AA Gent – Anderlecht: winnen is voor beide ploegen een must

© Belga Image

Wil Anderlecht zijn titelkansen gaaf houden, dan is 4 op 6 – en liefst 6 op 6 – bij de verplaatsingen naar Gent en Charleroi een absolute noodzaak.

Zelfs het Nederlandse weekblad VI had afgelopen zondag een journalist naar de Ghelamco Arena gestuurd in zijn serie ‘Op reis’, waar reporter Dennis van Bergen kwam vaststellen dat er in Gent een nieuwe topclub opstaat. Met eigen ogen zag hij hoe 20.000 dolenthousiaste mensen in een volledig uitverkocht stadion AA Gent tegen Club Brugge zagen uitlopen tot 2-0, om uiteindelijk zich tevreden te moeten stellen met een 2-2-gelijkspel. Hein Vanhaezebrouck sakkerde even, maar heeft het geluk dat er amper vier dagen later een nieuwe topaffiche staat geprogrammeerd voor even veel volk: de confrontatie met kampioen Anderlecht.

Schrik maar niet als de West-Vlaamse succestrainer straks uitpakt met een volledig hertimmerd elftal. Want na de 2-1-nederlaag bij Charleroi werden Benito Raman en Hannes Van Der Bruggen naar de invallersbank verwezen. Meer zelfs, Raman werd ondertussen in de pikorde voorbijgestoken door Serge Tabekou (een revelatie uit de B-kern, die werd ontdekt bij zijn sterke invalbeurt op Charleroi) en zat tegen Club Brugge in de tribune naast onder andere David Pollet (voor 1,5 miljoen euro weggehaald bij Anderlecht), Nermin Zolotic en de voormalige wervelwind op links Yaya Soumahoro.

AA Gent beschikt ondertussen over een goed uitgebalanceerde spelerskern dat er voldoende wisselmogelijkheden bestaan. Niet alleen qua posities, maar vooral ook wat betreft tactisch systeem. Die flexibiliteit vormde al meermaals een wapen voor de Buffalo’s, het stelde hen zelfs in staat om op de slotspeeldag van de reguliere competitie met 1-2 te gaan winnen op Anderlecht. Vanhaezebrouck kent zijn spelersgroep zeer goed, onder andere ook door een scherpe screening van psychologe Eva Maenhout. Vanhaezebrouck wist dus heel goed waarom hij doelman Matz Sels even tot de orde riep: door het benadrukken van iets negatiefs (in de ontgoocheling) hopen op een positieve reactie. Zo zag hij ook in het Constant Vanden Stockstadion hoe de Deense centrale verdediger Lasse Nielsen zich uitstekend herpakte na een blunder die aan de basis lag van de tegentreffer. Na zijn slappe invalbeurt tegen Club figureert Serge Tabekou niet in de 21-koppige wedstrijdselectie, wat duidt op een luxeprobleem.

Ook Besnik Hasi hoopt dat de 5-1-zege op KV Kortrijk een gunstig vervolg kent. Want wil Anderlecht zijn titelkansen gaaf houden, dan is 4 op 6 – en liefst 6 op 6 – bij de verplaatsingen naar Gent en Charleroi (in een ongetwijfeld borrelend Mambourg) een absolute noodzaak. Het feit dat het trio op het middenveld (Defour-Tielemans-Praet) opnieuw voldoening schenkt, was een welkome opsteker maar vraagt om bevestiging. Ook Aleksandar Mitrovic heeft geen prikkels meer nodig, terwijl Gentenaar Olivier Deschacht zijn vele vrienden niet zal willen ontgoochelen. Frank Acheampong en Andy Najar schitterden weer vanop de flanken, achteraan zorgt Chancel Mbemba weer voor defensieve zekerheid. Hasi zal ongetwijfeld nog eens terugdenken aan de wedstrijd in de reguliere competitie begin februari, toen Anderlecht met veel maturiteit en realisme via Najar en Anthony Vanden Borre met 0-2 won in de Ghelamco Arena.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content