Hoewel Januzaj geen enkele minuut meespeelde in de WK-kwalificatieronde, kreeg de middenvelder van Real Sociedad toch een plaatsje in de voorselectie van Martinez voor het WK in Rusland.

In vorm

Januzaj was de 'surprise du chef', al was hij zelf niet zo verrast, zei hij tijdens een persmoment in Tubeke. 'Ik was een beetje verrast, maar ook niet meer dan dat. Ik heb een goed seizoen gespeeld in Spanje en heb vaak de 90 minuten volgemaakt. Door alles te spelen win je aan maturiteit.

'Mijn laatste elf wedstrijden waren ook zeer sterk. En als je naar een WK gaat, moet je spelers meenemen die een sterke tweede seizoenshelft hebben gespeeld, omdat die in vorm zijn.'

Polyvalent

Hoewel zijn deelname aan het WK nog niet vaststaat en bondscoach Martinez nog vijf spelers van zijn lijst moet schrappen, heeft Januzaj weinig stress. 'Iedereen wil erbij zijn. Ik ben ontspannen en kan goed omgaan met stress', zegt hij vol vertrouwen. 'Ik ken mijn kwaliteiten en weet dat ik op elk moment het verschil kan maken. Vooral in de laatste 30 meter op het veld voel ik me in mijn sas.

'Maar ik ben polyvalent en kan overal spelen. Dit seizoen ben ik begonnen op de linkerflank, dan stond ik eens op de rechterflank en op de tien heb ook ik een aantal matchen gespeeld. Ik heb zelfs in een aantal wedstrijden de volledige linkerflank voor mijn rekening genomen, net zoals bij de nationale ploeg. En ik voelde me goed in die rol.'

Matuurder

Januzaj voelt zich ook veel beter en sterker dan op het WK in 2014, toen hij het witte konijn uit de hoed van toenmalig bondscoach Marc Wilmots was. 'Ik ben matuurder geworden en heb progressie gemaakt op positioneel vlak. Ook verdedigend heb ik stappen gezet. Door de vele wedstrijden die ik gespeeld heb, heb ik nu ook meer volume. In Spanje moet je een groot volume hebben, want het is een competitie waar snel gespeeld wordt en je dus veel moet lopen.'

Op amper 23-jarige leeftijd kan Januzaj dus al voor de tweede keer op een WK staan. 'Veel mensen lijken te vergeten dat ik nog maar 23 jaar oud ben. Er kunnen niet veel spelers zeggen dat ze op die leeftijd al aan twee WK's hebben meegedaan. Ik ben nog jong en denk dat ik na het WK deel kan uitmaken van de volgende generatie Rode Duivels', besloot Januzaj.

Vijf afvallers

Uiterlijk op maandag 4 juni moet de bondscoach zijn definitieve lijst van 23 aan de FIFA overmaken. Martinez moet, in vergelijking met zijn voorselectie, nog vijf spelers elimineren. Op dit moment lijken vooral Matz Sels, Dedryck Boyata, Youri Tielemans, Jordan Lukaku, Christian Benteke en Januzaj voor hun plaats te moeten vrezen, al hangt ook veel af van de evolutie van de blessures.

Hoewel Januzaj geen enkele minuut meespeelde in de WK-kwalificatieronde, kreeg de middenvelder van Real Sociedad toch een plaatsje in de voorselectie van Martinez voor het WK in Rusland. Januzaj was de 'surprise du chef', al was hij zelf niet zo verrast, zei hij tijdens een persmoment in Tubeke. 'Ik was een beetje verrast, maar ook niet meer dan dat. Ik heb een goed seizoen gespeeld in Spanje en heb vaak de 90 minuten volgemaakt. Door alles te spelen win je aan maturiteit. 'Mijn laatste elf wedstrijden waren ook zeer sterk. En als je naar een WK gaat, moet je spelers meenemen die een sterke tweede seizoenshelft hebben gespeeld, omdat die in vorm zijn.'Hoewel zijn deelname aan het WK nog niet vaststaat en bondscoach Martinez nog vijf spelers van zijn lijst moet schrappen, heeft Januzaj weinig stress. 'Iedereen wil erbij zijn. Ik ben ontspannen en kan goed omgaan met stress', zegt hij vol vertrouwen. 'Ik ken mijn kwaliteiten en weet dat ik op elk moment het verschil kan maken. Vooral in de laatste 30 meter op het veld voel ik me in mijn sas. 'Maar ik ben polyvalent en kan overal spelen. Dit seizoen ben ik begonnen op de linkerflank, dan stond ik eens op de rechterflank en op de tien heb ook ik een aantal matchen gespeeld. Ik heb zelfs in een aantal wedstrijden de volledige linkerflank voor mijn rekening genomen, net zoals bij de nationale ploeg. En ik voelde me goed in die rol.'Januzaj voelt zich ook veel beter en sterker dan op het WK in 2014, toen hij het witte konijn uit de hoed van toenmalig bondscoach Marc Wilmots was. 'Ik ben matuurder geworden en heb progressie gemaakt op positioneel vlak. Ook verdedigend heb ik stappen gezet. Door de vele wedstrijden die ik gespeeld heb, heb ik nu ook meer volume. In Spanje moet je een groot volume hebben, want het is een competitie waar snel gespeeld wordt en je dus veel moet lopen.' Op amper 23-jarige leeftijd kan Januzaj dus al voor de tweede keer op een WK staan. 'Veel mensen lijken te vergeten dat ik nog maar 23 jaar oud ben. Er kunnen niet veel spelers zeggen dat ze op die leeftijd al aan twee WK's hebben meegedaan. Ik ben nog jong en denk dat ik na het WK deel kan uitmaken van de volgende generatie Rode Duivels', besloot Januzaj.Uiterlijk op maandag 4 juni moet de bondscoach zijn definitieve lijst van 23 aan de FIFA overmaken. Martinez moet, in vergelijking met zijn voorselectie, nog vijf spelers elimineren. Op dit moment lijken vooral Matz Sels, Dedryck Boyata, Youri Tielemans, Jordan Lukaku, Christian Benteke en Januzaj voor hun plaats te moeten vrezen, al hangt ook veel af van de evolutie van de blessures.