Michy Batshuayi werd in 1993 geboren in Brussel en is de zoon van Congolese ouders die 25 jaar geleden uit Kinshasa vertrokken zijn. Als jong straatvoetballertje speelde hij eerst bij Schaarbeek en FC Brussels alvorens Anderlecht hem daar wegplukte.

"Ik was een van de sterkste spelers van mijn leeftijdscategorie", vertelt Batshuayi, "maar Anderlecht kon me niet in het gareel houden. Ze hadden gelijk dat ze me buiten gooiden want ik was bepaald geen engeltje. Ik besefte toen gewoon nog niet dat mijn slechte gedrag gevolgen kon hebben..."

Batshuayi keerde terug naar FC Brussels en had maar een doel voor ogen. "Ik zag mijn terugkeer naar Brussels niet als een stap terug. Ik wilde gewoon tegen Anderlecht spelen en hen verslaan. Ik was op revanche belust."

Het jaar 2008 bleek een eerste keerpunt in de carrière van de jonge Congolees, toen kon hij de Standardscouts overtuigen tijdens een testdag op de Académie Louis-Dreyfus. Maar dat betekent niet dat het daar ineens allemaal rozengeur en maneschijn was. "Hij was nog lang niet volwassen", legt de Luikse jeugdcoördinator José Jeunechamps uit. "We hebben Michy vaak hard moeten aanpakken. Hij had nogal wat problemen met gezag. Hij heeft de voorbije drie jaar veel geleerd op dat vlak, maar daar zijn regelmatig straffen aan te pas gekomen. Hij heeft wel eens bladeren mogen harken samen met onze tuinman en de camionette stofzuigen of proper maken heeft hij ook meer dan eens gedaan. Vorig jaar, toen hij nog bij de U21 zat, heb ik hem drie of vier maanden genegeerd omdat hij zich niet aan de regels had gehouden. Zeggen dat hij zijn straf telkens zonder morren uitvoerde, zou overdreven zijn, maar hij deed het wel elke keer."

Gevraagd naar zijn jeugdjaren begint Batshuayi te lachen. "Ik heb het nooit kunnen verdragen wanneer er op me werd geroepen. Maar als het terecht was, voerde ik mijn straf ook gewoon uit. Stap voor stap heb ik geleerd dat er ook mensen bestaan waar ik maar best naar kan luisteren." Met het gekende resultaat: de jonge aanvaller is de revelatie bij de Rouches en lijkt de gedoodverfde opvolger voor Mémé Tchité te worden. (SVV)