De Duitse international Christoph Kramer is afgelopen zondag tijdens de WK-finale tegen Argentinië blijkbaar toch even van de wereld geweest, na de zware botsing met Ezequiel Garay.

Mario Götze wilde op het WK aan de hele wereld tonen waarom de 37,5 miljoen euro die Bayern München voor hem veil had, gerechtvaardigd was. Wel hij heeft het getoond. In goede en slechte momenten.

Het voetbalfestijn dat een maand duurde, zit er weer op voor vier jaar. We konden genieten van mooie en minder fraaie wedstrijden en echte spektakelstukken. Honderd beelden tonen vreugde en verdriet bij spelers en fans, knappe saves en doelpunten, lenige voetballers en gedurfde sprongen. Een terugblik.

Lionel Messi kreeg na afloop van de WK-finale de Gouden Bal, wat hem officieel de beste speler van het tornooi maakt. Bij ontstentenis van de hoofdvogel kan het de Argentijnse sterspeler nauwelijks wat schelen.

In Nederland verdwijnen, net als in Brazilië, altijd de besten uit de eigen competitie. Alleen is de opleiding er beter en komen er voortdurend nieuwe namen door, in een land dat vele malen kleiner is

Rio wacht met ongeduld op de apotheose van dit WK. Iedereen is er klaar voor. Na een laatste training op 'eigen' bodem - de Argentijnen in Belo Horizonte, de Duitsers in het zuiden van Bahia - zijn ze sinds gisteren in de stad, de twee goudzoekers

Als er een verschil is tussen het Duitsland van 2010 en dat van nu, dan is het onder meer dat de tegenstander verrast wordt door varianten bij vrijschoppen.

Wie in Brazilië wereldkampioen wordt, verdient naast eeuwige ook een bom geld. De FIFA keert 35 miljoen dollar (25,7 miljoen euro) uit aan de federatie van het winnende land.