Elke zomer sinds hij in 2012 Benfica inruilde voor Zenit werd Axel Witsel (27) in verband gebracht met een toptransfer. Vorig jaar vonden onderhandelingen plaats met Chelsea (straks ook weer gegadigde nummer één), Juventus en AC Milan. De stugge houding van het Zenitbestuur bleek telkens een struikelblok. Ook deze winter liep er bij Zenit een concreet bod binnen, zo erkende CEO Maksim Mitrofanov onlangs, maar de vijftien miljoen euro die Stoke City bood, was ruim onvoldoende.

Komende zomer liggen de kaarten anders: Witsels contract bij Zenit loopt medio 2017 af. Wil de club iets van de veertig miljoen recupereren die het voor hem betaalde, dan moeten ze de speler voor het einde van 2016 verkopen.

Zeker nu Zenits kwalificatie voor de Champions League dreigt mis te lopen, wordt de onderhandelingspositie van de Russen verzwakt. Zenit heeft op dit moment een achterstand goed te maken op de leider. Geen onoverkomelijke kloof, maar met nog de hele top zes op het programma krijgt Zenit een stevig slot voorgeschoteld.

Mager palmares

Het afscheid van Witsel bij Zenit zal er eentje langs de achterpoort zijn: in vier seizoenen tijd wist de Rode Duivel (voorlopig) slechts één landstitel en één Russische supercup te veroveren. Dit seizoen maakt hij enkel nog aanspraak op de nationale beker - eind april staat Zenit in de halve finale tegenover Amkar - of er zou een spectaculaire remonte in de competitie moeten volgen.

Ook de persoonlijke statistieken van de Luikse metronoom ogen weinig spectaculair. Elk seizoen maakte hij wel wat goals en was hij goed voor een aantal assists, maar meer dan een handvol waren dat er nooit. Wel één statistiek die voor de Rode Duivel pleit: in die vier jaar miste hij amper een wedstrijd voor Zenit.

Zenit in transitie

Toke Moller Theilade, hoofdredacteur van de website Russian Football News, volgde de prestaties van Witsel en Zenit tijdens de voorbije vier jaar: "Zijn start was moeilijk, want de zware contracten van hem en Hulk zorgden voor verdeeldheid in de kleedkamer. Op datzelfde moment lanceerde de supportersvereniging Landskrona een racistisch manifest waarbij ze opriepen geen donkere jongens te steunen. Gaandeweg wisten Hulk en Witsel iedereen te overtuigen met hun prestaties. Paradoxaal genoeg presteerde de ploeg ondertussen ondermaats. Het palmares van de voorbije vier jaar oogt mager."

Daarom staat Zenit voor een transitieperiode, denkt de Ruslandwatcher: "Coach Andre Villas-Boas bevestigde al vroeg dat hij vertrekt en Hulk geniet verregaande interesse uit China. Deze winter haalde Zenit met Aleksandr Kokorin, Joeri Zjirkov en Mauricio al drie nieuwe spelers in, allemaal uit de Russische competitie. Hun focus is verschoven van buitenlandse vedetten naar (goedkoper) vaderlands talent."

Elke zomer sinds hij in 2012 Benfica inruilde voor Zenit werd Axel Witsel (27) in verband gebracht met een toptransfer. Vorig jaar vonden onderhandelingen plaats met Chelsea (straks ook weer gegadigde nummer één), Juventus en AC Milan. De stugge houding van het Zenitbestuur bleek telkens een struikelblok. Ook deze winter liep er bij Zenit een concreet bod binnen, zo erkende CEO Maksim Mitrofanov onlangs, maar de vijftien miljoen euro die Stoke City bood, was ruim onvoldoende. Komende zomer liggen de kaarten anders: Witsels contract bij Zenit loopt medio 2017 af. Wil de club iets van de veertig miljoen recupereren die het voor hem betaalde, dan moeten ze de speler voor het einde van 2016 verkopen. Zeker nu Zenits kwalificatie voor de Champions League dreigt mis te lopen, wordt de onderhandelingspositie van de Russen verzwakt. Zenit heeft op dit moment een achterstand goed te maken op de leider. Geen onoverkomelijke kloof, maar met nog de hele top zes op het programma krijgt Zenit een stevig slot voorgeschoteld.Het afscheid van Witsel bij Zenit zal er eentje langs de achterpoort zijn: in vier seizoenen tijd wist de Rode Duivel (voorlopig) slechts één landstitel en één Russische supercup te veroveren. Dit seizoen maakt hij enkel nog aanspraak op de nationale beker - eind april staat Zenit in de halve finale tegenover Amkar - of er zou een spectaculaire remonte in de competitie moeten volgen.Ook de persoonlijke statistieken van de Luikse metronoom ogen weinig spectaculair. Elk seizoen maakte hij wel wat goals en was hij goed voor een aantal assists, maar meer dan een handvol waren dat er nooit. Wel één statistiek die voor de Rode Duivel pleit: in die vier jaar miste hij amper een wedstrijd voor Zenit. Toke Moller Theilade, hoofdredacteur van de website Russian Football News, volgde de prestaties van Witsel en Zenit tijdens de voorbije vier jaar: "Zijn start was moeilijk, want de zware contracten van hem en Hulk zorgden voor verdeeldheid in de kleedkamer. Op datzelfde moment lanceerde de supportersvereniging Landskrona een racistisch manifest waarbij ze opriepen geen donkere jongens te steunen. Gaandeweg wisten Hulk en Witsel iedereen te overtuigen met hun prestaties. Paradoxaal genoeg presteerde de ploeg ondertussen ondermaats. Het palmares van de voorbije vier jaar oogt mager."Daarom staat Zenit voor een transitieperiode, denkt de Ruslandwatcher: "Coach Andre Villas-Boas bevestigde al vroeg dat hij vertrekt en Hulk geniet verregaande interesse uit China. Deze winter haalde Zenit met Aleksandr Kokorin, Joeri Zjirkov en Mauricio al drie nieuwe spelers in, allemaal uit de Russische competitie. Hun focus is verschoven van buitenlandse vedetten naar (goedkoper) vaderlands talent."