Anderlecht ziet Urbain Haesaert gaan en Jonas De Roeck komen

© Belga Image

Anderlecht neemt afscheid van scout Urbain Haesaert, die de overstap maakt naar Ajax. Tegelijkertijd kondigt Paars-wit de komst aan van Jonas De Roeck, die Emilio Ferrera opvolgt als coacht van de beloften.

De 77-jarige Haesaert werkte eerder al tien jaar voor Ajax en was de afgelopen acht seizoenen jeugdscout bij paars-wit.

Hij is verheugd over zijn terugkeer naar Ajax. ‘Ik ben altijd gecharmeerd geweest en gebleven van de filosofie van Ajax’, zegt Haesaert op de website van Ajax. ‘Ik heb 10 jaar lang met vreugde én met resultaat voor Ajax gewerkt. Daar haalde ik veel voldoening uit.’

Jeugd

Haesaert coachte in de jaren tachtig en negentig onder meer Waregem, Germinal Ekeren en Antwerp, maar verdiende vooral zijn sporen als jeugdscout bij Germinal Beerschot. Daar prees hij onder meer Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Tom De Mul en Toby Alderweireld aan bij Ajax. In 2006 werd hij dan ook hoofdscout bij de Amsterdammers. In 2010 plukte Anderlecht hem er weg, maar nu keert Haesaert na acht jaar dus terug naar zijn oude liefde.

Op 1 juli gaat de scout van start bij Ajax. ‘Dan ga ik samen met het hoofd jeugdopleiding en het hoofd scouting alle teams ontleden van de U13 tot en met Jong Ajax om te kijken op welke posities we ons kunnen verbeteren.’

Ook Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, is tevreden over de komst van de scout. ‘Urbain Haesaert heeft een belangrijke geschiedenis met Ajax’, zegt hij. ‘Mede daarom zijn wij blij dat hij terug is.’

Beloften

Intussen verwelkomt Anderlecht Jonas De Roeck als nieuwe trainer van de beloften. Afgelopen seizoen was hij nog T1 bij STVV, maar bij de Limburgse eersteklasser moest hij baan ruimen. Marc Brys kwam in de plaats. Bij Anderlecht was er een vacature bij de U21 na het vertrek van Emilio Ferrera. Die volgt Michel Preud’homme naar Standard.

‘Ik ben erg tevreden met des kans om jonge talenten beter te maken en de jeugdopleiding van RSC Anderlecht te ondersteunen’, zegt De Roeck. ‘Ik zal, samen met mijn staf, de talenten helpen om de laatste stap naar het eerste elftal te zetten. Ik beschouw deze functie als een buitenkans om mijn trainerscapaciteiten verder te ontwikkelen.’

Ook Hoofd Opleiding Jean Kindermans is gelukkig met de komst van De Roeck, die als U21-coach een contract voor twee seizoenen ondertekende. ‘Jonas past volledig in het profiel dat de jeugdopleiding van RSC Anderlecht verder moet ontwikkelen. Een meertalige coach die een mooie loopbaan als voetballer achter de rug heeft. Jonas kan bovendien al terugblikken op een goede trainerservaring op het hoogste niveau. Hij bezit ook de nodige pedagogische kwaliteiten die ongetwijfeld zullen bijdragen tot de verdere ontwikkeling van onze talenten.’

Fan naar rechter om overname

Anderlechtsupporter Mike Kurth zet vragen achter de overname van RSCA Anderlecht door Marc Coucke. Om duidelijkheid te scheppen, sleept Kurth de Belgische voetbalbond en de Pro League voor de rechter. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag en werd door de Pro League bevestigd aan Belga.

De advocaat uit Eupen maakt zich zorgen over het eerlijke verloop van de Jupiler Pro League. Zo vreest hij volgens Het Laatste Nieuws dat de banden tussen Coucke en zijn ex-club KV Oostende nog te nauw zijn. De 36-jarige Kurth is zelf supporter van RSCA, maar twijfelt aan de transparantie rond de overname.

Om uit te pluizen of er helemaal geen link meer is tussen Coucke en Oostende, stapte Kurth naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hij spande een kortgedingprocedure aan tegen de Pro League, die de belangen van de professionele voetbalclubs behartigt, en de voetbalbond, die de competitie organiseert. Dat wordt vrijdag behandeld. Pas later zal over de grond van de zaak gesproken worden.

Kurth eist dat de proflicenties van Anderlecht en Oostende geschorst worden zolang er geen duidelijkheid bestaat over het belangenconflict. Hij vraagt de rechtbank na te gaan of er een overeenkomst bestaat tussen Couckes investeringsmaatschappij Alychlo en het nieuwe bestuur van KV Oostende.

Zolang de voetbalbond en de Pro League nalaten om klaarheid te scheppen in het dossier, vraagt Kurth een dwangsom van 1 miljoen euro per dag.

De Pro League noch de voetbalbond wilden niet verder ingaan op de kwestie.

Partner Content