Antwerp klaagt structurele belangenvermenging in Belgisch voetbal aan

© Belga

Antwerp heeft woensdag een klacht ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en de Europese voetbalbond UEFA tegen belangenvermenging in het Belgisch voetbal. Volgens de Great Old is de dubbele rol van Mehdi Bayat – tegelijk bondsvoorzitter en bestuurder van Sporting Charleroi – daar het beste voorbeeld van.

Volgens Antwerp bestaan er structurele belangenconflicten in het Belgisch voetbal en moeten die onderzocht worden door de BMA.

‘Het meest recente voorbeeld is de dubbele rol van Mehdi Bayat, die als voorzitter van de Belgische Voetbalbond zeer actief campagne heeft gevoerd om de Jupiler Pro League competitie zo snel mogelijk stop te zetten’, klinkt het in een persbericht van het stamnummer 1.

‘De timing en de manier waarop was echter ontegensprekelijk in het voordeel van Sporting Charleroi. Dit alles weliswaar met een risico op aanzienlijke sportieve en financiële gevolgen voor andere clubs en het Belgisch voetbal in het algemeen. Dergelijke gedrag verstoort het competitie-element alsook de economische concurrentie en vernietigt de economische waarde van de sport op zich.’

Nog volgens Antwerp zouden er ook belangenconflicten in het spel zijn bij het verkrijgen van de licenties. ‘Daarom heeft Antwerp expliciet de vraag gesteld aan de voetbalbond om de belangenconflicten te bekijken en, aangezien het UEFA-reglement uiterst strikte bepalingen bevat over belangenconflicten en de integriteit van wedstrijden, werd er ook bij UEFA een klacht ingediend’, klinkt het. ‘De club heeft echter vertrouwen in de bevoegde instanties en wenst verder geen polemiek in de media te voeren.’

Behalve Antwerp legden ook Waasland-Beveren en Virton klacht neer bij de BMA tegen de Pro League en de Belgische voetbalbond wegens belangenvermenging.

Partner Content