Anderlecht plaatst medewerkers in economische werkloosheid, spelers wordt inspanning gevraagd

© Belga Image

RSC Anderlecht plaatst vanwege de coronacrisis vanaf dinsdag een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid. Spelers en directie zullen een aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren.

‘De coronacrisis heeft een ongeziene impact op ons leven’, staat op de site te lezen. ‘RSC Anderlecht ontsnapt niet aan de gevolgen van de pandemie. Onze club ziet zich verplicht, door de grote onzekerheid rond haar inkomsten, om zolang de overheidsmaatregelen een normaal functioneren beperken, de uitgaven zoveel mogelijk te beperken en veel flexibiliteit en inspanningen te vragen aan al haar medewerkers.’

‘Royal Sporting Club Anderlecht heeft ervoor gekozen om deze inspanningen solidair op te stellen. Dit betekent dat iedereen die betrokken is bij de club zijn of haar steentje bijdraagt. Concreet zal, vanaf morgen/dinsdag 24 maart, een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid geplaatst worden. De kosten van de dienstverleners zullen tot een minimum beperkt worden. Spelers en directie zullen een proportionele en dus aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren. Daarover zal eerstdaags een akkoord gemaakt worden. RSC Anderlecht heeft in haar rijke geschiedenis al heel wat uitdagingen het hoofd geboden. Ook deze crisis zullen we samen overwinnen’, luidt het.

Afgelopen weekend bevestigde de Belgische recordkampioen al het ontslag van assistent Pär Zetterberg. De 49-jarige Zweed wordt om financiële redenen van de loonlijst geschrapt. Ook daar werd het coronavirus als reden aangehaald. Zetterberg is een clubicoon van Anderlecht. Hij speelde er als middenvelder van 1989 tot 2000 (met van 1991 tot 1993 een uitleenbeurt aan Charleroi) en van 2003 tot 2006. In november 2018 keerde de tweevoudige Gouden Schoen en drievoudige Profvoetballer van het Jaar terug als assistent van toenmalig trainer Hein Vanhaezebrouck. Na diens ontslag in december 2018, verzeilde hij steeds meer op de achtergrond.

Grote impact coronacrisis

De coronacrisis hakt steeds dieper in op het Belgische voetbal. Zo vernam persagentschap Belga afgelopen weekend bij spelersvakbond Sporta dat bij Zulte Waregem de trainers in volledige technische werkloosheid gezet zijn, bij reeksgenoot Standard in gedeeltelijke technische werkloosheid. Een opvallende maatregel, want de spelers staan voorlopig niet in technische werkloosheid.

De enige club waar er voorlopig volledig wordt overgegaan op technische werkloosheid, is 1B-ploeg Virton. Dat werd zo vrijdag gecommuniceerd naar de spelers. ‘Bij Virton gaat het om zowel trainers als spelers’, verduidelijkte Stijn Boeykens van Sporta. ‘Al weten we momenteel nog niet wanneer de technische werkloosheid zou ingaan. Die maatregel kan voorlopig enkel lopen tot 5 april. Tot dan zijn de trainingen voor alle voetbalclubs immers opgeschort, al is daar zeker een mogelijkheid tot verlenging.’ De Belgische voetbalcompetitie ligt al zeker tot 1 mei stil.

Bij een technische werkloosheid wordt de arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst. Sporters vallen dan terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, dat een bovengrens heeft van 2.353,21 euro bruto per maand. Voor anders werknemers, zoals trainers, is die bovengrens 2.754,76 euro per maand. Bij sporters ligt het bedrag lager omdat zij in ons land lagere RSZ-bijdragen betalen. Onder meer premies en tekengelden voor spelers moeten door de clubs gewoon uitbetaald worden.

Partner Content