‘Anderlecht is momenteel kwalitatief niet sterk genoeg’

© BELGA

Anderlecht neemt het dinsdagavond op tegen het Russische Rostov in de derde voorronde van de Champions League. Hoe staat paars-wit ervoor? Onze Anderlechtkenner bij Sport-/voetbalmagazine Thomas Bricmont wikt en weegt.

Anderlecht is nog volop aan het bouwen naar een basisploeg. Zijn ze nu al sterk genoeg om Rostov te verslaan?

Thomas Bricmont: “Dat is het vraagteken. Vooral naar het vormpeil van veel spelers is het gissen. Van de enkele oefenmatchen die paars-wit ondertussen gespeeld heeft, kan je moeilijk conclusies trekken. Het zal eerder van de vorm van de dag afhangen. Wel is het een vaststelling dat de spelersgroep kwalitatief niet sterk genoeg is. Ze zullen nog op jacht moeten gaan op de transfermarkt. Achteraan ligt er nog werk op de plank. Nieuwkomers Dennis Appiah en Sebastien De Maio zijn veelbelovend, maar een nieuwe centrale verdediger en back zijn nodig. Mogelijk is de nood nog het grootst voorin. Ydrissa Sylla is nu de vaste nummer negen, maar hij is geen aanvaller van dat niveau.”

Zullen de veranderingen onder nieuwe coach René Weiler al hun vruchten afwerpen?

TB: “Dat valt nog te bekijken. Weiler toonde vanaf de eerste dag geen schrik voor veranderingen. Er was dan ook wat werk in de kleedkamer van Anderlecht. Veel spelers hadden vedetteallures en kozen hun matchen om uit te blinken. Manager Herman Van Holsbeeck verklaarde vorig jaar dat Anderlecht geen ‘club med’ mag zijn. Weiler wil de mentaliteit grondig aanpakken en voelt zich daarin gesteund door het volledige bestuur. Discipline is het nieuwe codewoord bij de Zwitser. En in wat hij tot nu toe heeft laten zien, doet hij zich voor als een echte baas van de ploeg. Zijn voorgangers waren daarin te laks.”

Stefano Okaka mocht niet mee richting Rusland. Wordt de Italiaan het slachtoffer van Weilers nieuwe politiek?

TB: “Het probleem met Okaka is dat hij vorig seizoen deed wat hij wilde op het veld. Nu moet hij plots naar een trainer luisteren die wil dat zijn spelers de instructies nauwgezet opvolgen. Dat botst. Bovendien heeft de Italiaan een ego. Hij denkt dat hij een grote spelers is, maar in werkelijkheid is hij dat niet. Het is geen toeval dat hij in Italië vaak op de bank vertoefde.”

Bij Anderlecht staat er altijd druk op de ketel, maar de nieuwe trainer predikt een rustige bouw naar een nieuwe ploeg. Liggen die twee elementen niet met elkaar in de clinch?

TB: “Jawel, Weiler wil een nieuw Anderlecht construeren en zijn filosofie op de ploeg overbrengen, maar hij krijgt er de tijd niet voor. Het is nog maar eind juli en hij moet nu al presteren tegen Rostov. Om die reden is er bij Anderlecht ook een structurele verandering doorgevoerd. Normaal richten de Brusselaars zich op eigen jeugd en geven ze de eigen talenten hun kans in de eerste ploeg. De prestatiedruk zorgt er nu voor dat ze bij Anderlecht meer rekenen op de gevestigde waarden. Niet onbegrijpelijk, want Weiler kan een valse start missen als kiespijn.”

Welk spel mogen we vanaf dinsdagavond verwachten van het nieuwe Anderlecht?

TB: “Weiler is een moderne trainer. Hij houdt van hoge pressing op de tegenstander. Daarnaast zal hij proberen om met zijn ploeg snel en offensief spel op de mat te brengen. Dat vraagt een grote fysieke paraatheid van de spelers, maar op vraag van Weiler is de kern stevig gereduceerd. Op die manier wil hij niet alleen fysiek zijn spelers op scherp zetten, maar kan hij de groep ook mentaal makkelijker klaarstomen.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content