Sport/Voetbalmagazine had het onder meer over zijn keuze om na een hele carrière in het teken van Barcelona in Qatar te gaan uitbollen. Xavi: "Er was een aanbieding van Zenit Sint-Petersburg, maar in Europa zag ik me voor geen enkele andere ploeg dan Barça voetballen. Daarom werd het Qatar, een van de beste beslissingen die ik in mijn leven nam. Ik kan er blijven voetballen en beginnen aan mijn vorming als trainer. Dat doe ik in de Aspire Academy."

"Ik assisteer bij de opleiding van de U23 en merk dat ik het leuk vind. Op het trainingsveld tussen jongeren staan, aanwijzingen geven... Of ik echt trainer word dan wel terechtkom in een job als technisch directeur gaan we nog zien, maar ik denk wel dat ik met het voetbal verbonden wil blijven."

De Louis van Gaal van Barcelona, de man die aanvallend, attractief voetbal op balbezit speelde, is dan een van zijn referentiepunten. Net als Pep Guardiola, Luis Enrique, ja zelfs Frank Rijkaard. Dat noemt hij de mensen die hem dingen hebben geleerd. Xavi: "Stel dat ik later trainer word, dan zal ik moeilijk ander voetbal kunnen propageren dan voetbal in balbezit, met veel beweging, veel aanvalsdrift, ver van doel, op het veld van de tegenstander. Zo ben ik opgeleid. Mijn fysieke kwaliteiten waren niet zo groot, dus moest ik leren denken, alles halen uit mijn talent, mijn techniek."

Heeft de techniek het uiteindelijk van de fysiek gehaald? Xavi: "Dat gaat samen. Voetballers zijn vandaag fysiek veel beter voorbereid dan vroeger. Maar talent gaat boven het fysieke, en ik hoop dat dit voor de rest van de voetbalgeschiedenis zo blijft. Lionel Messi, Neymar, Sergio Busquets, Iniesta, James Rodríguez, Luka Modric,... Het fysieke aspect oriënteert een wedstrijd niet, dat doet het talent, met een dribbel of een laatste pass. Zoiets doet een wedstrijd kantelen, niet het lijf-aan-lijfgevecht. Cesc, Isco, Thiago, dat zijn nu de spelbepalers van de nationale ploeg. We hebben ook andere types, fysiek sterkeren zoals Alvaro Morata, Diego Costa en Sergio Ramos. Maar zij domineren het spel niet, de jongens die het meest aan de bal komen en oriënteren, zijn de middenvelders."

(Peter T'Kint)

Lees de hele reportage met en over Xavi in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 november.

Sport/Voetbalmagazine had het onder meer over zijn keuze om na een hele carrière in het teken van Barcelona in Qatar te gaan uitbollen. Xavi: "Er was een aanbieding van Zenit Sint-Petersburg, maar in Europa zag ik me voor geen enkele andere ploeg dan Barça voetballen. Daarom werd het Qatar, een van de beste beslissingen die ik in mijn leven nam. Ik kan er blijven voetballen en beginnen aan mijn vorming als trainer. Dat doe ik in de Aspire Academy." "Ik assisteer bij de opleiding van de U23 en merk dat ik het leuk vind. Op het trainingsveld tussen jongeren staan, aanwijzingen geven... Of ik echt trainer word dan wel terechtkom in een job als technisch directeur gaan we nog zien, maar ik denk wel dat ik met het voetbal verbonden wil blijven."De Louis van Gaal van Barcelona, de man die aanvallend, attractief voetbal op balbezit speelde, is dan een van zijn referentiepunten. Net als Pep Guardiola, Luis Enrique, ja zelfs Frank Rijkaard. Dat noemt hij de mensen die hem dingen hebben geleerd. Xavi: "Stel dat ik later trainer word, dan zal ik moeilijk ander voetbal kunnen propageren dan voetbal in balbezit, met veel beweging, veel aanvalsdrift, ver van doel, op het veld van de tegenstander. Zo ben ik opgeleid. Mijn fysieke kwaliteiten waren niet zo groot, dus moest ik leren denken, alles halen uit mijn talent, mijn techniek."Heeft de techniek het uiteindelijk van de fysiek gehaald? Xavi: "Dat gaat samen. Voetballers zijn vandaag fysiek veel beter voorbereid dan vroeger. Maar talent gaat boven het fysieke, en ik hoop dat dit voor de rest van de voetbalgeschiedenis zo blijft. Lionel Messi, Neymar, Sergio Busquets, Iniesta, James Rodríguez, Luka Modric,... Het fysieke aspect oriënteert een wedstrijd niet, dat doet het talent, met een dribbel of een laatste pass. Zoiets doet een wedstrijd kantelen, niet het lijf-aan-lijfgevecht. Cesc, Isco, Thiago, dat zijn nu de spelbepalers van de nationale ploeg. We hebben ook andere types, fysiek sterkeren zoals Alvaro Morata, Diego Costa en Sergio Ramos. Maar zij domineren het spel niet, de jongens die het meest aan de bal komen en oriënteren, zijn de middenvelders."(Peter T'Kint)Lees de hele reportage met en over Xavi in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 november.