AA Gent kwetst de Indianen diep in hun hart. Daarom moet de club de Indiaan uit het logo halen en de levende mascottes - Buffalo Ben en Squaw Mel - uit de Ghelamco Arena bannen. Dat vraagt Suzan Shown Harjo, Amerika's bekendste voorvechtster van de rechten van native Americans, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

Harjo voert al jaren een ver­beten strijd tegen sportclubs met beledigende indiaanse­ ­namen of logo's, zoals The Washington Redskins. Van de drieduizend teams die Harjo vroeg hun naam en/of logo te veranderen, gingen er 2.000 in op haar vraag.

'Zelfs met beste intenties is logo door en door fout'

Nu richt ze haar pijlen op AA Gent. 'Zelfs al heeft de club de beste intenties, het logo en het gebruik van de mascottes is door en door fout', klinkt het. Toch is AA Gent niet van plan op haar vraag in te gaan. 'Wij hebben veel respect voor ­mevrouw Harjo, maar er zitten geen racistische intenties achter logo of mascotte', reageert directeur communicatie ­Patrick Lips. Wel zal de term 'squaw' niet langer gebruikt worden, omdat het woord voor native Americans een vreselijke scheldterm is.

Termont: 'Squaw best niet meer gebruiken, maar logo is niet racistisch'

Dat vindt ook Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A). Op Radio 1 zegt hij dat als de term 'squaw' vandaag gebruikt wordt als scheldwoord (het zou everwijzen naar het vrouwelijk geslachtsorgaan, red) het dan best niet meer gebruikt wordt.

Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) viert de eerste titel van AA Gent, in 2015., Belga
Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) viert de eerste titel van AA Gent, in 2015. © Belga

Het logo wijzigen vindt Termont dan weer onnodig. 'Ik denk dat de activiste de geschiedenis van het logo en de mascottes niet kent. Kort: Bufallo Bill is in het begin van de 20e eeuw naar Gent gekomen met zijn rondreizend wereldcircus. Dat was een enorm spektakel met paarden, Indianen enzovoort.'

'Uit eerbetoon zijn de supporters van AA Gent in de volgende voetbalmatch na die vertoning de naam 'Buffalo, Buffalo' beginnen te roepen. Het is dus echt een eerbetoon aan de Indianen, hun kracht en dynamiek, veeleer dan een racistische uitlating. Zoals straatnamen, pleinen of gebouwen naar bekende mensen genoemd worden, is AA Gent naar de Indianen genoemd. Ik denk dat de mevrouw die achtergrond niet kent. Ze heeft het fout, het is een verkeerde interpretatie.' (Belga/SD)

AA Gent kwetst de Indianen diep in hun hart. Daarom moet de club de Indiaan uit het logo halen en de levende mascottes - Buffalo Ben en Squaw Mel - uit de Ghelamco Arena bannen. Dat vraagt Suzan Shown Harjo, Amerika's bekendste voorvechtster van de rechten van native Americans, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.Harjo voert al jaren een ver­beten strijd tegen sportclubs met beledigende indiaanse­ ­namen of logo's, zoals The Washington Redskins. Van de drieduizend teams die Harjo vroeg hun naam en/of logo te veranderen, gingen er 2.000 in op haar vraag.Nu richt ze haar pijlen op AA Gent. 'Zelfs al heeft de club de beste intenties, het logo en het gebruik van de mascottes is door en door fout', klinkt het. Toch is AA Gent niet van plan op haar vraag in te gaan. 'Wij hebben veel respect voor ­mevrouw Harjo, maar er zitten geen racistische intenties achter logo of mascotte', reageert directeur communicatie ­Patrick Lips. Wel zal de term 'squaw' niet langer gebruikt worden, omdat het woord voor native Americans een vreselijke scheldterm is.Dat vindt ook Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A). Op Radio 1 zegt hij dat als de term 'squaw' vandaag gebruikt wordt als scheldwoord (het zou everwijzen naar het vrouwelijk geslachtsorgaan, red) het dan best niet meer gebruikt wordt. Het logo wijzigen vindt Termont dan weer onnodig. 'Ik denk dat de activiste de geschiedenis van het logo en de mascottes niet kent. Kort: Bufallo Bill is in het begin van de 20e eeuw naar Gent gekomen met zijn rondreizend wereldcircus. Dat was een enorm spektakel met paarden, Indianen enzovoort.''Uit eerbetoon zijn de supporters van AA Gent in de volgende voetbalmatch na die vertoning de naam 'Buffalo, Buffalo' beginnen te roepen. Het is dus echt een eerbetoon aan de Indianen, hun kracht en dynamiek, veeleer dan een racistische uitlating. Zoals straatnamen, pleinen of gebouwen naar bekende mensen genoemd worden, is AA Gent naar de Indianen genoemd. Ik denk dat de mevrouw die achtergrond niet kent. Ze heeft het fout, het is een verkeerde interpretatie.' (Belga/SD)