1. Voor het seizoen zwaaide je met lof naar Yves Vanderhaeghe en Francky Dury. Vanderhaeghe werd na zeven speeldagen ontslagen bij Oostende en Dury staat met Zulte Waregem onderaan. Is hun impact dan toch minder groot dan je dacht?

'Vanderhaeghe bewijst nu bij Gent dat hij uit het goede hout gesneden is als trainer. Bij Oostende was het op, dat kan gebeuren. Tot de Europese match tegen Marseille waren de voorbije jaren voor KVO een langgerekt hosannaverhaal, maar plots veranderde veel op korte tijd. Missen ze de komende jaren play-off 1, dan zal de schwung toch wat verloren gaan, vrees ik.
...

'Vanderhaeghe bewijst nu bij Gent dat hij uit het goede hout gesneden is als trainer. Bij Oostende was het op, dat kan gebeuren. Tot de Europese match tegen Marseille waren de voorbije jaren voor KVO een langgerekt hosannaverhaal, maar plots veranderde veel op korte tijd. Missen ze de komende jaren play-off 1, dan zal de schwung toch wat verloren gaan, vrees ik. 'Zulte Waregem maakte al eens zo een crisisperiode mee, in 2011, het eerste jaar nadat Dury terugkeerde. Ook toen werd de kern vernieuwd. Misschien strooide hun goede prestatie in de supercup tegen Anderlecht deze zomer zand in de ogen. Bovendien had Dury te weinig wisselmogelijkheden in die heenronde: bepaalde jongens konden ook na mindere prestaties blijven staan. Deze wintermercato moet dat probleem oplossen. Zulte Waregem heeft de kwaliteit en stabiliteit in huis om dit recht te trekken.' 'Gaboelov is een oplossing voor de korte termijn om de titel veilig te stellen, maar nadien moet Club toch op zoek naar een betrouwbare doelman voor de komende jaren. Op basis van zijn prestaties eind vorig seizoen kreeg Horvath terecht het vertrouwen als nummer één bij aanvang van dit seizoen. Maar iets te vaak leidden technische mankementen tot een tegengoal, kwalitatief viel hij door de mand. Hubert kreeg vervolgens even zijn kans, maar ik denk niet dat het ooit de bedoeling was dat die eerste keeper zou zijn. 'Dat ze toch zo royaal leiden, is de grote verdienste van Ivan Leko. Het heette nochtans dat Preud'homme de citroen uitgeperst had. Om daar dan mee aan de slag te gaan, je eigen stempel te drukken en autoritair aan de leiding te staan: heel straf.' 'De manier waarop hij Waasland-Beveren met durf liet voetballen. De voorbije seizoenen was het daar vooral overleven. Op amper zes maanden tijd heeft hij positivisme in die spelersgroep en in heel die club gepompt. Ik zag hem dat verhaal bij Waasland-Beveren liever afmaken. Die aanbieding van Genk was geen trein die maar één keer passeerde.' 'Vorig seizoen was er maar één doelstelling: kampioen worden. Hij slaagde in zijn opzet, dus dan moet je zeggen: goed gedaan. Zolang de resultaten er zijn, wordt dat 'on-Anderlechtse' spel getolereerd, maar zodra die wegvallen, kom je als trainer vol in de storm. Zijn ontslag was dus geen verrassing. Onder Vanhaezebrouck zag je met momenten dat er voldoende voetbal in die ploeg schuilt. Het komt er voor Hein op aan zijn bepalende spelers weer op niveau te krijgen.' 'Ik denk echt niet dat we Europees beter zullen presteren als we terugkeren naar de gewone competitieformule. Nu kan een club als Kortrijk na een mislukte start toch nog meestrijden voor play-off 1. En ik heb liever een paar eindeseizoenswedstrijden in play-off 2, dan al vanaf nieuwjaar nutteloze wedstrijden te bekijken omdat er verschillende ploegen zijn die om niets meer spelen. Voor Belgische clubs komt het er vooral op aan om de poulefase van de Europa League te halen.'