‘Bart Verhaeghe zou beter een voorbeeld nemen aan zijn trainer’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de dramatische wending in de titelstrijd, de beschuldigingen van Bart Verhaeghe en de malaise bij AA Gent.

Club Brugge leed zijn eerste thuisnederlaag in 2,5 jaar en ziet Anderlecht naderen tot op twee punten en Standard tot op vier, met nog drie speeldagen op het programma. Is Blauw-zwart voor jou nog altijd de titelfavoriet?

Jacques Sys: ‘Club Brugge blijft sowieso in het voordeel, in die zin dat ze hun lot in eigen handen hebben. Ik verwacht ook dat ze na de beslissingen van de videoref gisteren – die toch in hun nadeel waren – heel gebeten zijn. De opdracht is duidelijk: ze moeten nu zelf gaan winnen in Charleroi en dan is het kijken naar het resultaat van Anderlecht – Standard. Daarna wacht Club immers de gevaarlijke verplaatsing naar Standard, op dit moment toch de beste ploeg in competitie. Het kan dus nog alle kanten uit.

Onbegrijpelijk dat Club Brugge in volle play-off 1, en terwijl ze met een keepersprobleem kampen, aankondigt vier keepers te willen laten gaan.

‘Anderlecht was gisteren wel de betere van Club Brugge, dat slechts twee van zijn zeven wedstrijden in play-off 1 kon winnen. Ik vind het van Club ook onbegrijpelijk dat ze in volle play-off 1, en terwijl ze met een keepersprobleem kampen, aankondigen dat ze naar volgend seizoen toe vier keepers willen laten gaan.

‘Wie wel een pluim verdient, is trainer Ivan Leko. De teleurstelling na de tussenkomsten van de videoref is te begrijpen, maar Leko ging daar midden zijn emotie toch nog sereen mee om.’

Dat kan niet gezegd worden van zijn voorzitter, Bart Verhaeghe, die voor de camera’s een complot tegen zijn ploeg insinueerde. Wat vind jij van zulke uitspraken van iemand die ook ondervoorzitter van de Belgische Voetbalbond (KBVB) is?

‘Om nu te stellen dat hij niet meer kan aanblijven bij de KBVB, gaat me toch wat te ver, maar het staat buiten discussie dat hij zijn boekje te buiten is gegaan. Zoals gezegd: ik begrijp de teleurstelling, dat ze zich gedupeerd voelen. Je mag zeggen dat de videoref niet werkt – dat doet iedereen – maar andere dingen insinueren gaat toch echt wel te ver. Je moet de controle bewaren, beheerst blijven. Dat Verhaeghe eens een voorbeeld neemt aan zijn trainer.’

AA Gent is intussen helemaal uit de boot gevallen, na een schamele 1 op 15. Meteen wordt ook daar trainer Yves Vanderhaeghe al ter discussie gesteld.

‘Ik heb de indruk dat het op is bij Gent, ze hebben heel veel gegeven. Het valt wel op dat er in de reguliere competitie veel continuïteit was, terwijl er nu – ook omdat het niet anders kan – constant geschoven wordt. En natuurlijk worden er dan vraagtekens achter de toekomst van de trainer geplaatst, maar dat vind ik heel gemakkelijk. Uiteindelijk heeft hij het sinds de overname na Hein Vanhaezebrouck toch goed gedaan.

‘Dat gezegd zijnde, vrees ik inderdaad wel dat als AA Gent straks naast een Europees ticket grijpt, de ontgoocheling heel groot zal zijn. Dan zal er toch iets naar de supporters gedaan (moeten) worden. En dan lijkt het me niet uitgesloten dat het bestuur met een grote naam als trainer zal willen uitpakken.’

Partner Content