Anderlecht onderuit tegen nieuwkomer Union, Club Brugge speelt moeizaam gelijk

RSC Anderlecht is zondagavond op de openingsspeeldag van de Jupiler Pro League meteen tegen zijn eerste nederlaag aangelopen. In eigen huis werd de Brusselse derby, de eerste in 48 jaar in de hoogste klasse, met 1-3 verloren van promovendus Union Sint-Gillis, vorig seizoen de kampioen in 1B. Club Brugge kon tegen Eupen op de valreep een gelijkspel uit de brand slepen.

Bij paars-wit waren er meteen basisplaatsen voor nieuwkomers Wesley Hoedt, Taylor Harwood-Bellis, Sergio Gomez en Benito Raman, en voor de van een uitleenbeurt teruggekeerde Isaac Kiese-Thelin. Lior Refaelov, Anouar Ait El Hadj, Hannes Delcroix en Michael Murillo moest daardoor vrede nemen met een stek op de bank. Elias Cobbaut, Michel Vlap en Antoine Colassin haalden niet eens de selectie.

In de eerste derby tussen beide teams op het hoogste niveau sinds het seizoen 1972-1973 was het Deniz Undav die na 20 minuten de score opende voor de bezoekers (0-1). Enkele minuten eerder had Francis Amuzu na een nochtans mooie actie de openingstreffer voor paars-wit laten liggen. De jongens van coach Vincent Kompany toonden wel veerkracht en dat werd beloond in de toegevoegde tijd van de eerste helft, met de gelijkmaker van Yari Verschaeren (1-1).

Afstandschot

Anderlecht leek gelanceerd, totdat Undav er net voorbij het uur met zijn tweede van de avond 1-2 van maakte. Een kwartier voor affluiten deed Lazare Amani met een knap afstandsschot de boeken dicht voor paars-wit: 1-3, meteen ook de eindstand in het Astridpark. Union komt door de grote poort de hoogste klasse weer binnen, bij Anderlecht ligt er nog werk op de plank. Spankracht genoeg dus op de openingsspeeldag in de Jupiler Pro League.

Extratijd

Zondagnamiddag moest landskampioen Club Brugge al tot de 103e minuut beuken om in eigen huis een 2-2 gelijkspel uit de brand te slepen tegen Eupen. Even voordien had KV Mechelen tegen Antwerp op een halfuur tijd een 0-2 achterstand omgezet in een 3-2 zege.

Blauw-zwart leek lange tijd op een 1-2 nederlaag af te stevenen en dus de competitie met een stevige valse noot te starten, maar in een doldwaze slotfase trapte Charles De Ketelaere in de dertiende minuut van de extra tijd de gelijkmaker nog tegen de netten.

In een aangename wedstrijd leverde een reeks kansen voor rust geen doelpunt op. Club drong wel aan en had via David Okereke en Bas Dost ook wel kunnen scoren, maar het was voor de Bruggelingen toch opletten voor de Eupense counter, met een gevaarlijke Prevljak voorin.

Tweede helft

Nog geen tien minuten ver in de tweede helft was de openingstreffer voor blauw-zwart er dan toch. Een handsbal van Emmanuel Agbadou in de zestien leverde na het bekijken van de videobeelden een strafschop op, Bas Dost trapte vanaf elf meter de eerste Brugse treffer van het seizoen tegen de netten. Lang genieten van die voorsprong kon de thuisploeg echter niet, drie minuten na de treffer hing Edo Kayembe de bordjes al in evenwicht voor Eupen, na geharrewar in de Brugse kleine backlijn.

Een kwartier voor affluiten kreeg Julien Ngoy het Jan Breydelstadion helemaal stil, door de 1-2 in de korte hoek voorbij Senne Lammens te schuiven. Diezelfde Lammens had even later nog een schitterende parade in huis om Agbadou van de 1-3 te houden. De beste kans was dus nog voor de bezoekers, het zegt veel over een zoekend Club dat tegen de Oostkantonners geen enkel moment wist te overtuigen.

Scheidsrechter Bram Van Driessche kende echter tien minuten extra tijd toe en dat werd nog wat langer toen de bezoekende doelman Nurudeen voor de zoveelste keer tegen de grasmat ging voor verzorging. In de 103e minuut ging Noa Lang vervolgens nog een keer de linkerflank af en de Nederlandse belofteninternational vond Charles De Ketelaere vrijstaand voor doel, waarna de 2-2 een feit was en Club in extremis gezichtsverlies kon vermijden.