Een zege tegen Andorra volstaat om kwalificatie voor het EK af te dwingen, maar de Belgen zijn het eigenlijk aan hun status als huidig nummer drie van de wereld verplicht om ook in de slotwedstrijd tegen Israël een driepunter te halen.

Groepswinst

Om als winnaar uit groep B te komen, hebben de Belgen hun lot echter niet meer in handen. Ze moeten daarvoor rekenen op puntenverlies van Wales, dat zaterdagavond voor een lastige verplaatsing naar Bosnië-Herzegovina staat en dinsdag de kwalificatiecampagne afsluit met een thuismatch tegen Andorra. De Bosniërs knokken na een zwakke start in de groep nog met Israël voor de derde plaats.

Reekshoofd

Maar zelfs een zes op zes en groepswinst wil nog niet zeggen dat België reekshoofd is bij de loting voor het EK. Voor EURO 2016 wordt immers de Europese UEFA-ranking gebruikt om de reekshoofden aan te duiden en daarop staat België voorlopig zevende. Het is dus nog hopen op een misstap van Portugal, Engeland of Nederland - de nummers vier, vijf en zes - in hun resterende kwalificatieduels. Het statuut van reekshoofd is belangrijk om op het EK in de groepsfase en vervolgens eventueel ook in de achtste finales de sterkste landen te ontlopen.

Op de FIFA-ranking doet België wel sowieso goede zaken bij een zes op zes. Na de nederlagen van Argentinië en Duitsland stijgen de Rode Duivels dan voor het eerst in de geschiedenis naar de eerste plaats in de ranglijst. (Belga)

Een zege tegen Andorra volstaat om kwalificatie voor het EK af te dwingen, maar de Belgen zijn het eigenlijk aan hun status als huidig nummer drie van de wereld verplicht om ook in de slotwedstrijd tegen Israël een driepunter te halen. Om als winnaar uit groep B te komen, hebben de Belgen hun lot echter niet meer in handen. Ze moeten daarvoor rekenen op puntenverlies van Wales, dat zaterdagavond voor een lastige verplaatsing naar Bosnië-Herzegovina staat en dinsdag de kwalificatiecampagne afsluit met een thuismatch tegen Andorra. De Bosniërs knokken na een zwakke start in de groep nog met Israël voor de derde plaats. Maar zelfs een zes op zes en groepswinst wil nog niet zeggen dat België reekshoofd is bij de loting voor het EK. Voor EURO 2016 wordt immers de Europese UEFA-ranking gebruikt om de reekshoofden aan te duiden en daarop staat België voorlopig zevende. Het is dus nog hopen op een misstap van Portugal, Engeland of Nederland - de nummers vier, vijf en zes - in hun resterende kwalificatieduels. Het statuut van reekshoofd is belangrijk om op het EK in de groepsfase en vervolgens eventueel ook in de achtste finales de sterkste landen te ontlopen. Op de FIFA-ranking doet België wel sowieso goede zaken bij een zes op zes. Na de nederlagen van Argentinië en Duitsland stijgen de Rode Duivels dan voor het eerst in de geschiedenis naar de eerste plaats in de ranglijst. (Belga)