Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck: 'Achtste titel is de mooiste'

19/05/17 om 00:35 - Bijgewerkt om 11:18

Bron: Belga

RSC Anderlecht veroverde donderdag op de negende speeldag in Play-off I op het veld van Charleroi de 34e landstitel in de clubgeschiedenis, de achtste voor manager Herman Van Holsbeeck. Ook voorzitter Roger Vanden Stock en doelman Frank Boeckx reageren op het kampioenschap.

Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck: 'Achtste titel is de mooiste'

Herman van Holsbeeck © belga

"Ik ben opgelucht, dat is wel het minste dat ik kan zeggen. Naast de mooiste was het de moeilijkste titel in mijn carrière. We hebben tijdens het seizoen tonnen kritiek gekregen en dan is het mooi om met een landstitel te eindigen."

Met die kritiek verwijst HVH naar de speelwijze van paars-wit en de moeilijke eerste maanden van coach René Weiler, voor wie door de meeste waarnemers een kort verblijf in de hoofdstad voorspeld werd. "Ik moet bekennen dat in november enkel de voorzitter en ik nog achter de coach stonden. We vonden dat we keuzes gemaakt hadden, een lijn uitgezet en die moet je volgen. We mogen immers niet vergeten dat hij veel nieuwe spelers heeft moeten inpassen na een erg drukke transferzomer en dat we de kleedkamer uitgekuist hebben. Het is de verdienste van Weiler dat hij de juiste mentaliteit in de kleedkamer gebracht heeft. Hij is zeer rechtlijnig, iedereen is bij hem gelijk voor de wet. Na de winterstage in La Manga merkten we dat de mayonaise pakte en als ik terugblik, stel ik vast dat we sinds november niet veel meer verloren hebben."

Ondanks de titel en de kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League belooft het echter weer een drukke transferzomer te worden in het Astridpark. Youri Tielemans zou op weg zijn naar AS Monaco en ook sterkhouders als Leander Dendoncker, Kara Mbodj, Frank Acheampong en Lukasz Teodorczyk dreigen te vertrekken. "Met Kara en Acheampong hebben we vorige winter afspraken gemaakt, dat klopt. Tielemans wordt moeilijk, maar we gaan er alles aan doen om Dendoncker te houden. De spelers die toch vertrekken, zullen we zo goed mogelijk proberen te vervangen. Vorig jaar zaten we met een tijdsgebrek, nu hebben we veel meer tijd om keuzes te maken. Bovendien weet ik nu waar de trainer naartoe wil. We willen kwaliteit aantrekken en dat zal je ook zien aan de transfers die we zullen afronden. De Champions League zorgt voor een financiële opsteker, voor een club met een budget van 45 miljoen euro is die impact enorm", besloot de Anderlecht-manager.

Voorzitter Roger Vanden Stock

"Deze titel is voor Van Holsbeeck", vertelde de Anderlecht-preses. "Hij heeft de juiste spelers en trainer gevonden waardoor we in een overgangsjaar toch nog de titel hebben kunnen pakken. Vergeet niet dat we in juni vorig jaar zonder trainer en zonder ploeg zaten."

Paars-wit heeft moeten knokken voor de 34e landstitel in de clubgeschiedenis. Pas op de slotspeeldag in de reguliere competitie namen ze de leidersplaats over van Club Brugge en in de Play-offs stokte de machine plots na vijf speeldagen. Bovendien was er heel wat kritiek op het systeem van coach René Weiler. "Een titel is altijd zwaarbevochten, ik herinner me dat we enkele jaren geleden pas op de slotspeeldag Zulte Waregem konden afhouden. Het klopt dat we niet altijd champagnevoetbal brachten en dat wordt toch van een ploeg als Anderlecht verwacht. Laat ons echter niet vergeten dat we sinds 2014 geen titel meer gepakt hadden en dat er dus wel wat druk was. Laat ons er nu gewoon van genieten."

Als een van de belangrijkste ingrediënten voor de landstitel haalt de Anderlecht-voorzitter de goede mentaliteit in de kleedkamer aan. "In 45 jaar in het profvoetbal heb ik nooit zo'n ambiance in de kleedkamer meegemaakt. Daarvoor moet ik Weiler en jongens als Frank Boeckx bedanken. Wat Frank gedaan heeft, is echt buitengewoon."

Boeckx

"Normaal gezien kom ik altijd goed uit mijn woorden, vandaag precies toch iets minder. Er zijn zoveel mensen die ik moet bedanken en dan vooral twee die mij altijd zijn blijven steunen. Dat zijn Peter Smeets en een goede vriendin van mij", aldus Boeckx.

Eind november werd de voormalige jeugdinternational eerste doelman bij Anderlecht, als vervanger van de krasselende Davy Roef. Boeckx straalde met zijn ervaring vertrouwen af op zijn verdediging en heeft zo een belangrijk aandeel in de titel. Donderdagavond liet hij zich echter op een foutje betrappen bij het tegendoelpunt. "Ik stond inderdaad iets te hoog, al had de spits ook wel wat geluk dat hij de bal zo kon meenemen. Gelukkig spelen we een schitterende tweede helft waarin we alles konden rechtzetten. Nu zal er wel een stevig feestje volgen."

Onze partners