Beerschot klaagt licentie KV Mechelen aan: ‘It’s a long shot’

© Belga Image

1B-club Beerschot gaat bij de Licentiecommissie van de KBVB pleiten dat 1A-club KV Mechelen gelogen heeft om zijn huidige proflicentie te bekomen.

Morgen, dinsdag, komt de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) samen om te luisteren naar de grieven die 1B-club Beerschot heeft over de huidige proflicentie van 1A-club KV Mechelen. Dat bevestigt Pierre Cornez, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), aan Sport/Voetbalmagazine.

‘Dat is toch geschift?’

Beerschotadvocaat Thomas Gillis verstuurde afgelopen zomer een brief naar de Licentiecommissie. Dat deed hij vlak nadat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) KV Mechelen had veroordeeld voor matchfixing. Desondanks kreeg geel-rood geen degradatie opgelegd. De veroordeling kwam er in het kader van het Propere Handendossier. Dat draait onder meer rond competitievervalsing bij de wedstrijd tussen Malinwa en Waasland-Beveren van 11 maart 2018.

Beerschot wond zich danig op over de BAS-uitspraak en over het bondsreglement, dat de opening had gelaten om KV geen degradatie op te leggen. Op het moment van de BAS-uitspraak zaten Beerschot en Mechelen beide nog in 1B, waar Malinwa kampioen werd en Beerschot vicekampioen. De Ratten hadden vurig gehoopt dat een veroordeling voor KV zou impliceren dat zij in de plaats van geel-rood naar 1A zouden mogen.

Een ziedende Gillis richtte zich medio juli tot de Licentiecommissie van de KBVB om zijn beklag te doen over de toen al uitgereikte licentie van KV voor het huidige seizoen, 2019/20. De Beerschotadvocaat vond het immers niet alleen schandalig dat daden van matchfixing geen degradatie opleverden, hij kon er ook niet bij dat zo’n veroordeling volgens het bondsreglement geen grond vormt om een proflicentie in te trekken. ‘Dat is toch geschift?’, foetert hij drie maanden later tegenover Sport/Voetbalmagazine, nog altijd boos. ‘Ook op dat punt is het bondsreglement ontoereikend.’

‘Ik sta nog altijd honderd procent achter deze procedure.’

Maar omdat er met een uiteenzetting daarover dus niks te rapen valt, gaat Gillis nu bij de Licentiecommissie pleiten dat KV, gezien zijn latere veroordeling voor matchfixing, niet waarheidsgetrouw kan geantwoord hebben op de vragenlijst die elke club moet invullen om een proflicentie te verkrijgen. Onjuiste verklaringen vormen wél een grond om een licentie in te trekken, al kunnen daarvoor ook boetes opgelegd worden.

Het sop en de kool

Gillis realiseert zich dat hij geen evidente procedure voert. ‘It’s a long shot‘, geeft hij toe. Ten eerste omdat Beerschot niet over de documenten beschikt die KV invulde, ten tweede omdat het voetbalseizoen in 1A intussen tien speeldagen ver is. Gillis hoopte in juli dat zijn klacht direct zou behandeld worden, niet drie maanden later. Toen hij de Licentiecommissie aanschreef, was het huidige seizoen nog niet gestart. ‘Ik sta nog altijd honderd procent achter de procedure,’ zegt Gillis, ‘met dien verstande dat het ook mij ontgaat hoe je nu, midden in een seizoen, nog een licentie kunt afpakken.’

Gillis spreekt ook nog altijd over een procedure bij de burgerlijke rechtbank om een schadevergoeding te eisen van KV Mechelen en van de KBVB. De Beerschotadvocaat wil echter niet helder maken of zo’n procedure al is opgestart. Vragen daarover wimpelt hij af: ‘Een ander kantoor houdt zich daarmee bezig.’ Welk wil hij niet zeggen.

Ten slotte kan Beerschot ook nog altijd een annulatieberoep tegen de BAS-uitspraak indienen bij de burgerlijke rechtbank. ‘Maar op dat spoor moeten we nog beslissen of het sop de kool waard is’, aldus Gillis.

Beerschotadvocaat Thomas Gillis snapt niet dat een veroordeling voor matchfixing geen grond vormt om een proflicentie in te trekken: 'Ook op dat punt is het bondsreglement ontoereikend.'
Beerschotadvocaat Thomas Gillis snapt niet dat een veroordeling voor matchfixing geen grond vormt om een proflicentie in te trekken: ‘Ook op dat punt is het bondsreglement ontoereikend.’© Belga Image

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content