Anderlecht kampioen: ‘Het is verdienste van Weiler dat hij altijd consequent is geweest’

© BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Anderlecht versloeg donderdagavond Charleroi met 1-3 en is daarmee op één speeldag voor het einde van play-off 1 zeker van de landstitel. Geert Foutré van Sport/Voetbalmagazine analyseert.

Is Anderlecht een waardige kampioen, vind je?

Geert Foutré: ‘Ja, ik zie ook niet in welke andere ploeg meer waardig zou zijn. De grote concurrenten – vooral dan Club Brugge en AA Gent – hebben goeie momenten gehad, maar meer ups en downs. Bij Anderlecht zie je wel een lijn. Ze zijn heel moeizaam begonnen, maar na die periode waarin het helemaal niet leek te lukken, de nederlagen bij Zulte Waregem (3-2) en Waasland-Beveren (2-1), zijn ze recht gekropen. De match op Qabala (1-3) in de Europa League eind november mag als het kantelmoment beschouwd worden. Daarna is het in stijgende lijn gegaan. Niet dat ze altijd goed gespeeld hebben, maar ze hebben nog weinig inzinkingen gekregen. Het thuisduel tegen Charleroi in PO1 (0-1) beschouw ik als een accident de parcours, ze hadden die evengoed kunnen winnen. Slechte periodes waren er niet meer.’

Hoe belangrijk is trainer René Weiler in dit succes? Binnen gehaald als nobele onbekende en na de zomer nog zwaar onder vuur genomen.

‘Weiler heeft het inderdaad even moeten aankijken. Hij was ook verbijsterd dat hij zo weinig krediet kreeg, terwijl hij toch een bouwwerf onder zijn hoede kreeg. Hij is gekomen met heel duidelijke ideeën, en gedaan wat anderen voor hem niet konden.

‘In feite heeft hij drie belangrijke verdiensten. Het grote probleem – en daar was men zich in het bestuur van bewust – was dat de kleedkamer uitgekuist moest worden. Daar zat het niet goed. Weiler heeft dat meteen gedaan. Hij heeft respect afgedwongen bij veel spelers omdat hij de gevestigde waarden durfde aan te pakken – denk aan een Stefano Okaka. Dat is zijn verdienste.

‘Maar hij is ook aangekomen met een duidelijke filosofie en is van die lijn niet meer afgeweken. Ik vergelijk het een beetje met Erik Gerets bij Lierse, dat in 1997 de titel pakte. Gerets kwam toe met een idee, is wel eens op zijn bek gegaan, maar zei: “Als ik toch moet verliezen, dan op mijn manier”. Weiler heeft dat ook. Bij de club werd soms raar opgekeken – het is niet altijd de ouderwetse Anderlechtstijl – maar Weiler is altijd consequent geweest en heeft dat systeem erin gekregen.

‘Ten derde, en dat is belangrijk voor Anderlecht: hij heeft spelers beter gemaakt. Spelers die ter plaatse bleven trappelen. De ontwikkeling van Leander Dendoncker heeft zelfs mensen bij de club verbaasd, die is klaar voor een topclub in het buitenland. Hetzelfde geldt voor Youri Tielemans, een groot talent maar met te weinig regelmaat in zijn prestaties. Nu het niveau van de Belgische competitie overstegen. Weiler wilde Teodorczyk, maar de scouts waren niet overtuigd vanwege zijn statistieken. De Pool mag nu een terugval hebben, hij is toch een openbaring geweest, alleen al door zijn werkkracht. Chipciu: voordien nooit van gehoord, maar blijkt een fantastische voetballer te zijn. Doelman Davy Roef heeft hij laten vallen. Iedereen had twijfels bij Frank Boeckx, maar – of het nu zijn verdienste is of die van de verdediging – hij presteert wel. Ook Hanni heeft eens een aanvaring gehad met Weiler, maar de les wel opgepikt en is een van de uitblinkers geworden. Kara wilde in de winter weg, is moeten blijven, maar Weiler heeft hem terug aan het presteren gekregen. Zelfs Trebel: drager van het predicaat ‘moeilijk karakter’ en niet de grote uitblinker, maar wel heel functionele speler die zijn truitje nat maakt. Dat heeft Weiler van al die spelers toch maar afgedwongen. Terwijl je vorig seizoen toch de indruk had dat veel spelers onder hun potentieel bleven.

‘Weiler is altijd rustig gebleven en heeft de steun gekregen van de club op een kritiek moment. Er is een moment geweest dat er met hem is gepraat: “Nu moet je resultaat halen, anders ben je niet meer te handhaven”. Dat was vóór de match op Qabala, waar een penalty moest worden hernomen en er uiteindelijk niet inging. Verliest Anderlecht daar en overwintert het niet Europees, dan ligt Weiler daar waarschijnlijk buiten. In die zin heeft hij ook het zogenaamde kampioenengeluk gehad.’

Ligt er voor Paars-wit nu veel huiswerk op de plank naar volgend seizoen toe? Onder andere sterkhouders Kara, Tielemans en Dendoncker worden nadrukkelijk aan een vertrek gelinkt.

‘Dat Kara en Tielemans gaan, is zo goed als zeker, Dendoncker niet. Vertrekken ze alle drie, dan zou dat een nieuwe grote vernieuwing betekenen, na een jaar waarin je al de helft van je ploeg veranderd hebt. Van de ploeg die een jaar geleden uit de Champions League werd gehouden door Rostov, staan er nog vijf à zes spelers in de basis, de rest is weg. En dat voor een club die de laatste jaren toch redelijk continu is geweest in zijn personeelsbeleid.’

‘De duurste man, Nicolae Stanciu, zal volgend seizoen de vraagtekens achter zijn naam moeten uitwissen. Dat Weiler hem niet aan het voetballen heeft gekregen, is in feite zijn enige mislukking. De speler die ze op het oog hadden in de plaats van Stanciu, de Nederlander Hakim Ziyech, ontwikkelde zich tot de beste speler in de Eredivisie – met die kanttekening dat hij de Nederlandse competitie al kende.’

‘Anderlecht riskeert volgend jaar een bouwwerf te zijn, maar dat is nu eenmaal het lot van een Belgische club die succes heeft en spelers die boven het maaiveld uitkomen. Dat is ons lot als “transitland”.

‘Enerzijds is het jammer dat de mensen die nu weggaan, niet kiezen voor een Champions League-campagne met Anderlecht. Anderzijds is het moeilijk om daarvoor te blijven en je dan in het weekend te moeten opladen om naar Moeskroen te gaan. Sommige van die gasten hebben een nieuwe uitdaging nodig. Dan is de vraag: maakt Anderlecht zijn huiswerk goed door opvolgers aan te trekken die snel inpasbaar zijn in het systeem? Daar heeft niemand een antwoord op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content