Toen begin juli de topschutter uit de Nigeriaanse competitie werd aangeboden aan de Belgische clubs, reageerden die allemaal afwijzend. Waarom is Afrika out? Willy Reynders, ooit ginder werkzaam en nu technisch directeur in Lokeren: "Voor ons is het een afgesloten hoofdstuk. Heel veel grote clubs zitten nu in Afrika - met scouting en eigen opleidingscentra - of hebben samenwerkingsakkoorden met clubs zoals Lokeren er vroeger ook had."

"Veel talent gaat nog steeds naar Frankrijk, zeker uit de ex-kolonies. Bovendien hebben wij andere klemtonen gelegd. We gaan nu voor Belgisch talent, vinden de eigen opleiding belangrijker, proberen elk jaar uit tweede klasse een van de grootste talenten te halen. Ik heb de indruk dat de rest van de eersteklassers de tendens van meer eigen jeugd is gevolgd, en is afgestapt van Afrika en de problemen die dat met zich meebrengt. Als je ginder geen eigen club hebt, zit je met het probleem van de opleidingsvergoedingen. Ook heb je bij buitenlanders steeds de zorg van opvang, huisvesting, integratie,..."

Duur

Bovendien hoef je voor Afrikaans talent niet eens meer naar Afrika, stipt Reynders aan. Dat merk je ook aan de nationale jeugdploegen. Reynders: "De zonen van Lukaku, Origi en nog heel veel andere jongeren komen uit Brussel, zijn daar opgegroeid. Mboyo en Kage zijn Afrikanen qua talent, maar Belgen qua opvoeding."

Anderlecht gelooft er wel nog in, maar snapt dat anderen afhaken. Scout Albert Martens: "Veel talent wordt door de grote clubs via akkoorden al jong vastgelegd, dat klopt. En ze zijn duur. Niet alleen transfer en opleiding, ook qua integratie. Ze zijn anders opgeleid, groeien op in grote families, er wordt heel anders getraind. Je moet ze een jaar kunnen verder opleiden voor ze inzetbaar zijn, en hen heel goed begeleiden. Niet iedereen heeft die mogelijkheden of het geduld."

Toen begin juli de topschutter uit de Nigeriaanse competitie werd aangeboden aan de Belgische clubs, reageerden die allemaal afwijzend. Waarom is Afrika out? Willy Reynders, ooit ginder werkzaam en nu technisch directeur in Lokeren: "Voor ons is het een afgesloten hoofdstuk. Heel veel grote clubs zitten nu in Afrika - met scouting en eigen opleidingscentra - of hebben samenwerkingsakkoorden met clubs zoals Lokeren er vroeger ook had." "Veel talent gaat nog steeds naar Frankrijk, zeker uit de ex-kolonies. Bovendien hebben wij andere klemtonen gelegd. We gaan nu voor Belgisch talent, vinden de eigen opleiding belangrijker, proberen elk jaar uit tweede klasse een van de grootste talenten te halen. Ik heb de indruk dat de rest van de eersteklassers de tendens van meer eigen jeugd is gevolgd, en is afgestapt van Afrika en de problemen die dat met zich meebrengt. Als je ginder geen eigen club hebt, zit je met het probleem van de opleidingsvergoedingen. Ook heb je bij buitenlanders steeds de zorg van opvang, huisvesting, integratie,..."DuurBovendien hoef je voor Afrikaans talent niet eens meer naar Afrika, stipt Reynders aan. Dat merk je ook aan de nationale jeugdploegen. Reynders: "De zonen van Lukaku, Origi en nog heel veel andere jongeren komen uit Brussel, zijn daar opgegroeid. Mboyo en Kage zijn Afrikanen qua talent, maar Belgen qua opvoeding."Anderlecht gelooft er wel nog in, maar snapt dat anderen afhaken. Scout Albert Martens: "Veel talent wordt door de grote clubs via akkoorden al jong vastgelegd, dat klopt. En ze zijn duur. Niet alleen transfer en opleiding, ook qua integratie. Ze zijn anders opgeleid, groeien op in grote families, er wordt heel anders getraind. Je moet ze een jaar kunnen verder opleiden voor ze inzetbaar zijn, en hen heel goed begeleiden. Niet iedereen heeft die mogelijkheden of het geduld."