Acht jaar wintertransfers: de tops en flops van alle eersteklassers

© BELGA

Wat leverden sinds de start van de play-offs de winterkoopjes op en beïnvloedden zij sterk het eindresultaat? Sport/Voetbalmagazine maakte een analyse van acht jaar januaritransfers. Tops en flops per club.

Anderlecht

TOP

1. Frank Acheampong (2013)

Na eerst zes maanden bij de beloften komt hij in de A-kern terecht waar hij zich snel opwerkt tot Mister Europe. Zijn transfer brengt meer op dan hij heeft gekost.

2. Adrien Trebel (2017)

Bij Standard weggehaald voor de neus van AA Gent. Hij blijkt de missing link in de kampioenenploeg van René Weiler.

3. Andy Najar (2013)

Kwam zonder veel tromgeroffel uit de VS naar Brussel en het duurde ook een tijdje voor de Hondurees zich kon doorzetten. Fit was hij er een van de voetballers die toch wat extra brachten. Jammer van de vele blessures.

FLOP

1. Rafael Galhardo (2016)

Moest Najar vervangen, toen die geblesseerd raakte. Speelde een zeer slechte wedstrijd tegen STVV en werd daarna door Besnik Hasi aan de kant geschoven.

2. Marko Marin (2015)

Uitgeleend door Chelsea. Was ooit een grote belofte van het Duitse voetbal, met een indrukwekkend cv, maar in Brussel klikte het nooit.

3. Demy de Zeeuw (2013)

Gehuurd op vraag van John van den Brom, maar de Nederlander kon de Brusselse fans nooit laten zien dat hij het waard was om met zijn land een halve finale op het WK te spelen.

Club Brugge

TOP

1. Carlos Bacca (2012)

Hij kostte 2 miljoen euro en werd anderhalf jaar later door Club verkocht voor het vijfvoudige, met in de valiezen een titel van topschutter én Profvoetballer van het Jaar.

2. Maxime Lestienne (2010)

Kwam gratis over van Excelsior Mouscron en vertrok na vier en een half seizoen en 39 doelpunten voor 7,5 miljoen euro.

3. Stefano Denswil (2015)

Ajax geloofde niet meer in hem en liet hem gratis vertrekken. Is nu een onbetwiste titularis en werd met Club kampioen en bekerwinnaar. Beide partijen willen dat straks graag verzilveren.

FLOP

1. Nicolás Castillo (2014)

Inmiddels A-international van zijn land en winnaar van de Copa América, maar zijn talent als spits kwam bij Club nooit helemaal tot ontwikkeling, ondanks de geïnvesteerde 3 miljoen euro.

2. Bojan Jorgacevic (2011)

Een wintertransfer van 2012 die bij hoge uitzondering al in november mocht komen, wegens een gebrek aan fitte doelmannen. Verloor na slechte prestaties en een 6-1 op Anderlecht een jaar later zijn plaats.

3. Mushaga Bakenga (2012)

Kwam van Rosenborg en kostte 2,6 miljoen. Was 19 en debuteerde met een doelpunt en een assist tegen Beerschot. Een ster leek geboren. Niet dus. Wat volgde was de grote leegte en de ene uitleenbeurt na de andere.

Charleroi

TOP

1. Javier Martos (2011)

Kwam gratis uit Bulgarije en ontpopte zich tot titularis en aanvoerder van de Carolo’s.

2. Cristian Benavente (2016)

Zijn aanpassing aan de richtlijnen van Felice Mazzu duurde een tijd, anderhalf jaar bijna. Maar zijn band met Rezaei nu doet alle verdedigingen in België beven.

3. Clément Tainmont (2014)

In de periode-Mazzu een van de sleutelspelers. Raakte in de ploeg op basis van zijn sterke linker en zijn neus voor voorzetten en doelpunten.

FLOP

1. Paul Taylor (2010)

Werd door Anderlecht uitgeleend. De Engelsman was ooit de schrik van provinciale (!) defensies, maar werd bij Charleroi voorwerp van spot bij die supporters, die lachten met de fouten uit het verleden.

2. Kamel Ghilas (2014)

Kwam naar Mambour met een flatterend cv en moest David Pollet doen vergeten. Kwam er nooit tot leven, bleef in de schaduw van Fauré en kon zich nooit aan de normen aanpassen.

3. Sotiris Ninis (2016)

Immens talent in Griekenland, maar falend in het Zwarte Land. Dat zal zijn redenen hebben. Droop van het talent, maar was te egoïstisch en te trots om bij Charleroi te slagen.

Eupen

TOP

1. Akram Afif (2015)

Kwam naar Eupen vanuit Qatar toen de ploeg nog in tweede klasse speelde. Stelde Eupen in staat om te promoveren, omdat hij een gesel bleek voor de verdedigingen in tweede klasse.

2. Peter Hackenberg (2016)

Een Duitse reus die vanuit Aspire naar België werd gestuurd om ook mee te helpen bij de promotie. Zes maanden in de Oostkantons volstonden.

3. Christian Brüls (2017)

Was niet altijd regelmatig, maar zijn genialiteit hielp mee om de Panda’s in eerste klasse te houden.

FLOP

1. Jean-Luc Dompé (2017)

Gelukkig voor Eupen vertrok Henry Onyekuru pas in de zomer en niet zes maanden eerder. Dompé werd toen binnengehaald om te anticiperen op een in de lucht hangend vertrek, maar hij deed vaker over zich praten naast het veld dan erop.

2. Ibrahim Maaroufi (2011)

In januari 2011 kregen ze bij Eupen het idee om dit talent, dat had geproefd van het eerste elftal van Inter, opnieuw te lanceren. Slecht plan.

3. Momo Dahmane (2011)

In volle operatie behoud riep Albert Cartier hem terug uit Turkije. Doel : hetzelfde doen als indertijd bij Mons. Verdict: ruzie met Kevin Vandenbergh, verwijdering naar de B-kern en nul doelpunten.

RC Genk

TOP

1. Sander Berge (2017)

Ndidi die vertrekt ? Geen probleem. Genk haalde ter vervanging een stevige jongen van 18 die speelde met de ervaring van een dertiger. Een nieuwe dikke transfer is in de maak.

2. Wilfred Ndidi (2015)

Kwam in de winter van 2015 voor 150.000 euro, en vertrok voor honderd keer dat bedrag twee jaar later, richting Premier League.

3. Nikolaos Karelis (2016)

Omdat er te weinig werd gescoord, doet Genk in de winter van 2016 twee transfers, ze blijken later beide toppers: Karelis én Samatta. Het is de Griek die zich, voor hij geblesseerd raakt, het snelste aanpast.

FLOP

1. Kim Ojo (2013)

Nigerianen aarden normaal gezien goed in België. Een Super Eagle die al uitblonk in Scandinavië, dat leek veel op de jackpot. Niet dus in het geval van Ojo, die amper een deuk in een pakje boter trapte.

2. Sekou Cissé (2014)

Een sterke buitenspeler, die niet zo handig bleek aan de bal. Scoorde een paar keer, maar bleek zich uiteindelijk toch niet helemaal aan te passen aan het spel van Genk.

3. José Naranjo (2017)

Was onhoudbaar in de Spaanse tweede klasse, maar na zes maanden op de bank bij Celta de Vigo bleek ook Genk geen ideaal vervolg. Het talent was er, maar Spaanse spitsen aarden hier niet zo goed.

AA Gent

TOP

1. Moses Simon (2015)

Bracht snelheid en techniek op de flank van de latere kampioen. Michel Louwagie plakte prompt een prijs van 20 miljoen euro op zijn hoofd. Dat woog vrijwel onmiddellijk te zwaar.

2. Matz Sels (2014)

Kostte slechts 150.000 euro. Hij won punten, de titel, blonk uit in de Champions Leagu en werd Rode Duivel. Leverde via zijn transfer naar Newcastle een mooi sommetje op.

3. Ilombe Pelé Mboyo (2011)

Kwam voor 800.000 euro en werd 2,5 jaar later voor 4,5 miljoen verkocht aan Racing Genk. Maakte in 89 wedstrijden 39 goals en werd ook aanvoerder.

FLOP

1. Mbark Boussoufa (2016)

Een kerstcadeau van voorzitter Ivan De Witte voor zijn fans. Slaagde er nooit in om een plaats te vinden in het tactische schema van de trainer.

2. Lucas Deaux (2016)

Ervaren verdedigende middenvelder die voor een half miljoen euro werd weggehaald bij FC Nantes. Moest de doublure van een niet fitte Sven Kums worden, maar slaagde daar nooit in.

3. Gustav Wikheim (2016)

Noors-Braziliaanse linkerflank die weggehaald werd bij Strømsgodset voor de mooie som van 1,6 miljoen euro. Toonde een paar keer flitsen van klasse, maar bleek mentaal broos.

KV Kortrijk

TOP

1. Hannes Van Der Bruggen (2017)

Een sterk staaltje koopmanskunst: hem ruilen voor Birger Verstraete en er van AA Gent nog een miljoen euro bovenop krijgen. Vandaag is de gewezen Buffalo de draaischijf en aanvoerder van KVK.

2. Teddy Chevalier (2017)

Kwam een jaar geleden gratis terug uit Turkije, terwijl hij voor behoorlijk wat centen naar ginder vertrok. Maakte vooral de voorbije weken een aantal belangrijke goals en zit weer op zijn niveau van weleer.

3. Jovan Stojanovic (2017)

Werd omschreven als een soort Hans Vanaken, maar kon in zijn eerste halfjaar amper iets tonen. Nu wel een offensieve speler die de weg naar doel weet te vinden.

FLOP

1. Wouter Vrancken (2010)

Werd op initiatief van Georges Leekens gewisseld met Tom Soetaers. Raakte snel geblesseerd en moest tien maanden later zijn carrière beëindigden.

2. Stefan Scepovic (2011)

Geleend bij Club Brugge, maar hij kon zich al evenmin doorzetten in Kortrijk als bij blauw-zwart. Vijf wedstrijden en slechts één goaltje.

3. Baptiste Ulens (2013)

Kwam gratis over van White Star vanwege de financiële problemen daar. Mocht een contract van 3,5 jaar tekenen, maar kon nooit de verwachtingen inlossen.

Sporting Lokeren

TOP

1. Ivan Leko (2010)

Gehuurd en dan definitief gekocht. Al waren het zijn nadagen als speler, de Kroaat bleek nog steeds talent in zijn voeten te hebben. Was op het veld het verlengstuk van trainer Peter Maes.

2. Alexander Scholz (2013)

Kwam voor 200.000 euro en werd op Daknam een van de beste centrale verdedigers van het land. Hielp bij het veroveren van de beker en verhuisde uiteindelijk naar Sclessin voor 2,5 miljoen euro.

3. Junior Dutra (2013)

Kwam gratis uit Japan, miste wat regelmaat om een echte topschutter te worden, maar hij maakte met zijn goals geregeld club en supporters blij. De kassier ook: zijn vertrek leverde 2 miljoen euro op.

FLOP

1. Gary Martin (2017)

Een wens van trainer Kristinsson die deze Engelse spits gekend had in IJsland en Noorwegen. Zijn bilan in het Waasland: 14 matchen, nul doelpunten.

2. Walter Fernández Balufo (2013)

Gevormd in Barcelona, bij Español en Barça. Een dure flankspeler, die haast een miljoen euro kostte. Foute casting, zo bleek, hij paste niet bij het fysieke voetbal en de tactiek van Lokeren.

3. Jérémy Perbet (2010)

Was sterk bezig bij Tubize. Lokeren moest voor de Fransman een stap hogerop zijn, maar hij vond er nooit zijn draai. Pas na zijn vertrek op Daknam ging Perbut weer aan het scoren.

KV Mechelen

TOP

1. Milos Kosanovic (2014)

Uitstekende traptechniek, de mentaliteit van een prof, rust aan de bal, goed kopspel en dito positiespel. Uiteindelijk 2 miljoen ook voor de kassa bij zijn doorverkoop.

2. Edin Cocalic (2015)

Kwam voor een habbekrats uit Israël en was een speler van wie weinig tot niks werd verwacht. Ontpopte zich tot titularis en Bosnisch international. De laatste weken wel mee zwalpend.

3. Mats Rits (2013)

Immens talent dat na Ajax door een dal ging, heel veel moeite moest doen om ook in Mechelen mensen te overtuigen, maar er stilaan de leider wordt die velen al vroeg in hem zagen.

FLOP

1. Dino Skvorc (2012)

Bleef na een passage bij Dinamo Zagreb een tijdje zonder club. Mechelen deed een inspanning, maar werd niet beloond. Speelde geen enkele wedstrijd en vertrok alweer na drie maanden.

2. Lamisha Musonda (2014)

Is de broer van Charly, maar verder rijkte zijn statuut niet als voetballer bij KV Mechelen. Twee wedstrijden, daarna een transfer naar Olympiacos en een verdere duik in de anonimiteit.

3. Nassim Ben Khalifa (2016)

Moest de opvolger worden van Sofiane Hanni. Zwitser met Tunesische roots, uitgeleend door Eskisehirspor. Doel: het herlanceren van zijn carrière. Missie mislukt.

Excel Mouscron

TOP

1. Dino Arslanagic (2017)

Toen hij tekende, had de ploeg 12 op 63. Toen hij er vorige zomer vertrok, had hij alles gespeeld, was hij aanvoerder en was Excel gered.

2. Ronny Rodelin (2015)

Werd uitgeleend door Lille. Rodelin scoorde dan wel niet veel, maar hij bracht ervaring en zijn mentale inbreng werd in de ploeg enorm geapprecieerd.

3. Nathan Kabasele (2017)

Deze neef van Dieumerci Mbokani had niet veel toekomst bij Anderlecht. Zijn statistieken op Le Cannonier (3 goals en 1 assist in 15 wedstrijden) laten nog wat te wensen over, maar zijn doortocht in Moeskroen was wel geslaagd.

FLOP

1. Elimane Coulibaly (2016)

Kwam als een echte doelpuntenmaker (41 goals bij AA Gent, 30 in Kortrijk), maar de leeftijd speelde in zijn nadeel. Op zijn 35e bleek het op. Resultaat: maar één goaltje meer.

2. Valentin Viola (2016)

Ancien van Sporting Clube de Portugal, die werd geleend bij Apollon Limassol. Speelde geregeld mee, maar bracht niet wat je van een Argentijnse belofte mocht verwachten.

3. Jean-Charles Castelletto (2016)

Uitgeleend door Club Brugge, waar hij niet mocht meedoen. Speelde wel geregeld bij Excel, maar deed dat zeer onopvallend.

KV Oostende

TOP

1. Sébastien Siani (2013)

Werd in januari 2013 gratis weggehaald bij FC Brussels en groeide aan de kust uit tot draaischijf en aanvoerder van KVO. Wou, zeker na winst in de Africa Cup en een geweigerde transfer, een en ander graag vertaald zien in een beter contract, maar ving bot.

2. Knowledge Musona (2015)

Was niet meer gewenst bij Hoffenheim, maar de international van Zimbabwe vond snel een tweede adem bij Oostende. Staat er geregeld aan het kanon.

3. Antonio Milic (2015)

Arriveerde bij Oostende met het statuut van belofteninternational in Kroatië en is een goeie toegevoegde waarde, zowel centraal in de verdediging als op de linksachter.

FLOP

1. Nicklas Pedersen (2016)

Kwam uit Gent met een dik contract en bleek een grote teleurstelling. Scoorde in anderhalf jaar niet één goal op competitieniveau.

2. Adam Vass (2013)

Een herfsttransfer van Marc Coucke, die inging tegen het advies van zijn coach Fred Vanderbiest. De Hongaar viel vooral op door zijn indrukwekkende tatoeages en verliet het schip al in de winter.

3. Fede Vico (2014)

Mag net als Sébastien Locigno of Godwin Saviour bijgeschreven worden in de categorie jong talent dat nooit kon bevestigen.

Standard

TOP

1. Jelle Van Damme (2011)

Werd weggehaald bij Wolverhampton voor iets meer dan 3 miljoen euro. Werd op Sclessin een meubelstuk, gids, referentie… Aan dat liefdesverhaal kwam na vijf jaar en 200 wedstrijden bij Standard een einde.

2. Junior Edmilson (2016)

Verhuisde van STVV naar Standard voor een redelijk bedrag. Is vandaag al veel meer waard (hoeveel, dat zal de markt bepalen) maar als hij er niet is, zie je wel het verschil. Als hij er is, ook.

3. Imoh Ezekiel (2012)

Gebruikte zijn eerste maanden om te acclimatiseren en ontplofte het seizoen daarop met 16 goals. Was het jaar nadien ook sterk, maar verdween dan in de anonimiteit door te kiezen voor Qatar.

FLOP

1. Victor Valdés (2016)

Toen hij tekende was dat als een grote wereldster. Zoveel liet de doelman evenwel niet zien en een paar van zijn missers bleken uiteindelijk op weg naar PO1 fataal.

2. Koen Daerden (2010)

Flopte, vooral fysiek, bij Club Brugge, maar Standard bood hem toch een contract van 3,5 jaar, overtuigd dat het hem kon herlanceren. Dat lukte niet, Daerden eindigde er in de C-kern.

3. Jonathan Legear (2015)

Toen zijn contract met Blackpool werd verbroken, nam Standard het risico. Gezien zijn blessuregevoeligheid eerder was het geen verrassing dat hij mislukte.

STVV

TOP

1. Pieter Gerkens (2016)

Weggeplukt bij de buren uit Genk in de laatste dagen van januari. Ontplofte vorig seizoen met 14 goals en werd vervolgens aan Anderlecht verkocht voor 1,5 miljoen euro.

2. Brandon Mechele (2017)

Vorig seizoen uitgeleend door Brugge. Zijn doel: weer aan speelminuten geraken. Dat lukte zeer goed. STVV wilde hem deze zomer graag definitief overnemen, Ivan Leko verhinderde dat. U merkte dit najaar waarom.

3. Alexis De Sart (2016)

Was anderhalf jaar niet veel meer dan een wisselspeler, maar ontplofte dit najaar. Werd door goeie prestaties ook belofteninternational.

FLOP

1. Manasseh Ishiaku (2011)

Werd uitgeleend door FC Köln en maakte meer indruk naast het veld dan erop, door zijn ongelooflijke body. Verdween via de achterdeur.

2. Allan Rodrigues (2016)

Een Braziliaan met veel potentie. Kreeg geen arbeidsvergunning om in Liverpool aan de slag te gaan en belandde uiteindelijk op Stayen. Kon daar nooit iets tonen en zit nu op Cyprus.

3. Thomas Chatelle (2012)

Moest samen met Giuseppe Rossini en Dolly Menga de offensieve problemen van STVV oplossen, maar bleef steken op 1 assist in 9 wedstrijden.

Waasland-Beveren

TOP

1. Siebe Schrijvers (2016)

Uitgeleend door Racing Genk om aan speelminuten te komen. Een deal die slaagde. In één jaar speelde hij 36 wedstrijden waarin hij 9 keer scoorde en 9 assists gaf.

2. Steeven Langil (2017)

Teruggehaald uit Polen om de leemte te vullen die hij zes maanden eerder bij zijn transfer liet. Zijn tweede passage was niet zo goed als de eerste, maar hij hielp wel mee zorgen voor het behoud.

3. Stijn De Smet (2013)

Zat op een zijweg in Gent. Glen De Boeck overtuigde hem om te helpen bij de operatie redding. Met succes: 4 goals in 13 matchen.

FLOP

1. Reuben Gabriel (2014)

Elke club zijn Nigeriaan. Vaak een succes, in zijn geval niet. Gabriel, 12 keer international, zit nu in Finland.

2. Leandro Rodríguez (2017)

Wie lid is van Everton, zou normaal iets moeten kunnen betekenen voor Waasland-Beveren. Niet dus, deze Uruguayaanse spits speelde geen minuut.

3. Mohammed Aoulad (2013)

Speelde onlangs op het WK voor clubs, maar in dienst van Waasland-Beveren kon deze door Anderlecht uitgeleende aanvaller niks tonen. Zijn statistieken: 8 competitieminuten tegen … Anderlecht.

Zulte Waregem

TOP

1. Soualiho Meïté (2016)

Na een moeilijke start werd hij dé hit tijdens het seizoen 2016/17. Zijn transfer naar Monaco leverde de club zo’n 3 miljoen euro op.

2. Franck Berrier (2012)

Anderhalf jaar na zijn transfer naar Standard komt de Fransman Essevee, bedreigd met degradatie, helpen. Zijn 5 assists zijn mede doorslaggevend.

3. Mbaye Leye (2012)

In de winter van 2012 start zijn tweede passage in Waregem en het is de tweede geslaagde. Na een ommetje via Lokeren zal later de derde zelfs nóg beter zijn.

FLOP

1. Robert Mühren (2017)

Het symbool van een mislukte wintercampagne een jaar geleden. Een contract van 4,5 jaar bleek hij nooit waard. Deze ‘9,5’ paste niet in het systeem van Francky Dury.

2. Marvin Pourié (2014)

Zat bij de jeugd van Dortmund en Liverpool en wist met dat cv de coach te verleiden. Dury wist evenwel nooit het beste te halen uit deze zeer zelfverzekerde bad boy.

3. Ghislain Gimbert (2015)

Een doelpuntenmaker uit de Franse tweede klasse. Overtuigde als dusdanig alle scouts van Zulte Waregem, maar zijn 3 goals in 11 wedstrijden vielen niet erg in de smaak bij de hoofdcoach, die hem na zes maanden alweer liet vertrekken.

Lees de volledige analyse van de wintertransfers door de jaren heen in onze Plus-zone of in Sport/Voetbalmagazine van 3 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content