Bart Verhaeghe staat op het punt behalve voorzitter ook eigenaar van Club Brugge te worden. De algemene vergadering van de West-Vlaamse club verklaarde zich akkoord met zijn overnamebod. Verhaeghe legt 15 miljoen euro op tafel, waarvan 14 miljoen euro zal dienen als werkingskapitaal voor de club. Daarmee verwerft de 47-jarige projectontwikkelaar Club Brugge rechtstechnisch voor 1 miljoen euro. Verhaeghe is voorzitter van Club Brugge sinds februari 2011. Enkele maanden later greep hij al de operationele macht door een drastische verjonging van de raad van bestuur door te drukken. Met de overname zet hij de 115 leden van de vzw buitenspel en grijpt hij nu ook de bestuurlijke macht. De huidige vzw zal worden geïntegreerd in een nieuwe nv.

Verhaeghe en zijn general manager Vincent Mannaert voeren momenteel gesprekken met kandidaat-investeerders in de nieuwe nv. Die moet eind dit jaar een feit zijn. Verhaeghe zal meerderheidsaandeelhouder worden met minstens 75 procent van de aandelen. Hij verklaarde zich gisteren expliciet niet bereid om in een constructie te stappen waarbij hij niet de meerderheid van de aandelen bezit.

Het ingebrachte kapitaal moet in een eerste fase dienen voor een nieuwe sportieve kwaliteitsinjectie en de bouw van een nieuw opleidingscentrum. Wie mee investeert, is verplicht dat ook te doen in de volgende fase. Verhaeghe voorziet in 2015 een tweede kapitaalsverhoging van 45 miljoen euro voor de bouw van een nieuw stadion. Opmerkelijk is dat Verhaeghe in de nieuwe constructie zowel bouwheer als projectontwikkelaar wordt.

Er viel gisteren ook kritiek te horen op de putsch van Verhaeghe. Met name Ignace Van Doorselaere, gedelegeerd bestuurder van de lingeriegroep Van de Velde, haalde zwaar uit omdat Club Brugge voortaan niet meer de club van het volk zal zijn, maar van één persoon. Zijn critici vrezen dat Verhaeghe Club Brugge wel eens voor een veelvoud van zijn overnameprijs zou kunnen verkopen als Clubs stadionplannen verder op de lange baan worden geschoven.

Jan Hauspie

Bart Verhaeghe staat op het punt behalve voorzitter ook eigenaar van Club Brugge te worden. De algemene vergadering van de West-Vlaamse club verklaarde zich akkoord met zijn overnamebod. Verhaeghe legt 15 miljoen euro op tafel, waarvan 14 miljoen euro zal dienen als werkingskapitaal voor de club. Daarmee verwerft de 47-jarige projectontwikkelaar Club Brugge rechtstechnisch voor 1 miljoen euro. Verhaeghe is voorzitter van Club Brugge sinds februari 2011. Enkele maanden later greep hij al de operationele macht door een drastische verjonging van de raad van bestuur door te drukken. Met de overname zet hij de 115 leden van de vzw buitenspel en grijpt hij nu ook de bestuurlijke macht. De huidige vzw zal worden geïntegreerd in een nieuwe nv. Verhaeghe en zijn general manager Vincent Mannaert voeren momenteel gesprekken met kandidaat-investeerders in de nieuwe nv. Die moet eind dit jaar een feit zijn. Verhaeghe zal meerderheidsaandeelhouder worden met minstens 75 procent van de aandelen. Hij verklaarde zich gisteren expliciet niet bereid om in een constructie te stappen waarbij hij niet de meerderheid van de aandelen bezit. Het ingebrachte kapitaal moet in een eerste fase dienen voor een nieuwe sportieve kwaliteitsinjectie en de bouw van een nieuw opleidingscentrum. Wie mee investeert, is verplicht dat ook te doen in de volgende fase. Verhaeghe voorziet in 2015 een tweede kapitaalsverhoging van 45 miljoen euro voor de bouw van een nieuw stadion. Opmerkelijk is dat Verhaeghe in de nieuwe constructie zowel bouwheer als projectontwikkelaar wordt. Er viel gisteren ook kritiek te horen op de putsch van Verhaeghe. Met name Ignace Van Doorselaere, gedelegeerd bestuurder van de lingeriegroep Van de Velde, haalde zwaar uit omdat Club Brugge voortaan niet meer de club van het volk zal zijn, maar van één persoon. Zijn critici vrezen dat Verhaeghe Club Brugge wel eens voor een veelvoud van zijn overnameprijs zou kunnen verkopen als Clubs stadionplannen verder op de lange baan worden geschoven.Jan Hauspie