Yaya Touré voetbalde van 2001 tot 2004 bij SK Beveren. Herman Helleputte kreeg het team, dat vooral uit door Jean-Marc Guillou aangebrachte Ivorianen bestond, onder zijn hoede in 2002.

Er hing een wel erg bijzonder aspect vast aan trainer worden van SK Beveren. Helleputte: "Winnen was niet het belangrijkste, offensief en combinatiegericht voetbal brengen wel. De aangebrachte Ivorianen moesten zich verder kunnen ontwikkelen. Lekker om te horen voor een coach, natuurlijk, dat je niet afgerekend werd op resultaten."

Nieuwe Vieira

"Guillou predikte steeds: hoe meer Ivorianen er zullen komen, hoe beter de ploeg zal draaien. En hij kreeg gelijk", erkent Helleputte. Om vat te krijgen op hun contingent Ivorianen deden De Bolle en Helleputte beroep op spelverdeler Yapi Yapo, die door zijn landgenoten 'Excellence' genoemd werd.

"Yapi Yapo was de baas, de kapitein. Hij was ook de eerste die voor de Ivoriaanse nationale ploeg opgeroepen werd. Yaya was ondanks zijn jonge leeftijd ook een leider, maar dan puur op het veld. Hij dwong dat af door zijn prestaties en zijn talent."

"Hij verloor zelden een bal. Simpel als het kan, moeilijk als het moet. Guillou was er steeds van overtuigd: Yaya zou een verbeterde versie worden van Patrick Vieira."

Timide

In zijn tweede seizoen in de Jupiler Pro League begon Touré steeds vaker tegenstanders, publiek en journalisten te imponeren met zijn combinatie van techniek, vista en présence. Toch verscheen de Ivoriaanse revelatie in de Belgische competitie zelden in de media.

Helleputte: "Yaya was timide en sprak niet graag met de pers. Als ik hem zei dat een journalist een interview wilde, zei hij meestal: 'Non non, coach.' Dat was niet uit arrogantie, hij wilde gewoon met rust gelaten worden."

"Het enige wat hij deed was voetballen en 's avonds met zijn kameraden op het appartement naar muziek luisteren en computerspelletjes spelen."

Yaya Touré voetbalde van 2001 tot 2004 bij SK Beveren. Herman Helleputte kreeg het team, dat vooral uit door Jean-Marc Guillou aangebrachte Ivorianen bestond, onder zijn hoede in 2002.Er hing een wel erg bijzonder aspect vast aan trainer worden van SK Beveren. Helleputte: "Winnen was niet het belangrijkste, offensief en combinatiegericht voetbal brengen wel. De aangebrachte Ivorianen moesten zich verder kunnen ontwikkelen. Lekker om te horen voor een coach, natuurlijk, dat je niet afgerekend werd op resultaten."Nieuwe Vieira"Guillou predikte steeds: hoe meer Ivorianen er zullen komen, hoe beter de ploeg zal draaien. En hij kreeg gelijk", erkent Helleputte. Om vat te krijgen op hun contingent Ivorianen deden De Bolle en Helleputte beroep op spelverdeler Yapi Yapo, die door zijn landgenoten 'Excellence' genoemd werd. "Yapi Yapo was de baas, de kapitein. Hij was ook de eerste die voor de Ivoriaanse nationale ploeg opgeroepen werd. Yaya was ondanks zijn jonge leeftijd ook een leider, maar dan puur op het veld. Hij dwong dat af door zijn prestaties en zijn talent.""Hij verloor zelden een bal. Simpel als het kan, moeilijk als het moet. Guillou was er steeds van overtuigd: Yaya zou een verbeterde versie worden van Patrick Vieira."TimideIn zijn tweede seizoen in de Jupiler Pro League begon Touré steeds vaker tegenstanders, publiek en journalisten te imponeren met zijn combinatie van techniek, vista en présence. Toch verscheen de Ivoriaanse revelatie in de Belgische competitie zelden in de media. Helleputte: "Yaya was timide en sprak niet graag met de pers. Als ik hem zei dat een journalist een interview wilde, zei hij meestal: 'Non non, coach.' Dat was niet uit arrogantie, hij wilde gewoon met rust gelaten worden." "Het enige wat hij deed was voetballen en 's avonds met zijn kameraden op het appartement naar muziek luisteren en computerspelletjes spelen."