Jonas Creteur

Hij is als alltime clubtopschutter een Essevee-icoon, en toch reageren de fans van Zulte Waregem verdeeld op de aanstelling van Mbaye Leye (39) als nieuwe hoofdcoach. Reden: de jarenlange knipperlichtrelatie tusssen de Senegalees en de fusieclub, waarbij hij meerdere keren verontwaardigd de deur aan de Gaverbeek achter zich toetrok. Een reconstructie.

Zulte Waregem legt zijn lot volgend seizoen in handen van Mbaye Leye, die hoofdcoach wordt. Dat heeft Essevee bekendgemaakt. De 39-jarige Senegalees zal de sportieve staf leiden en volgt de tandem Timmy Simons/Davy De fauw op, die midden december vorig jaar het roer overnam van clubicoon Francky Dury. Leye ondertekende een contract voor onbepaalde duur.

De algemene vergadering van de Pro League komt woensdag samen voor een 'brainstorm' over het competitieformat vanaf het seizoen 2023-2024. In de afspraak die op tafel ligt, verkleint 1A na volgend seizoen opnieuw naar 16 teams, waardoor er komend seizoen drie degradanten zouden moeten zijn. Ploegen van de K11 zijn het daar niet eens mee.

De nationale voetbalploeg onder 17 jaar speelt morgen/dinsdag (15u30) zijn eerste groepmatch op het EK in Israël. Tegenstander in Rishon Lezion is Servië. Aansluitend nemen de jonge Rode Duivels het in poule C op tegen Spanje (vrijdag 20 mei, 14u30 in Ness Ziona) en Turkije (maandag 23 mei, 15u30 in Ness Ziona).