15 februari, de deadline voor licentiedossiers: wat u moet weten

© Belga Image

Vooral de dossiers van Anderlecht, KV Oostende én de clubs in buitenlandse handen worden interessant om te volgen.

Na de drukke afsluitperiode van de wintermercato wacht de 24 profploegen uit de Jupiler Pro League en de Proximus League een nieuw examen. Tegen volgende week donderdag moeten alle clubs hun dossier hebben opgestuurd naar licentiemanager Nils Van Brantegem, sinds juni 2011 ook de kalendermanager van de Pro League.

Concreet moeten de clubs bewijzen dat ze geen licentieschulden (lonen, clubs, belastingen, arbeidsongevallenverzekering) hebben, dat ze de continuïteit kunnen garanderen en dat ze de stadionvoorwaarden inwilligen. In het licentiereglement staat ook dat je een verbonden juridische entiteit bent van een club van zodra je meer dan tien procent van de aandelen bezit. Sommige ploegen hebben nog alles onder één noemer (vzw, cvba of nv) geplaatst, anderen spreiden hun activiteiten (zoals de jeugdwerking of het horecagebeuren). De licentiecommissie beoordeelt altijd het gehele gebeuren. Verder bepaalt artikel 308 dat niemand binnen een club en in dezelfde afdeling een beslissende invloed mag hebben, zelfs geen 0,001 procent van de aandelen, via een volmacht of blokkeringsminderheid op alles. Een persoon die de continuïteit van een club waarborgt, mag dus geen aandeelhouder of betrokken persoon zijn bij een andere profvereniging.

Het zijn ook de clubs die aan de bewijslast moeten voldoen. Vorig seizoen had R Antwerp FC er moeite mee om openheid te geven, dit keer is de kans groot dat vooral de situatie van Anderlecht (vanaf 1 maart in handen van Marc Coucke) én KV Oostende extra aandacht zullen krijgen.

Update: intussen maakte Coucke wel bekend dat hij een overnemer heeft gevonden voor KVO

Vanaf 15 februari krijgt de licentiemanager twintig werkdagen om het rapport af te ronden. Op 20 maart komt dan de licentiecommissie samen. Ofwel krijgt een club groen licht, ofwel moet die bijkomende documenten leveren. De uitspraak valt voor 13 april, de zitting voor de gebuisden in eerste zit vindt plaats op 30 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content