Anderlecht: Coucke wacht nog op Belgische mededingingsautoriteit

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Alle eersteklassers mochten zich uitspreken over de overname van Anderlecht door Marc Coucke. Een en ander belandde op het bureau van de Belgische mededingingsautoriteit, die een dezer dagen groen licht voor de overname moet geven.

Wanneer hij bij Anderlecht officieel aan de slag zou gaan, vroegen we een paar weken geleden aan Luc Devroe. Eind maart was het antwoord, als de Belgische mededingingsautoriteit – vroeger de raad voor mededinging – groen licht had gegeven voor de overname. Pas dan kon een en ander officieel worden.

We zijn eind maart, maar maandagmiddag was er nog geen groen licht, al hing het wel in de lucht. Overmorgen/vrijdag is immers de wettelijk vastgestelde deadline. Dat zo’n zaak wordt behandeld door deze autoriteit is op zich niet ongewoon, zeker niet toen – heel even – bleek dat er co-eigenaarschap zou kunnen zijn tussen twee van de zestien voetbalploegen. Door al zijn aandelen in KVO af te staan, in plaats van nog negen procent te behouden, en door, naar eigen zeggen, grote ‘Chinese muren’ tussen KVO en zijn nieuwe club Anderlecht op te trekken, vermeed Marc Coucke uiteindelijk gefrons bij zijn collega’s.

Alle eersteklassers – en niet de Pro League als overkoepelende belangenvereniging omdat zo’n vereniging moeilijk één eventueel benadeelde partij kan vertegenwoordigen – kregen de voorbije weken een vragenlijst in de bus, waarin ze opmerkingen rond deze overname konden formuleren.

Toen bleek dat Coucke alle aandelen van KVO had verkocht én dat hij de schuldenput van KVO dempte met een kapitaalsverhoging van 15 miljoen euro, verdween een groot deel van hun bezwaren. Daarbij was de ene club in zijn opmerkingen wat uitvoeriger dan de andere.

Het grootste verzet verwachtten de Brusselaars uit Antwerpse hoek. Paul Gheysens haat verliezen en in de overnamestrijd van Anderlecht heeft de eigenaar van Antwerp verloren. Maar ook andere teams antwoordden uitvoerig op het gevraagde.

Een en ander in dit volgens auditeur-generaal Véronique Thirion ‘zeer complex dossier’, ligt nu op haar bureau. Aan haar (diensten) om groen licht te geven. Maandagmiddag wachtte ze nog op een paar antwoorden. Voor vrijdag, deadlinedag, geeft ze vorm aan haar advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content