Youri Tielemans is eerste Belg op CIES-ranking van duurste spelers jonger dan 21

© Belga Image

Het Internationaal Centrum voor Sportstudies onderzoekt elk jaar de marktwaarde van spelers onder 21 jaar uit de vijf belangrijkste competities.

Youri Tielemans van AS Monaco (ex-Anderlecht) heeft momenteel een marktwaarde van 46,2 miljoen euro, berekende het Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES). Daarmee is hij de eerste Belg op de achttiende plaats in de ranglijst van duurste voetballers onder 21 jaar.

Het CIES, met zetel in het Zwitserse Neuchâtel, onderzocht de marktwaarde van spelers onder 21 jaar uit de vijf belangrijkste Europese competities (Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland).

Helemaal bovenaan de lijst, die vandaag is bekendgemaakt, prijkt PSG-aanvaller Kylian Mbappé met een geschatte waarde van 182,8 miljoen euro. Dan volgt de Tottenhamwinger Dele Alli, die volgens CIES 180,2 miljoen waard is. De top vijf bestaat verder uit Manchester City-spits Leroy Sané (124,5 miljoen), FC Barcelona-winger Ousmane Dembélé (120,4 miljoen) en Manchester United-aanvaller Marcus Rashford (116,7 miljoen).

In de tabel wordt de waarde van de speler op 1 december weergegeven. Tegelijk wordt de vergelijking gemaakt met de waarde die een speler had op 1 september. Toen kostte Tielemans, die momenteel geblesseerd is aan de knie, volgens de onderzoekers 34,2 miljoen, waardoor de waarde van de 20-jarige middenvelder in drie maanden dus met 35 procent toenam. Ook Mbappé zag zijn waarde flink stijgen (+37 procent, van 133,8 naar 182,8 miljoen), in tegenstelling tot Alli (-1 procent, 182,6 naar 180,2 miljoen).

Enkele andere opvallende namen zijn die van Wilfried Ndidi (ex-Genk, nu Leicester) op plaats 11 met 64,8 miljoen, de Braziliaanse Belg Andreas Pereira (Valencia) op plaats 72 met 14,5 miljoen en Leon Bailey (ex-Genk, nu Leverkusen) op plaats 73 met 14,3 miljoen.

Bekijk de volledige ranglijst op de website van het CIES

Partner Content