"Het Openbaar Ministerie van de Confederatie (MPC) heeft een gerechtelijke procedure opgestart tegen de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA op verdenking van mismanagement en misbruik van vertrouwen", klonk het in de mededeling van de procureur.

Blatter wordt verdacht van een betaling van twee miljoen Zwitserse frank (1,83 miljoen euro, red) aan UEFA-voorzitter Michel Platini en daarmee zou hij tegen de belangen van de Wereldvoetbalbond gehandeld hebben. De betaling zou in februari 2011 hebben plaatsgevonden, volgens het Zwitserse gerecht "voor geleverde diensten tussen januari 1999 en juni 2002". Over welke diensten het gaat, is momenteel nog niet duidelijk. Platini wordt door het gerecht dan ook verhoord als getuige.

Het is echter wel opmerkelijk dat de naam van de Fransman plots valt. Huidig UEFA-voorzitter Platini is immers kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als FIFA-voorzitter en kan daarbij wereldwijd op heel wat steun rekenen. Platini werkte destijds als persoonlijk adviseur van Blatter bij de Wereldvoetbalbond. Pas in 2007 werd hij verkozen als UEFA-voorzitter.

Daarnaast wordt Blatter ervan verdacht in 2005 een omstreden contract te hebben ondertekend met de Caribische Voetbalconfederatie, volgens de Zwitserse justitie een voor de FIFA nadelige overeenkomst. Bovendien was destijds Jack Warner voorzitter van de Caribische Voetbalconfederatie. De voormalige vicevoorzitter van de FIFA is een van de spilfiguren in het grootschalige omkoopschandaal rond de Wereldvoetbalbond dat in mei losbarstte. De Amerikaanse overheid verdenkt de 72-jarige Warner onder meer van corruptie en het witwassen van grote sommen geld. Zo zou hij miljoenen dollars op stak hebben gestoken om in ruil drie stemmen voor de organisatie van het WK 2010 aan te leveren. Warner werd intussen op vraag van het Amerikaanse gerecht al uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De FIFA wil volledig meewerken aan het onderzoek naar Blatter, zo liet de Wereldvoetbalbond al weten. Het onderzoeksteam kreeg vervolgens toegang tot het hoofdkantoor in Zürich. Eerder deze week gaf de FIFA het Zwitserse gerecht al toegang tot de e-mails van Jérôme Valcke, de afgezette secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond. Volgens de beschuldigingen zou Valcke duizenden tickets voor het WK in Brazilië in 2014 ver boven de marktprijs hebben verkocht op de zwarte markt.

(Belga/KVDA)

"Het Openbaar Ministerie van de Confederatie (MPC) heeft een gerechtelijke procedure opgestart tegen de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA op verdenking van mismanagement en misbruik van vertrouwen", klonk het in de mededeling van de procureur. Blatter wordt verdacht van een betaling van twee miljoen Zwitserse frank (1,83 miljoen euro, red) aan UEFA-voorzitter Michel Platini en daarmee zou hij tegen de belangen van de Wereldvoetbalbond gehandeld hebben. De betaling zou in februari 2011 hebben plaatsgevonden, volgens het Zwitserse gerecht "voor geleverde diensten tussen januari 1999 en juni 2002". Over welke diensten het gaat, is momenteel nog niet duidelijk. Platini wordt door het gerecht dan ook verhoord als getuige. Het is echter wel opmerkelijk dat de naam van de Fransman plots valt. Huidig UEFA-voorzitter Platini is immers kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als FIFA-voorzitter en kan daarbij wereldwijd op heel wat steun rekenen. Platini werkte destijds als persoonlijk adviseur van Blatter bij de Wereldvoetbalbond. Pas in 2007 werd hij verkozen als UEFA-voorzitter. Daarnaast wordt Blatter ervan verdacht in 2005 een omstreden contract te hebben ondertekend met de Caribische Voetbalconfederatie, volgens de Zwitserse justitie een voor de FIFA nadelige overeenkomst. Bovendien was destijds Jack Warner voorzitter van de Caribische Voetbalconfederatie. De voormalige vicevoorzitter van de FIFA is een van de spilfiguren in het grootschalige omkoopschandaal rond de Wereldvoetbalbond dat in mei losbarstte. De Amerikaanse overheid verdenkt de 72-jarige Warner onder meer van corruptie en het witwassen van grote sommen geld. Zo zou hij miljoenen dollars op stak hebben gestoken om in ruil drie stemmen voor de organisatie van het WK 2010 aan te leveren. Warner werd intussen op vraag van het Amerikaanse gerecht al uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De FIFA wil volledig meewerken aan het onderzoek naar Blatter, zo liet de Wereldvoetbalbond al weten. Het onderzoeksteam kreeg vervolgens toegang tot het hoofdkantoor in Zürich. Eerder deze week gaf de FIFA het Zwitserse gerecht al toegang tot de e-mails van Jérôme Valcke, de afgezette secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond. Volgens de beschuldigingen zou Valcke duizenden tickets voor het WK in Brazilië in 2014 ver boven de marktprijs hebben verkocht op de zwarte markt. (Belga/KVDA)