Dat de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022, ondanks allerlei negatieve rapporten, toch toegekend werd aan de oliestaat Qatar, wordt al enige tijd ter discussie gesteld. Omkoping van diverse bondsbobo's is daarbij de meest voor de hand liggende denkpiste, maar ook de publieke steun van enkele vooraanstaande voetbalpersoonlijkheden bleek de opinie in het voordeel van de Qatarezen om te buigen.

Franse sympathie

Vooral langs Franse zijde kreeg de kandidatuur van Qatar veel steun: Nicolas Sarkozy en UEFA-baas Michel Platini gaven hun zegen, maar ook Zinédine Zidane sprak openlijk in het voordeel van de oliestaat. In 2010 nam hij een promofilmpje op van maar liefst vijf minuten. Dat passeerde eerder geruisloos, maar het filmpje komt nu weer volop in de aandacht.

'Zidane is een hoer'

Veel heeft te maken met een proces dat het Franse voetbalicoon aanspande tegen de komiek Christophe Alévèque. Die had Zidane naar aanleiding van dat promotiefilmpje een 'hoer' genoemd. Beide heren verschenen onlangs voor de rechtbank en daarin moest de ex-international bekennen dat hij maar liefst elf miljoen euro toegestopt kreeg voor zijn medewerking aan het filmpje.

Nogmaals wordt daarmee duidelijk dat de rijke oliestaat kosten noch moeite spaarde om een grootste lobbycampagne op te starten.

Hier het bewuste promofilmpje uit 2010:

Dat de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022, ondanks allerlei negatieve rapporten, toch toegekend werd aan de oliestaat Qatar, wordt al enige tijd ter discussie gesteld. Omkoping van diverse bondsbobo's is daarbij de meest voor de hand liggende denkpiste, maar ook de publieke steun van enkele vooraanstaande voetbalpersoonlijkheden bleek de opinie in het voordeel van de Qatarezen om te buigen. Vooral langs Franse zijde kreeg de kandidatuur van Qatar veel steun: Nicolas Sarkozy en UEFA-baas Michel Platini gaven hun zegen, maar ook Zinédine Zidane sprak openlijk in het voordeel van de oliestaat. In 2010 nam hij een promofilmpje op van maar liefst vijf minuten. Dat passeerde eerder geruisloos, maar het filmpje komt nu weer volop in de aandacht. Veel heeft te maken met een proces dat het Franse voetbalicoon aanspande tegen de komiek Christophe Alévèque. Die had Zidane naar aanleiding van dat promotiefilmpje een 'hoer' genoemd. Beide heren verschenen onlangs voor de rechtbank en daarin moest de ex-international bekennen dat hij maar liefst elf miljoen euro toegestopt kreeg voor zijn medewerking aan het filmpje. Nogmaals wordt daarmee duidelijk dat de rijke oliestaat kosten noch moeite spaarde om een grootste lobbycampagne op te starten. Hier het bewuste promofilmpje uit 2010: