Er is bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg een zaak ingeleid tussen enerzijds een bedrijf waarin Gunther Hofmans en Luc Van Thillo zetelen en anderzijds voetbalclub Antwerp, waar diezelfde Hofmans en Van Thillo respectievelijk CEO en algemeen directeur zijn. Zo staan twee leidinggevenden van de Antwerpse tweedeklasser voor de rechter oog in oog met hun eigen club.

Bouwplannen

Het genoemde bedrijf waarin Hofmans en Van Thillo zetelen, heet Alles voor Antwerp (AVA). Die nv wil een nieuw stadion bouwen voor Antwerp. Naast Hofmans en Van Thillo zitten ook Luc Vermeiren en Bart Van Stiphout in AVA, twee mannen die actief zijn in de immobiliën, net als Van Thillo.

Dat AVA een nieuw stadion wil bouwen op de Bosuil, is een plan waar de club van bij de start bij betrokken was. Dat verklaart waarom Hofmans en Van Thillo een participatie hebben in AVA. Het is bedoeld als deel van een kruisparticipatie; Vermeiren en Van Stiphout zouden ook een participatie krijgen in de nv die Antwerp bestuurt. Die kruisparticipatie, waarvan het laatste luik nog niet rond is, zou een goede samenwerking moeten bevorderen.

Een eerste stap in de bouwplannen was een onderhandse overeenkomst tussen AVA en Antwerp. Die werd vorig jaar getekend. Dat document bepaalt dat Antwerp een erfpacht zal geven aan AVA en dat de tweedeklasser dat zal regelen via een notariële akte. Die erfpacht is belangrijk. AVA wil een nieuw stadion immers niet louter in opdracht van Antwerp bouwen; in dat geval zou het bedrijf zijn investeringen kwijt zijn bij een faillissement.

Notaris

Het probleem nu is dat Antwerp talmt om naar de notaris te trekken. Zo komt de tweedeklasser de gemaakte afspraken niet na, vindt AVA, en dat hangt vooral Vermeiren en Van Stiphout de keel uit. Zij hebben de meerderheid bij AVA en sleuren in hun kielzog Van Thillo en Hofmans mee in deze zaak tegen de club.

Dat Antwerp niet happig is om naar de notaris te stappen, hangt volgens AVA samen met de subsidie van één miljoen euro die de stad beloofde voor de renovatie van tribune 1. Het was een belofte waaraan voorwaarden verbonden waren, gezien de precaire financiële situatie op de Bosuil; de stad wil haar geld niet in een bodemloze put gooien. Maar de club wachtte vorig jaar niet op de subsidie om aan de vernieuwing van tribune 1 te beginnen. Die werken staan los van het hele AVA-verhaal en worden uitgevoerd door AVT, het bedrijf van algemeen directeur Van Thillo.

Subsidie

Van de genoemde subsidie ontving Antwerp tot op vandaag nog geen euro. En nu duidelijk wordt dat AVA en Antwerp broeden op een heel nieuw stadion, inclusief wéér een nieuwe tribune 1, is de vraag of het stadsbestuur er überhaupt nog aan denkt om geld te geven voor de werken die tot nog toe aan die tribune 1 zijn uitgevoerd. Antwerp hoopt dat op te lossen door AVA te vragen om tribune 1 als laatste aan te pakken.

Er is bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg een zaak ingeleid tussen enerzijds een bedrijf waarin Gunther Hofmans en Luc Van Thillo zetelen en anderzijds voetbalclub Antwerp, waar diezelfde Hofmans en Van Thillo respectievelijk CEO en algemeen directeur zijn. Zo staan twee leidinggevenden van de Antwerpse tweedeklasser voor de rechter oog in oog met hun eigen club.Het genoemde bedrijf waarin Hofmans en Van Thillo zetelen, heet Alles voor Antwerp (AVA). Die nv wil een nieuw stadion bouwen voor Antwerp. Naast Hofmans en Van Thillo zitten ook Luc Vermeiren en Bart Van Stiphout in AVA, twee mannen die actief zijn in de immobiliën, net als Van Thillo.Dat AVA een nieuw stadion wil bouwen op de Bosuil, is een plan waar de club van bij de start bij betrokken was. Dat verklaart waarom Hofmans en Van Thillo een participatie hebben in AVA. Het is bedoeld als deel van een kruisparticipatie; Vermeiren en Van Stiphout zouden ook een participatie krijgen in de nv die Antwerp bestuurt. Die kruisparticipatie, waarvan het laatste luik nog niet rond is, zou een goede samenwerking moeten bevorderen.Een eerste stap in de bouwplannen was een onderhandse overeenkomst tussen AVA en Antwerp. Die werd vorig jaar getekend. Dat document bepaalt dat Antwerp een erfpacht zal geven aan AVA en dat de tweedeklasser dat zal regelen via een notariële akte. Die erfpacht is belangrijk. AVA wil een nieuw stadion immers niet louter in opdracht van Antwerp bouwen; in dat geval zou het bedrijf zijn investeringen kwijt zijn bij een faillissement.Het probleem nu is dat Antwerp talmt om naar de notaris te trekken. Zo komt de tweedeklasser de gemaakte afspraken niet na, vindt AVA, en dat hangt vooral Vermeiren en Van Stiphout de keel uit. Zij hebben de meerderheid bij AVA en sleuren in hun kielzog Van Thillo en Hofmans mee in deze zaak tegen de club.Dat Antwerp niet happig is om naar de notaris te stappen, hangt volgens AVA samen met de subsidie van één miljoen euro die de stad beloofde voor de renovatie van tribune 1. Het was een belofte waaraan voorwaarden verbonden waren, gezien de precaire financiële situatie op de Bosuil; de stad wil haar geld niet in een bodemloze put gooien. Maar de club wachtte vorig jaar niet op de subsidie om aan de vernieuwing van tribune 1 te beginnen. Die werken staan los van het hele AVA-verhaal en worden uitgevoerd door AVT, het bedrijf van algemeen directeur Van Thillo.Van de genoemde subsidie ontving Antwerp tot op vandaag nog geen euro. En nu duidelijk wordt dat AVA en Antwerp broeden op een heel nieuw stadion, inclusief wéér een nieuwe tribune 1, is de vraag of het stadsbestuur er überhaupt nog aan denkt om geld te geven voor de werken die tot nog toe aan die tribune 1 zijn uitgevoerd. Antwerp hoopt dat op te lossen door AVA te vragen om tribune 1 als laatste aan te pakken.