Adnan Januzaj: voor de tweede keer als ‘wit konijn’ naar het WK… maar waarom?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Net als vier jaar geleden in Brazilië is Adnan Januzaj (23) dé verrassing van de WK-selectie van de Rode Duivels, hoewel hij geen minuut speelde in de kwalificaties. Tactisch gezien perfect te begrijpen, vindt Peter T’Kint.

Adnan Januzaj zal op zijn 23e dus al voor de tweede keer op een WK staan. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat na Brazilië 2014 – waar hij onder Marc Wilmots een uur mocht spelen in de derde groepsmatch tegen Zuid-Korea – zijn naam nog amper genoemd werd bij de Rode Duivels. Vóór de oefeninterland tegen Portugal afgelopen zaterdag (0-0) had Januzaj sinds dat WK nog welgeteld één minuut gespeeld voor het Belgische elftal: in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales op 16 november 2014.

De Brusselaar van Kosovaars-Albanese origine slaagde er de voorbije jaren niet in om zijn talent te verzilveren. Bij Manchester United, dat hem al op zijn 16e weghaalde bij Anderlecht, kon hij zich niet doorzetten en ook uitleenbeurten aan Borussia Dortmund en Sunderland kunnen gerust een flop genoemd worden.

Goede vorm

Vorige zomer verliet hij ManU op definitieve basis voor Real Sociedad in Spanje. Ook daar heeft het hem moeite gekost om zich aan te passen, maar sinds maart lijkt hij de draad eindelijk weer op te pikken. Hij maakte er vaak de 90 minuten vol en kreeg vooral in de tweede helft van het seizoen de goede vorm te pakken.

Adnan Januzaj
Adnan Januzaj© Belga Image

‘Ik ben matuurder geworden en heb progressie gemaakt op positioneel vlak,’ analyseerde Januzaj zelf. ‘Ook verdedigend heb ik stappen gezet. Door de vele wedstrijden die ik gespeeld heb, heb ik nu ook meer volume. In Spanje moet je een groot volume hebben, want het is een competitie waar snel gespeeld wordt en je dus veel moet lopen.’

Hoge verwachtingen

Hoewel Januzaj geen minuut speelde in de kwalificaties, is Martinez duidelijk overtuigd van de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder. ‘Hij heeft een soort van natuurlijk talent dat ons op het toernooi van pas kan komen’, zo verdedigde de Spanjaard maandag zijn keuze.

‘Adnan is sterk in een-tegen-een-situaties en kan een tegenstander uitschakelen. Hij maakte een frisse indruk op mij, en dat is belangrijk om aan het WK te beginnen. Ik heb de voorbije maanden ook gezien dat hij rijper is geworden, aan maturiteit heeft gewonnen. Ik verwacht veel van hem.’

Troeven

Peter T’Kint, die de Rode Duivels volgt voor Sport/Voetbalmagazine, vindt de selectie van Januzaj perfect te begrijpen vanuit tactisch oogpunt. ‘Martinez wil kunnen teruggrijpen naar het systeem waar hij mee begon: een viermansverdediging, met Jan Vertonghen als zuivere links- en Toby Alderweireld als rechtsachter en vooraan hetzij drie spitsen, hetzij één diepe spits met daarachter drie bewegende spelers. Je kan dan Thomas Meunier of Nader Chadli hogerop posteren, maar zij moeten de ruimte voor zich hebben. En Dries Mertens voelt zich bij een rol op de flank niet helemaal in zijn sas. Bovendien speelde Januzaj in dat systeem bij Real Sociedad zijn beste wedstrijden.’

Andere troeven die in Januzajs voordeel spelen: hij raakt niet snel onder de indruk van de omstandigheden en kan als invaller meteen een impact hebben. Iets waar Martínez ook op wees na de match tegen Portugal: de eerste actie van Adnan leverde meteen gevaar op.

Bovendien is hij jong – niet onbelangrijk voor iemand die wellicht veel op de bank zal zitten – polyvalent én linksvoetig met een goeie traptechniek, iets was bepalend kan zijn op standaardsituaties.

Peter T’Kint: ‘Martinez heeft duidelijk aangegeven dat hij een voorkeur heeft voor spelers die fris zitten, die nog voor elektriciteit kunnen zorgen. En het talent, het flitsende waar Martinez op rekent, is er altijd geweest.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content