AA Gent: wachten op Kevin

De historische prestatie biedt AA Gent dé kans om te doen wat Anderlecht, Club Brugge en Standard in de jaren zestig en zeventig lukte, schrijft Geert Foutré: via internationale prestaties de eigen provincie ontgroeien en een nationale aanhang creëren.

‘Laat Barcelona maar komen’, bloklettert de krant Het Laatste Nieuws de ochtend na de historische kwalificatie van AA Gent, dat er als tweede Belgische club ooit (na Anderlecht vijftien jaar geleden) in slaagt te overwinteren in de Champions’ League. Dat een regioclub als AA Gent de voorpagina van een nationale krant haalt, is al opmerkelijk op zich, en het bewijs dat AA Gent de voorbije jaren meer dan een stap vooruit heeft gezet.

Die historische prestatie van gisteravond én de voorbije maanden biedt Gent dé kans om te doen wat Anderlecht, Club en Standard in de jaren zestig en zeventig lukte: via internationale prestaties de eigen provincie ontgroeien en een nationale aanhang creëren, die eindeloze autocaravanen langs de snelwegen op wedstrijddagen tot gevolg hadden. Vandaag nog teren de drie traditionele topclubs op die prestaties, die via de tv huiskamers in alle uithoeken van dit land haalden, waar ze een nationale aanhang aan overhielden.

De historische prestatie biedt AA Gent dé kans om te doen wat Anderlecht, Club Brugge en Standard in de jaren zestig en zeventig lukte: via internationale prestaties de eigen provincie ontgroeien en een nationale aanhang creëren

Nog niet zo lang geleden kozen veel Gentenaars nog voor Club, Anderlecht of in mindere mate Standard. Vandaag kleurt alvast de stad Gent blauw-wit, en breidt die olievlek zich al uit over de provincie Oost-Vlaanderen. Genk probeerde het ook, met Europese prestaties na de titels, kreeg alom sympathie maar blijft als een soort FC Limburg voorlopig toch opgesloten in de eigen regio, qua aanhang én commerciële reikwijdte.

Ook in de buitenlandse pers krijgen de Buffalo’s lof. De Italiaanse Gazzetta dello Sport had lof voor het team, dat niet langer de assepoester is van het topvoetbal. ‘Dit is niet langer de club die met 1-7 verloor van AS Roma’, herinnerde de auteur zich, die daarmee duidelijk maakte hoezeer AA Gent in 2009 nog het lachtertje was in het Europese voetbal, met zijn toenmalig krakkemikkig en uitgeleefd stadion.

Maar vooral heeft de Italiaanse krant lof voor het voetbal dat AA Gent brengt. Dat viel ook op in het betoog van Zenittrainer Andre Villas-Boas, die ronduit zei dat hij de Gentenaars hun kwalificatie gunde, omdat ze verdiend was en gebaseerd op een positief, aantrekkelijk en interessant voetbalidee.

Voor de loting voor de poulefase droomde heel Gent van Lionel Messi. Maandag krijgen de Buffalo’s een tweede kans om Messi en co naar de Ghelamco-Arena te krijgen.

Op de vraag wie hij graag als tegenstander zag, liet coach Hein Vanhaezebruck het antwoord open. Nu Gent zo ver is, maakt het hem echt niet uit.

Op basis van het spelsysteem van Hein, een Belgische variant op tiki-taka-voetbal, met de nadruk op balbezit, zou het fijn zijn om Barcelona of Bayern München op bezoek te krijgen, dé voorbeelden van een dominante manier van spelen.

Fijn was ook geweest om AS Roma te loten, opdat de Romeinen met eigen ogen het verschil zouden kunnen zien tussen de club waar ze in 2009 minachtend op neerkeken, en de arena waar ze nu gepast zouden onthaald worden, terwijl zij nog steeds wachten op een moderne accommodatie. Maar AS Roma eindigde, net als AA Gent, tweede in zijn groep, en kan daarom niet de komende tegenstander zijn.

Maar dé mooiste tegenstander zou toch wel Manchester City zijn, omdat het in zijn rangen een échte Gentenaar zou meebrengen. Ooit moest Kevin De Bruyne, om uit te groeien tot een topvoetballer, op zeer jonge leeftijd kiezen tussen Anderlecht, Club, Standard en Genk. Bij Gent, waar hij zijn eerste voetbaljaren doorbracht, was er in die nooddruftige tijden voor eigen jeugd geen budget, en dus ook geen perspectief en geen plan.

Vandaag, zegt algemeen directeur Michel Louwagie die in die tijd investeren in een jeugdproject onrendabel noemde, moet de nieuwe Kevin De Bruyne niet meer weg uit Gent. ‘Kevin moest dat in die tijd nog wel.’

Liever dan Messi wacht Gent daarom op Kevin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content