Aanwerving Jonas De Roeck bij Anderlecht: een logische keuze

© BELGA
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Nieuwe beloftencoach van Anderlecht moet integratie in eerste amateurklasse mee helpen voorbereiden.

Ondanks verregaande interesse van Waasland-Beveren slaagde Anderlecht erin om Jonas De Roeck te overtuigen om de U21 te trainen. RSCA nam daarmee een bocht van 180 graden aangezien het de de vacature van beloftencoach meestal reserveerde voor een trainer die al actief was binnen de jeugdwerking.

Op Neerpede werd het vertrek van de weinig communicatieve Emilio Ferrera op gejuich onthaald – de champagne stond al maanden koud – maar er was tegelijk ook sprake van ontgoocheling omdat er geen rekening werd gehouden met interne kandidaturen. Sommige trainers die de ambitie hadden om de U21 te coachen, voelden de bui al hangen toen ze De Roeck de voorbije weken op Neerpede zagen rondlopen.

Volgens enkele goedgeplaatste bronnen mocht geen enkele jeugdtrainer bij Luc Devroe op sollicitatiegesprek gaan. Iets was Jean Kindermans, technisch directeur van de jeugdopleiding, enigszins nuanceert. ‘Ik heb begrip voor de ontgoocheling bij sommige trainers. Maar ze wisten van bij het begin dat we uitkeken naar iemand van buiten de club. Dat is altijd ons uitgangspunt geweest.’

Profiel

De Roeck beantwoordt volgens de club perfect aan het gewenste profiel: het is een jonge trainer, hij heeft als ex-profvoetballer veel wedstrijden gespeeld op het hoogste niveau en hij is een ontzettend goede people manager.

Met zijn ervaring in het amateurvoetbal – De Roeck leidde Berchem Sport in 2017 naar de titel in de tweede amateurklasse – moet hij komend seizoen de integratie van de U21 in de eerste amateurklasse, als die er komt, mee helpen voorbereiden.

De aanwerving van de 38-jarige Antwerpenaar, die een contract van twee jaar tekende, moet ook een vorm van stabiliteit terugbrengen bij de beloften. De voorbije jaren volgden de hoofdtrainers van de U21 elkaar in ijltempo op in Neerpede. Sinds 2014 stonden onder andere Emilio Ferrera, René Peeters, Mo Ouahbi en Nicolás Frutos aan het hoofd van de beloften.

De directie heeft naar eigen zeggen geen schrik dat De Roeck bij de eerste de beste aanbieding Neerpede verlaat. ‘Het is knap dat De Roeck op zijn leeftijd en met zijn palmares gekozen heeft om aan postformatie te doen bij Anderlecht’, aldus Kindermans. ‘Ik weet dat alles in het voetbal heel vluchtig is, maar hij gaf ons niet de indruk dat hij binnen een half jaar weg zou kunnen zijn. Gebeurt het toch, dan hebben we binnenshuis genoeg kwaliteit om een vertrek tijdelijk op te vangen.’

Staf

In een eerste reactie op de website van Anderlecht liet De Roeck weten ’tevreden te zijn met de kans die hij krijgt om jonge talenten beter te maken en dat hij samen met mijn staf de talenten zal helpen om de laatste stap naar het eerste elftal te zetten’.

Hoe zijn staf er straks uit moet zien, is nog niet duidelijk. René Peeters was vorig seizoen de vaste assistent van Emilio Ferrera. Maar het is niet zeker dat hij mag aanblijven. De club gaf de naam door van een trainer van wie zij denken dat hij het best zou functioneren in de rol van T2 en daarop vroeg De Roeck bedenktijd.

Zolang de positie van T2 niet is ingevuld, blijven de andere trainers in het ongewisse over de ploeg die ze komend seizoen onder hun hoede zullen krijgen. Kindermans: ‘Zolang we geen beloftentrainer hadden, konden we de rest van de piramide niet opbouwen. Van zodra de naam bekend is van de assistent, zal de rest snel volgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content