Anderlecht volgt Europese topclubs met professionele gamer

© ZUMAPRESS.com
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

RSC Anderlecht gaat volgende zomer als eerste Belgische club een professionele gamer in dienst nemen om de club te vertegenwoordigen op FIFA-toernooien wereldwijd. Verschillende Europese (top)clubs zoals PSG en Manchester City hebben al langer hun eigen gamer.

De zogenaamde eSporter van Anderlecht zal voortvloeien uit twee kwalificatietoernooien, meldt Paars-wit.

Voorwaarden

Het eerste toernooi vindt plaats op 29 en 30 april. Tijdens dat toernooi zullen 256 eSporters (van minimum zestien jaar) kunnen deelnemen. De kandidaten kunnen zich aanmelden op de website van de club.

Uit dat eerste toernooi zullen zestien finalisten doorgaan die volgende zomer op de fandag van Paars-wit onder elkaar mogen uitmaken wie de eerste professionele gamer van Anderlecht wordt.

Contract

Hij of zij zal een contract voor één seizoen krijgen, aldus RSCA. ‘De gamer zal, net als onze andere atleten, kunnen gebruikmaken van alle faciliteiten van de club, zoals de medische staf’, laat Anderlecht weten.

Het project wordt ondersteund door middenvelder Youri Tielemans. Die toont zich enthousiast over het nieuwe elan. ‘Dit toont nog maar eens dat de club zich graag in nieuwe projecten stort. Op die manier wordt een jonge generatie opnieuw warm gemaakt voor de club.’

Trend

Anderlecht volgt hiermee het voorbeeld van andere Europese (top)clubs als PSG, Manchester City, Wolfsburg, Valencia, Ajax, Schalke 04 en Legia Warschau.

Bij Ajax is dat bijvoorbeeld de 24-jarige Koen Weijland, zo meldde Sport/Voetbalmagazine eind vorig jaar. Weijland is vijfvoudig Nederlands kampioen in het computerspel FIFA en vertegenwoordigt de Amsterdammers op FIFA-toernooien wereldwijd. Dat doet ook de 19-jarige Kieran Brown voor Manchester City. Tot diens takenpakket behoort daarnaast onder meer: het creëren van video’s voor YouTube en kinderen een aantal van zijn FIFA-trucjes aanleren.

Lucratief

Een en ander is het gevolg van het succes van e-sport. Met gevechtsspelletjes als Dota 2 en League of Legends zijn miljoenen euro’s te winnen en de finales van die games worden in volgepakte stadions gespeeld. Dat veel voetbalclubs de banden aanhalen met het FIFA-game, mag dus niet verbazen. Veel voetballiefhebbers maken immers via het spelletje kennis met bepaalde clubs en spelers – het beïnvloedt soms zelfs hun keuze voor wie ze supporteren – en miljoenen mensen spelen het elke dag.

Volgend jaar organiseert FIFA een interactief WK. De prijzenpot bedraagt 1,2 miljoen euro en de winnaar gaat naar huis met 190.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content