AA Gent-voorzitter De Witte ‘is er nog niet uit hoe we met deze situatie moeten omgaan’

© belgaimage

Met 3 op 18 beleeft AA Gent de slechtste competitiestart in jaren. Play-off 1-voetbal lijkt ver weg. Vijf vragen aan en antwoorden van voorzitter Ivan De Witte.

Kwam u tot nieuwe inzichten na het diepgaande gesprek zondagavond met algemeen manager Michel Louwagie, sportief manager Patrick Turcq, sportief raadgever Gunther Schepens en een gedeelte van de technische staf?

‘Wij zitten nog dikwijls tot 22 uur samen na een thuiswedstrijd. Ook na een winstpartij durven we weleens een pint te drinken. We moeten er wel voor opletten hoe dit journalistiek allemaal wordt beoordeeld. Toen ik het stadion verliet, stond daar plots iemand met een camera. Dat ging toch wat te ver. Onze toestand is onverwacht. Laat het me daar op houden momenteel.

‘Een zege zou al veel helpen. Zeker omdat we in vier van de zes duels in het slot te gemakkelijk een doelpunt incasseren. Maar hoe we daar diepgaand mee moeten omgaan, daarvoor is het toch nog te vroeg. Ik heb daar persoonlijk nog wat tijd voor nodig, om alles te laten bezinken en meer de zaken vanop afstand te bekijken. Zelfs op maandagvoormiddag zit ik nog te veel in de wedstrijd, maar we zijn absoluut bezorgd over de situatie.’

Jullie zijn al enige tijd een gesloten huis qua communicatie. Is dit het AA Gent van de toekomst?

‘Nee, helemaal niet. Wij willen zeker niet dat type van club zijn. Ik denk dat we momenteel gewoon heel voorzichtig met alles moeten omgaan. Wat bezinning kan geen kwaad. Meer moet je daar niet achter zoeken, hoor.’

Sinds begin dit jaar beslisten jullie om meer te investeren in nieuwe spelers dan ooit tevoren. Dat leverde nog niet zo veel op. Hebt u spijt van die beslissing?

Hein is nu plots geen minder goede coach geworden

‘Ik onthoud vooral dat de transferbalans op financieel vlak tussen inkomende en uitgaande spelers in evenwicht is, zelfs licht positief blijkt. We namen twee tot drie jongens die duurder zijn dan hetgeen we gewoon zijn. Ik ga ervan uit dat die nog boven water zullen komen. Dat vraagt alleen wat geduld. Wat me vooral bezighoudt, is hetgeen ons nu overkomt – wat elke ploeg weleens ervaart. Het komt er vooral op aan daar verstandig mee om te springen. Maar hoe exact, daar ben ik nog niet uit.’

Vorig jaar flirtte Anderlecht met Hein Vanhaezebrouck. Een paar spelers gaven al aan dat ze wat uitgekeken zijn op de trainer. Hoelang houden een club en een coach het maximaal vol? En gaven jullie niet te veel macht aan Hein?

‘Ik denk dat een trainer aan wie je vertrouwen schenkt, maximaal moet kunnen uitvoeren waar hij naartoe wil. In het verleden haalde hij succes met zijn methode en spelwijze. Dan is het niet verkeerd om hem dat verder te laten uitvoeren.

‘Hein bracht ons op een ander niveau, zelfs Europees. Hij is nu plots geen minder goede coach geworden. Met het bestuur en zeker met mijzelf blijft die verstandhouding intact. Alleen kan de situatie je dwingen ingrepen te doen die je liever niet doet. Maar zover zijn we nog niet.’

Belgische spelers komen blijkbaar niet graag meer naar AA Gent, omdat ze denken dat ze door de zware investeringen in buitenlanders toch alleen maar gehaald worden met het oog op het minimumaantal Belgen. Betreurt u dat?

‘Het probleem is dat Belgische spelers veel te duur worden. Binnen de Pro League zal dat een belangrijk thema moeten worden. De krachten daar stevig bundelen of een gemeenschappelijke visie ontwikkelen, lijkt me de enig aangewezen methode.

‘Een Belg moet kwalitatief voldoende sterk zijn én passen in de structuur en het spelersbestand waarover je al beschikt. Je moet ze niet zomaar halen. Denis Odoi wilde graag komen, maar de kostprijs van Fulham lag niet in verhouding. Sven Kums, dat had historische redenen én de aantrekkingskracht van de CL bij Anderlecht speelde mee. Jelle Van Damme, dat is een ander onderwerp, zonder verder veel commentaar. Als aanjager was hij wel goed geweest.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content