D'Hooghe (Bel), Ricardo Terra Teixeira (Bra), Mohamed Bin Hammam (Qat), Senes Erzik (Tur), Chuck Blazer (VSt), Worawi Makudi (Tha), Nicolas Leoz (Par), Junji Ogura (Jap), Marios Lefkaritis (Cyp), Jacques Anouma (Ivo), Franz Beckenbauer (Dui), Rafael Salguero (Gua), Hany Abo Rida (Egy), Vitaliy Moetko (Rus). Procedure Eerst vindt de stemming voor 2018 plaats, daarna die voor 2022. De stemming is geheim. Om een WK binnen te halen moet een kandidaat een absolute meerderheid behalen (50 procent +1) van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden. België en Nederland hebben dus 12 stemmen nodig om het WK 2018 naar de Lage Landen te halen. In principe is het HollandBelgium Bid zeker van één stem, nl. die van Michel D'Hooghe. De stemming gebeurt in meerdere rondes. De kandidaat met de minste stemmen valt af als niemand in de eerste stemmingsronde een meerderheid heeft bereikt. Alle 22 leden stemmen dan opnieuw. Deze procedure wordt eventueel na een tweede en derde stemmingsronde herhaald. Bij een gelijke stand bij slechts twee overblijvende kandidaten heeft FIFA-president Joseph Blatter de beslissende stem. Bij een gelijke stand van het laagste aantal stemmen in eender welke ronde volgt er een tussenstemronde om te bepalen wie van de kandidaten niet doorgaat. Rond 16u donderdagnamiddag worden de WK-organisatoren bekendgemaakt.België en Nederland underdog Engeland en Rusland gelden als de grote favorieten om het WK 2018 binnen te halen. Volgens de gespecialiseerde Amerikaanse voetbalsite worldfootballinsider.com is de kandidatuur van België en Nederland op papier de derde beste van de vier kandidaten voor 2018. Engeland steekt er bovenuit, voor Rusland. Spanje/Portugal wordt als de zwakste kandidatuur beschouwd, maar ook het HollandBelgium Bid zal volgens de website veel geluk nodig hebben om door de eerste stemronde te geraken. Ook bij de bookmakers wordt de Belgisch-Nederlandse kandidatuur weinig kansen toegedicht. Volgens de Franse goksite Betclic bijvoorbeeld is Rusland favoriet (1,8 tegen 1), voor Engeland (2,5/1), Spanje/Portugal (5/1) en België/Nederland (25/1).