Antwerp wist niets van verleden overnemer

© BELGA

Of de zaak nu al dan niet rondkomt, Antwerp is het vertrouwen in Filip Antoine De Graeve volledig kwijt, zo weet Sport/Voetbalmagazine.

Of de zaak nu al dan niet rondkomt, Antwerp is het vertrouwen in Filip Antoine De Graeve volledig kwijt, zo weet Sport/Voetbalmagazine.
Jan Michel, dienstdoend voorzitter van de vzw: “Vrijdag is de zesde deadline verstreken. Voor mij is de maat vol. Ik ben 35 jaar advocaat. Van in het begin koesterde ik argwaan. Dat werd er niet beter op toen ik te horen kreeg wat die man op zijn kerfstok heeft. Ik hoop dat ze hun lesje nu eindelijk hebben geleerd.”

Die ‘ze’ zijn de leden van de nv, aangevoerd door Gunther Hofmans. Zij houden zich op de achtergrond maar hun advocaat, Dirk Van Orshaegen, ontkent niet dat zijn cliënten zich ongemakkelijk voelen.

“De Graeve houdt Antwerp nu al maanden gegijzeld. Toen Antwerp nv in oktober met hem een verbintenis aanging, dachten zij dat het Antwerps voetbal er wel zou bij varen. De Graeve verzekerde dat hij de club op een half jaar gezond kon maken, acht keer vlugger dan gepland.”

Bij de vraag of het ethisch wel verantwoord is om zaken te doen met iemand die veroordeeld is voor vrouwenhandel heeft men nooit stilgestaan. “Dat wisten ze toen niet. Zij geloofden ook dat de Mantra Group een multinational was, wat niet blijkt te kloppen.”

Tijd winnen

Er mag worden verondersteld dat De Graeve op zoek is naar industriëlen die met hem in zee willen gaan en dat hij tijd wenst te winnen tot hij die heeft gevonden. Op termijn kan hij heel Antwerp overnemen.

“De overeenkomst die werd gesloten heeft betrekking op de nv. Er bestaat een contract waarbij de vzw wordt opgeslorpt door de nv wanneer die schuldenvrij is”, zegt Van Orshaegen. “In ieder geval zal de overnemer in dat geval nog moeten gaan praten met de familie Mintjens, die eigenaar is van de gronden.”

Opvallend is dat het de tweede overnamepoging betreft vanwege De Graeve. In 2008 beloofde hij toenmalig voorzitter Eddy Wauters een veelvoud van de tien miljoen die hij nu zou ophoesten. Na enkele telefoontjes en een etentje wist Wauters met wie hij te doen had en werd de zaak afgeblazen.

Wauters, de familie Collin en Karel Vertongen hebben naar eigen zeggen nog vier miljoen tegoed van Antwerp. Voorlopig houden zij zich gedeisd maar het laat zich raden dat zij juridische stappen zullen ondernemen wanneer De Graeve de club overneemt. Benieuwd wie die gelden dan gaat ophoesten. (EM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content