Zwakke Rode Duivels spelen gelijk tegen Montenegro

De Rode Duivels toonden zich in het Koning Boudewijnstadium tegen Montenegro weinig zelfzeker. De oefeninterland tegen Montenegro eindigde op een ontgoochelende 2-2.

De Rode Duivels hebben vrijdagavond 25 mei in een oefeninterland in het Koning Boudewijnstadion 2-2 gelijkgespeeld tegen Montenegro. België kwam snel 0-1 achter, stond bij de rust 2-1 voor, maar incasseerde een kwartier voor tijd de gelijkmaker.

De Belgen stonden in hun eerste interland onder bondscoach ad interim Marc Wilmots al na vijf minuten in het krijt toen Juventus-spits Mirko Vucinic van op links via de handen van doelman Thibaut Courtois in doel trapte.

Twintig minuten later hingen de bordjes in evenwicht. De buitenspel staande Dries Mertens werd door Axel Witsel vrijgespeeld op rechts, de goed meegelopen Kevin Mirallas kopte diens voorzet hoog binnen. De Belgen gingen door op hun elan en klommen iets voorbij het halfuur op voorsprong. Mirallas werd gehaakt in de zestien en Eden Hazard trapte de elfmeter tweemaal raak (de eerste moest worden overgenomen omdat Mertens te vroeg was ingelopen). Bij rust bleef het 2-1, al moest Courtois zich nog tweemaal tonen en lobde Volkov op de lat.

Nieuwe poging tegen Engeland

In de tweede helft waren de betere kansen voor de Belgen. Hazard tikte voorlangs, een treffer van Fellaini werd ten onrechte afgekeurd voor buitenspel en de weggestuurde Mertens werd te veel gehinderd en trapte naast. Aan de overzijde was het een kwartier voor affluiten wel raak, toen Drincic goed inliep en de ingevallen Jean-François Gillet verschalkte.

Op 2 juni spelen de Rode Duivels in een uitverkocht Wembley (90.000 toeschouwers) hun volgende oefeninterland tegen EK-ganger Engeland. Op 7 september gaan de Duivels in Wales van start met hun WK-kwalificatiecampagne.

Ontgoocheling bij Belgen

Kapitein Jan Vertonghen was zichtbaar teleurgesteld na het 2-2 gelijkspel in de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Montenegro. Beide tegendoelpunten werden te makkelijk gemaakt”, stelde Vertonghen, die benadrukte dat de twee Montenegrijnse goals niet te wijten waren aan een gebrek aan concentratie.

“Elke diepe bal werd ons fataal. De automatismen met Toby Alderweireld zitten er ingeslepen van bij Ajax, persoonlijk vind ik dat wij niet rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de tegengoals. Uiteraard zijn we als team enorm ontgoocheld met dit gelijkspel, want tegen een tegenstander van dergelijk kaliber zijn we verplicht om de nul te houden en de wedstrijd te domineren. Hopelijk krijgen we op 2 juni Engeland een nieuwe kans om ons te tonen”, besloot Vertonghen.

Timmy Simons mocht na rust invallen voor Nicolas Lombaerts, die in kleedkamers was gebleven met een blessure aan de mediale band van de knie. De 35-jarige Rode Duivel stak zijn verontwaardiging na de gelijkmaker van Montenegro niet onder stoelen of banken. “Ik was niet kwaad op de spelers, maar vooral op mezelf. Over de ganse wedstrijd hadden we meer controle en balbezit, wat maakt dat we het zonder meer moesten afmaken. Ondanks het feit dat we de match onder controle hadden, wisten de Montenegrijnen twee keer te scoren uit twee kansen. Hopelijk wordt het beter tegen Engeland.” (Belga/INM)