Wout Weghorst excelleert bij VfL Wolfsburg (maar wordt niet opgeroepen voor Oranje)

© BELGAIMAGE

De 26-jarige Nederlandse aanvaller toont zich weergaloos voor het team van doelman Koen Casteels, maar moet voorlopig nog even wachten voor Oranje.

De traditie wil in Duitsland dat je de wedstrijdbal mag houden na een hattrick. Afgelopen weekend viel de eer te beurt aan Wout Weghorst van VfL Wolfsburg, want bij de 5-2-zege tegenover het Fortuna Düsseldorf was de Nederlandse aanvaller met drie goals en twee assists de gevierde man bij de Volkswagenclub.

Hij beleefde dus een heerlijke middag, de bevestiging van zijn grootse vorm de afgelopen maanden. Lokale krant Wolfsburger Allgemeine Zeitung gaf zelfs rapportcijfer 1, bij onze oosterburen de hoogst mogelijke quotering. ‘Zijn beste wedstrijd ooit. Zoals altijd was Wout heel actief, maar ditmaal ging zijn arbeidsethos gepaard met doelpunten en beslissende voorzetten’, zo luidde de argumentatie.

Opdoffer

Het zorgt er voor dat de drievoudig Nederlands international zo aan 12 goals en 5 assists komt in 26 Bundesligaduels, waarmee meteen ook weer een verklaring bestaat voor de huidige zevende plaats van zijn werkgever.

De oud-spits van Heracles Almelo, die in juli vorig jaar (en tot 2022) voor 10,5 miljoen euro werd overgenomen van AZ, kreeg na zijn glansrol voor het team van afscheidnemend coach Bruno Labbadia wel een opdoffer te verwerken. Want bondscoach Ronald Koeman liet de clubtopschutter buiten zijn Oranjeselectie voor het EK-kwalificatieduel tegenover Wit-Rusland donderdag en de oefeninterland met Duitsland zondag.

Goede gozer

Luuk de Jong (PSV), topschutter in de Eredivisie met 21 treffers na 25 competitiematchen, staat momenteel bij de Nederlandse nationale ploeg hoger aangeschreven. ‘Op dit moment is hij beter voor de rol die wij in gedachten hebben’, oordeelt Koeman. ‘Dat kan dan vooral te maken met de speelstijl van de tegenstander, of met een wedstrijd waarin wij wat directer willen spelen.’

De Nederlandse bondscoach sprak Weghorst in januari, tijdens het oefenkamp van VfL Wolfsburg in Portugal. ‘Wout werkt hard en is een goede gozer. Hij is nog altijd jong. Als Weghorst op deze manier doorgaat, komen zijn kansen echt wel. Als Wout hattricks blijf maken, kan ik niet om hem heen. Al maakt hij misschien niet zo veel hattricks als Lionel Messi.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content